jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Odkryj urok dań jednogarnkowych

Potrawy jednogarnkowe są w pewnym sensie kulinarną wersją, modnej w dzisiejszych czasach, wielozadaniowości. Im więcej funkcji wykonuje jeden telefon czy komputer, tym bardziej go cenimy, bo więcej czasu pomaga nam zaoszczędzić.

Potrawy jednogarnkowe są w pewnym sensie kulinarną wersją, modnej w dzisiejszych czasach, wielozadaniowości. Im więcej funkcji wykonuje jeden telefon czy komputer, tym bardziej go cenimy, bo więcej czasu pomaga nam zaoszczędzić. Podobnie jest z daniami gotowanymi w jednym naczyniu – im więcej ulubionych składników łączą, tym chętniej serwujemy je na naszych stołach i szybciej uda nam się je przygotować.

Foremki aluminiowe, Jan NiezbędnyAromatyczne gulasze i zupy, zapiekanki czy ciasta – jednogarnkowość to wbrew pozorom niewyczerpane źródło inspiracji, z którego korzystać mogą nawet amatorzy w gotowaniu.

Kurczak pieczony z warzywami to najprostsza i jednocześnie najpopularniejsza wersja potrawy jednogarnkowej. Przygotowanie tego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu, i co najważniejsze, nie wymaga żadnego wysiłku czy zdolności kulinarnych.

W dodatku walory smakowe nie mają sobie równych! Chrupiąca, zrumieniona skórka i delikatne mięso zanurzone w lekkim sosie powstałym z soku z ulubionych warzyw – czy to nie brzmi smakowicie? Bardziej pragmatycznych smakoszy z pewnością zachęci fakt, że z pomocą uniwersalnej, aluminiowej foremki (jak np. z oferty marki Jan Niezbędny) za jednym zamachem mogą przygotować kompletne, drugie danie obiadu, a samą foremkę na koniec po prostu wyrzucić, zaoszczędzając czas. Jak zatem przyrządzić najsmaczniejszego kurczaka z warzywami?

Przepis na kurczaka pieczonego z warzywami

Składniki

  • Odkryj urok dań jednogarnkowych, Jan Niezbędny1 kurczak o wadze około 2 kg
  • 1 duży bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule

Mieszanka ziołowa do natarcia mięsa

  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • + 40g roztopionego masła
  • Mieszanka ziołowa do natarcia warzyw
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Przygotowanie potrawy najlepiej rozpocząć od sporządzenia mieszanek ziołowych, które nadadzą smakowity aromat mięsu i warzywom. W dwóch osobnych naczyniach mieszamy wszystkie wymienione składniki receptury i odstawiamy, by się „przegryzły”.

Kolejnym etapem jest przyprawienie kurczaka. Aby skrócić czas jego pieczenia możemy rozciąć go na połowę wzdłuż kręgosłupa, a następnie rozłożyć na tacce. Mięso możemy odłożyć na chwilę do lodówki i przejść do przygotowania warzyw.

Cebulę dokładnie obieramy i kroimy w piórka. Bakłażany i papryki myjemy, a następnie kroimy na średniej wielkości kawałki. Wszystkie warzywa przesypujemy do dużej miski, zalewamy wcześniej przygotowaną mieszanką ziołową i dokładnie mieszamy, tak, by każdy kawałek został pokryty przyprawami. Miskę odstawiamy i przechodzimy do nacierania ziołami kurczaka. Kiedy mięso jest już pokryte przyprawami, polewamy je roztopionym masłem. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰ C i pieczemy przez 1 godzinę. Na pół godziny przed końcem wyjmujemy tackę, wykładamy na nią przyprawione warzywa i kontynuujemy pieczenie. W trakcie pieczenia kurczaka – tuż przed wyłożeniem warzyw – możemy zlać do osobnego naczynia tłuszcz i sok, który wypłynie z mięsa.