jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Sagra dell’uva – toskański festiwal winogron

Włochy to jeden z nielicznych krajów, gdzie tak wyjątkowo obchodzi się najróżniejsze festiwale i święta związane z kulinariami.

Włochy to jeden z nielicznych krajów, gdzie tak wyjątkowo obchodzi się najróżniejsze festiwale i święta związane z kulinariami. Jednak czym byłoby doskonałe danie bez lampki wytrawnego bądź też słodkiego wina – ukochanego trunku wszystkich Włochów. Na przełomie września i października w słonecznej Toskanii odbywa się festiwal zbioru winogron - Sagra dell’uva. Więcej o festiwalu opowiedzą dwaj włosi z Kuchni Dantego, eksperci marki Malma – Leonardo Masi i Alfredo Boscolo.

Historia festiwalu sięga roku 1571, kiedy to podczas Bitwy pod Lepanto Święte Przymierze zwyciężyło Imperium Osmańskie. Sagra dell’uva obchodzone jest również na cześć matki Boskiej Różańcowej, której święto Włosi obchodzą 7 października. To właśnie te wydarzenia skłoniły mieszkańców Marino do corocznego świętowania winorośli, z których powstaje ukochany trunek wszystkich Włochów.

Celebrowanie wina we włoskim stylu

Jak co roku, święto odbywa się na przełomie września i października. Główne obchody święta co roku przypadają w pierwszą niedzielę października we włoskim Marino, jednak przygotowania do tego festiwalu trwają znacznie dłużej. Mieszkańcy dekorują swoje domy i ulice kwiatami oraz winoroślami. Miasto staje się piękne oraz kolorowe, podkreślając niezwykłą atmosferę święta. Jak nakazuje tradycja, w ten wyjątkowy dzień wszyscy mieszkańcy Marino święcą winogrona w kościołach i modlą się za ich urodzaj oraz plony. Po uroczystej Mszy Świętej wszyscy zgromadzeni uczestniczą w procesji, podczas której niesiona jest figura Matki Boskiej Różańcowej.

Tego dnia odbywa się również parada, w której uczestniczą tysiące ludzi, celebrujących to święto. Ogromne figury z winogron, instalacje z butelek wypełnionych winem, korowody beczek przybranych winoroślą maszerują wraz z uczestnikami ulicami Marino. Atmosfera towarzysząca wydarzeniu jest niezwykle radosna. Ludzie bawią się przy włoskiej muzyce, popijając pyszne wina i rozkoszując się wspólnie spędzanym czasem. Tancerki przebrane za kieliszki win tańczą radośnie i zachęcają innych do wspólnej zabawy. W dniu festiwalu z fontann zamiast wody leje się pachnące, czerwone wino, aby ludzie mogli próbować tego wspaniałego trunku. Ponadto imprezie towarzyszą liczne wydarzenia kulturalne, które zachęcają ludzi do wspólnej zabawy przy lampce wina. Degustacje różnych odmian tego trunku oraz włoskich przysmaków to nieodłączny element Sagra dell’uva.

Wierny towarzysz włoskich dań

- My Włosi jesteśmy prawdziwymi smakoszami win, zaczynając od tych dostojnych, wytrwanych, kończąc na słodkich, deserowych. Nie wyobrażamy sobie konsumpcji dań bez kieliszka dobrego, włoskiego wina. Polecam szczególnie nasze ukochane pasty z dodatkiem tego wykwintnego trunku. Wino idealnie podkreśli delikatność naszego ukochanego dania – makaronu, a także doda nutkę wytrawności i elegancji. Dzięki temu codzienne spożywanie potraw stanie się bardziej uroczyste i wyjątkowe – radzi Leonardo Masi z Kuchni Dantego.

Wystarczy dobrać jedynie nasze ulubione składniki do makaronu Malma oraz rozkoszować się daniem wraz z kieliszkiem pysznego wina w klimacie toskańskiego święta Sagra dell’uva.

Krótki przewodnik po włoskich winach:

Sałatki – idealnie komponują się z lekkim półwytrawnymi białymi winami takim jak Pinot Grigio.

Danie makaronowe z białym mięsem – te lekkie dania wspaniale podkreśli smak białych win z rodziny półwytrawnych Soave czy wytrawnych Orvieto.

Dania makaronowe z czerwonym mięsem – cięższe dania mięsne muszą mieć odpowiednią oprawę w postaci wina, które bardzo często jest również składnikiem potrawy. Tutaj polecamy czerwone wytrawne Chianti, Nero d'avola lub Sangiovese.

 

Dania makaronowe z owocami morza – wspaniały smak owoców morza należy podkreślić białym półwytrawnym lub wytrawnym winem jak Frascati, Veneto czy Moscato Dry.

Dania makaronowe z sosami na bazie pomidorów – to dania o pięknej barwie oraz niesamowitym smaku, które przenoszą nas do słonecznej Italii, dlatego potrzebują odpowiedniej oprawy w postaci półwytrawnego Chianti lub wytrawnego Barbera.

Dania makaronowe z sosami na bazie śmietany – cięższe sosy śmietanowe potrzebują dopełnienia w postaci białego wina, które swoim smakiem podkreśli smak dania. W tym przypadku odpowiednim wyborem będzie wytrawne Cortese lub Malvasia.

Penne z ragu

Penne z ragu Fot. Malma
Penne z ragu
Fot. Malma

Składniki:

  • 200 g makaronu Malma penne rigate
  • 200 g łopatki wieprzowej
  • 50 g boczku surowego
  • 1 marchewka
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 cebula
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz
  • Gałązka rozmarynu

Marynata:

  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 seler naciowy
  • 4 liście laurowe
  • pieprz czarny w ziarnach
  • 3 ziarna jałowca

Przygotowanie:

Pokroić łopatkę w kostkę (ok. 3 cm) i marynować przez przynajmniej 12 godzin w mieszance z wina, pokrojonych: cebuli, marchewki i selera, liścia laurowego, jałowca i pieprzu.

Kiedy łopatka jest zamarynowana, można przystąpić do przygotowania sosu. W rondlu rozgrzewamy oliwę, przesmażamy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy rozmaryn oraz drobno posiekane warzywa i dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Po paru minutach wyjmujemy z sosu gałązkę rozmarynu. Jeśli jest taka potrzeba, dajemy trochę wody. Zwiększamy ogień i dodajemy zamarynowane mięso. Mieszamy, aż zacznie skwierczeć i się zarumieni. Wlewamy wino, czekamy, aż odparuje i dodajemy sos pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 2 godziny na bardzo wolnym ogniu. W przypadku, gdy sos zrobi się za gęsty, dodajemy wodę.