jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polski rynek świeżych warzyw i owoców wart rocznie prawie 10,9 mld zł

Z danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK wynika, że w okresie ostatnich 12 miesięcy polskie gospodarstwa domowe przeznaczyły na zakup świeżych warzyw i owoców prawie 10,9 mld zł. W porównaniu do poprzedniego analogicznego okresu wartość tego rynku spadła o 2,1 proc.

Z danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK wynika, że w okresie ostatnich 12 miesięcy polskie gospodarstwa domowe przeznaczyły na zakup świeżych warzyw i owoców prawie 10,9 mld zł. W porównaniu do poprzedniego analogicznego okresu wartość tego rynku spadła o 2,1 proc.

W ujęciu wartościowym w ostatnich 12 miesiącach największy udział w rynku świeżych warzyw w miały pomidory oraz ziemniaki (40,5 proc.), z kolei największy udział w rynku świeżych owoców miały jabłka i truskawki (24,3 proc.).

W ujęciu ilościowym w ostatnich 12 miesiącach polskie gospodarstwa domowe kupowały przede wszystkim: ziemniaki (38,8 proc.), pomidory (15,0 proc.), a wśród świeżych owoców kupowały głównie jabłka (29,1 proc.). Procentowa zmiana wartości zakupów dla ziemniaków oraz pomidorów wyniosła odpowiednio: -27,4 i +4,3, natomiast w ujęciu wolumenowym wspomniane kategorie świeżych warzyw zmieniły się odpowiednio o: +5,9 proc. oraz -0,9 proc. W ramach kategorii warzyw wartym zauważenia jest ilościowy wzrost zakupów jarmużu. Na rynku owoców zakupy jabłek spadły wartościowo o 15,1 proc., ale wzrosły ilościowo – o 9,5 proc. W ramach kategorii świeżych owoców znacząco wzrosły wolumenowo oraz wartościowo zakupy granatów oraz owoców sharon/kaki.

Biorąc pod uwagę miejsca zakupu i kanały sprzedaży, największy udział w zakupach świeżych warzyw i owoców miały dyskonty (30,3 proc.), supermarkety (16,4 proc.), hipermarkety (13,5 proc.). Jednak, obok kanałów nowoczesnej dystrybucji, nadal ważną rolę spełniają sklepy wieloasortymentowe oraz uliczni sprzedawcy, których udziały w dystrybucji omawianej kategorii produktów wyniosły odpowiednio 11,6 i 14,0 proc.

O badaniu

Powyższe analizy powstały na podstawie danych pochodzących z prowadzonego od 20 lat Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia. Jego próbę stanowi 8 tys. polskich gospodarstw domowych, zbierających dane za pomocą skanerów i raportujących o dokonywanych przez siebie zakupach produktów FMCG.