jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Nawarzyłeś piwa, to teraz... z nim coś ugotuj!

Chmielowy trunek traci swój pejoratywny wizerunek i wkracza na salony. Przybywa gatunków, odmian, wzrasta zainteresowanie niszowymi browarami.

Chmielowy trunek traci swój pejoratywny wizerunek i wkracza na salony. Przybywa gatunków, odmian, wzrasta zainteresowanie niszowymi browarami. Okazuje się, że warto zaprosić piwo nie tylko na grillowe przyjęcie, ale także do samej kuchni. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób piwo może urozmaicić znane i popularne dania.

Oczywiście nie chodzi o właściwości ukryte w składzie piwa, które po spożyciu mogłyby uderzyć do głowy i mieć wpływ na pomysłowość, ale o to, jak popularny napój alkoholowy przez swoje walory smakowe potrafi nadać znanym i prostym potrawom nowy charakter. Co ważne, chmielowy trunek nie musi kojarzyć się wyłącznie z ciężkostrawną golonką w piwie. Może być jednym z kluczowych składników także innych, nie tak oczywistych dań.

Zupa piwna

Piwo w roli głównej? Oczywiście – czas na zupę piwną. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, a efekt – wyborny.  „Subtelna goryczka piwa świetnie łączy się ze słodko-kwaśnym musem jabłkowym i… piernikowymi przyprawami - cynamonem, goździkami i skórką z cytryny”, opowiada Marcin Markowski, szef kuchni Knorr. O tak – należy przygotować się na niezwykłe połączenie smaków.

Zupa piwna

Zupa piwna Knorr

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1,5 l jasnego piwa
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
  • 3 dag masła
  • 2 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 10 dag przecieru z jabłek gotowanych
  • goździki
  • cynamon
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • starta skórka z cytryny, grzanki

Sposób przygotowania:

  1. Do rozgrzanego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło
  2. się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  3. Dopraw cynamonem, skórką cytrynową i Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Dodaj też
  4. miód i goździki.
  5. Podsmaż chwilę i wlej powoli piwo, szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu 10 minut.
  6. Utrzyj żółtka z przecierem z jabłek. Połącz z niewielką ilością gorącego piwa i dodaj do
  7. garnka.
  8. Gotuj w kąpieli wodnej. Wstaw wszystko do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj
  9. około 5 minut. Zupę piwną podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.

Naleśniki z chmielową nutą

Chcemy „podkręcić” ciasto naleśnikowe? Pomocne okaże się piwo. Wystarczy, że obok tradycyjnych składników ciasta, użyjemy piwa i całość doprawimy szczyptą kminku. Takich naleśników nie musimy serwować na sam koniec uczty, czyli na deser - mogą pojawić się wcześniej jako przystawka albo nawet danie główne, w zależności od tego, jaki zastosujemy do nich farsz. Ciasto naleśnikowe z chmielową nutą będzie smakować doskonale z nadzieniem mięsnym lub serowym.

Ciasto naleśnikowe z piwem

Ciasto naleśnikowe z piwem Knorr
 

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Pietruszka
  • 1,5 szklanki jasnego piwa
  • 2 jajka
  • 30 ml oleju
  • 1 szczypta kminku
  • 30 g tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka, następnie dodaj mąkę, piwo, olej oraz kminek. Mieszaj do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr.
  2. Rozgrzaną patelnię posmaruj lekko tłuszczem, następnie smaż piwne naleśniki na złoty kolor z obu stron. Gotowe podawaj z różnego rodzaju słonymi nadzieniami, na przykład mięsnym lub serowym.

Zrobić smaczną panierkę to małe piwo!

Mąka, jajko, bułka tarta – jak odmienić tradycyjna panierkę? Warto postawić na oryginalność i dodać do niej piwo – kotlety schabowe i drobiowe będą smakowy wyjątkowo. Może ono posłużyć także do przygotowania gęstego ciasta piwnego, w którym obtoczymy np. dorsza. Smacznie i niestandardowo.

Dorsz w cieście piwnym

Dorsz w cieście piwnym Knorr

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 800 g filetu z dorsza
  • 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
  • 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Pietruszka Knorr
  • 3 jajka
  • 0,5 l piwa
  • 2 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj gęste ciasto piwne z mąki, jajek, piwa oraz rozkruszonych Przypraw w mini
  2. kostkach Smażona Cebula, Czosnek oraz Pietruszka Knorr.
  3. Pokrój dorsza na 5-centymetrowe kawałki.
  4. Maczaj rybę w mące, a następnie w cieście, i smaż na głębokim oleju przez około 10 minut.

Do grillowania

Niektórzy nie wyobrażają sobie grillowania bez spożywanego w trakcie uczty piwa. Szefowie kuchni Knorr polecają natomiast stosowanie browarniczego wyrobu także w trakcie przygotowywania jedzenia z rusztu. Remo Walder, szef kuchni Knorr, rekomenduje specjalną marynatę właśnie na bazie piwa. Wymieszane z miodem i musztardą idealnie będzie się nadawać do tak popularnej na grilla karkówki. Różni się tym od tradycyjnej marynaty, że zamiast wcześniej zanurzyć w niej mięso, nakłada się ją co jakiś czas w trakcie pieczenia.

Nie bójmy się eksperymentowania. Zapadł nam w pamięci jakiś trunek z wyjątkowym aromatem? Zastanówmy się, czy nie znalazłby zastosowania również w kuchni.