jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Kasze wracają do łask

W przeszłości kasza często gościła na polskich stołach. Kojarzona głównie z rzeczywistością PRL-u, w miarę upływu czasu, została wyłączona z posiłków Polaków.

W przeszłości kasza często gościła na polskich stołach. Kojarzona głównie z rzeczywistością PRL-u, w miarę upływu czasu, została wyłączona z posiłków Polaków. Na szczęście dostaje teraz drugie życie. Według badań GUS przeciętne miesięczne spożycie kaszy w Polsce rośnie. W 2013 roku wynosiło 0,14 kg na osobę! Kaszę serwują już nie tylko bary mleczne, ale także modne restauracje. O zaletach płynących ze spożywania kasz opowiada Agnieszka Piskała, z programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

Kasze wracają do łask, Winiary

O kaszy słów kilka…

Kasza to jadalne ziarna i nasiona zbóż lub gryki, zatem posiada ich wszystkie wartości odżywcze i walory zdrowotne. Im mniej jest przetworzona ─ tym ma ich więcej. Ta niepozorna potrawa jest bogatym źródłem skrobi, białka oraz witamin z grupy B. Ponadto zawiera znaczącą ilość składników mineralnych takich jak: magnez, wapń, żelazo czy fosfor, które korzystnie wpływają na stan naszego organizmu. Z kolei duża zawartość błonnika powinna zainteresować osoby odchudzające się. Dania bogate w błonnik usprawniają metabolizm oraz dają dłuższe uczucie sytości, co pozwala ograniczyć podjadanie między posiłkami.

Która kasza jest najzdrowsza?

Niewątpliwie można za taką uznać słynną kaszę gryczaną. ─ Jest bardzo dobrym źródłem białka, ponieważ zawiera go nawet 16% ─ to bardzo dużo jak na kaszę. Ponadto ma dużo składników mineralnych, na przykład magnezu, żelaza, potasu, krzemu czy cynku. Jest również bogata w rutynę, aminokwasy białkowe i kwas foliowy. Rutyna pomaga nam walczyć z infekcjami. Aminokwasy białkowe powodują, że nasza skóra ma prawidłową strukturę, włosy ładnie błyszczą, a paznokcie są trwałe. Kwas foliowy polecany jest kobietom w ciąży, ponieważ zapobiega wadom rozwojowym u maluchów. Co więcej, kasza gryczana w odróżnieniu od innych kasz nie zakwasza naszego organizmu. ─ tłumaczy Agnieszka Piskała. Sprawdzi się ona w diecie bezglutenowej, podobnie jak kasza jaglana oraz podczas odchudzania ─ zawartość kaloryczna ugotowanej kaszy gryczanej to tylko 63 kcal/100 g, a tłuszczu 0,5 g/100 g.

Jak przygotować?

Pamiętajmy, że najzdrowsze będą kasze grube, niepodane procesowi rozdrobnienia i nieprażone. Przez palenie zawartość przeciwutleniaczy maleje aż czterokrotnie! Podczas zakupów sięgajmy po kaszę sypką ─ unikajmy paczkowanej. Jeżeli ugotujemy ją w odpowiedni sposób zachowa ona wszystkie wartości odżywcze. W przypadku kaszy gryczanej ─ na 250 g kaszy dać 0,5 litra wody, a w pozostałych na 250 g kaszy wlać 0,75 litra wody. Dodajmy odrobinę oleju rzepakowego i gotujmy przez 15-20 minut.

Jak przechowywać?

Każda z kasz powinna być przechowywana w suchym i przewiewnym miejscu. By zachować wszystkie jej walory, zarówno zdrowotne jak i smakowe, przesypmy ją do szczelnego szklanego słoika lub co jeszcze korzystniejsze ─ do płóciennego woreczka. Optymalny czas przechowywania kaszy to 4 miesiące. Z kolei, kasza już ugotowana i gotowa do spożycia, nie powinna stać w naszej lodówce dłużej niż dwa dni.