jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Solić czy nie solić? Oto jest pytanie

Życie bez soli nie byłoby możliwe. Zawarty w niej sód odpowiedzialny jest bowiem za prawidłowe funkcjonowanie komórek naszego organizmu. Ze względu na wszechobecną sól w produktach, które spożywamy na co dzień do jego niedoboru dochodzi niezwykle rzadko. Częstszym problemem, z którego niestety nie każdy jeszcze zdaje sobie sprawę jest nadmierne jego spożycie.

Solić czy nie solić? Oto jest pytanie, potrawy bez soli, wyrzucsolniczke,Życie bez soli nie byłoby możliwe. Zawarty w niej sód odpowiedzialny jest bowiem za prawidłowe funkcjonowanie komórek naszego organizmu. Ze względu na wszechobecną sól w produktach, które spożywamy na co dzień do jego niedoboru dochodzi niezwykle rzadko. Częstszym problemem, z którego niestety nie każdy jeszcze zdaje sobie sprawę jest nadmierne jego spożycie.

Za dużo soli

Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g, czyli takiej ilości, która mieści się na płaskiej łyżeczce od herbaty. Dawka zaś, która jest wystarczająca do tego, by nasze komórki prawidłowo funkcjonowały to zaledwie 3,8 g. Okazuje się jednak, że każdego dnia znacznie przekraczamy tę normę. Jedzenie poza domem, korzystanie z gotowych produktów, przegryzanie słonych przekąsek i nadmierne przyprawianie potraw sprawia, że codziennie do naszego organizmu trafia o ponad 2,5 g więcej soli niż potrzeba.

Co możemy zrobić?

Całkowite wyeliminowanie soli z naszej diety będzie po pierwsze niebezpieczne a po drugie zupełnie niemożliwe. Sól jest niemal wszędzie - w kupowanych w supermarketach wędlinach, w sosach w torebkach i słoikach, w ketchupie i mieszankach przypraw, w jedzeniu typu fast-food a nawet w pieczywie i niektórych słodyczach. Nie wystarczy tylko odstawić solniczkę, by znacząco zredukować ilość spożywanej soli. Należy rozsądnie robić zakupy i zamiast jeść “na mieście” postawić na domowe, zdrowe posiłki.

Bez soli, ale smacznie

Wśród wielu z nas pokutuje mniemanie, że jedzenie niesłone to jedzenie, które jest bez smaku. Mówi się przecież, że dopiero sól pozwala wydobyć prawdziwy smak z potraw. Nic bardziej mylnego. Prawdziwy smak potraw można poczuć dopiero wtedy, kiedy przestanie się nadmiernie doprawiać je solą i przyprawami, których głównym składnikiem jest glutaminian sodu. Wystarczą dwa dni ograniczania soli, by nasz organizm po prostu przestał się jej domagać w nadmiarze. Zdrowe posiłki naprawdę mogą być smaczne. W miejsce soli zacznijmy po prostu stosować zioła i naturalne przyprawy. Bazylia, estragon, tymianek czy imbir na tyle wzbogacą smak i zapach potraw, że sól po prostu stanie się zbędna.

Warto pamiętać

Na koniec kilka przydatnych wskazówek, które pozwolą nam zredukować ilość dodawanej do potraw soli:

  • Potrawy dosalajmy pod koniec gotowania - wtedy wchłoną one o wiele mniej soli niż wtedy, kiedy dodalibyśmy sól na początku.
  • Na stawiajmy soli na stole - po co dosalać coś, co było doprawiane w trakcie gotowania?
  • Zdrowe posiłki przygotowujmy w garnkach, które umożliwiają gotowanie na parze i patelniach, na których możliwe jest smażenie bez dodatku soli i tłuszczu.

Jedzmy zdrowiej, smaczniej, rozsądniej. Tak niewiele trzeba, by poprawić stan zdrowia swojego organizmu. Więcej o zdrowych posiłkach: http://www.wyrzucsolniczke.pl/gotuj-bez-soli