jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Wyjątkowa kawa na majówkę - obowiązkowy punkt programu

Długi weekend majowy zbliża się wielkimi krokami. Choć powitaliśmy już oficjalnie wiosnę, tak naprawdę dopiero właśnie w maju będziemy mogli w pełni cieszyć się urokami gorącego słońca i być może odrobiną wolnego czasu z okazji majowych świąt.

Wyjątkowa kawa na majówkę - obowiązkowy punkt programuDługi weekend majowy zbliża się wielkimi krokami. Choć powitaliśmy już oficjalnie wiosnę, tak naprawdę dopiero właśnie w maju będziemy mogli w pełni cieszyć się urokami gorącego słońca i być może odrobiną wolnego czasu z okazji majowych świąt.

Warto już teraz zacząć planować wyjazd w ramach majówki, aby mieć odpowiednio dużo czasu na organizację. W czasie długich majowych wycieczek warto zadbać o dobrą kawę w termosie, po którą będzie można sięgnąć na szlaku. Filiżanka pysznego, aromatycznego napoju z pewnością przyda się także jeszcze przed rozpoczęciem wyprawy. Oto zaledwie kilka ciekawych pomysłów, z których warto skorzystać!

Słodkie espresso

Jest to doskonała propozycja dla wszystkich tych, którzy cenią sobie bardzo mocną, aromatyczną kawę, a jednocześnie lubią słodkości.

Składniki na jedną kawę:

  • 40 ml espresso
  • 20 ml słodzonego mleka zagęszczanego

Przygotowanie tej wyśmienitej kawy jest bardzo proste i szybkie, zaś efekt końcowy jest zaskakujący. Na dno szklanki czy też termosu wlewamy mleko zagęszczane, a następnie robimy espresso. Dobrze przygotowane espresso powinno mieć na wierzchu charakterystyczną jasną piankę, tzw. cremę. Oczywiście, przed wypiciem możemy wymieszać kawę z mlekiem.

Kawa z bitą śmietaną

Nawet jeśli na co dzień lubimy małą czarną bez dodatku, raz na jakiś czas mamy ochotę na słodki akcent. Proponowana kawa bez wątpienia zaspokoi nas apetyt na małe co nieco.

Składniki na jedną kawę:

  • 100 ml ulubionej kawy
  • bita śmietana
  • kakao lub starta czekolada do dekoracji

Przygotowujemy kawę w 100 ml gorącej wody. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną, którą posypujemy startą czekoladą lub kakao. Możemy kupić gotową bitą śmietanę lub samodzielnie ją przygotować. Jeśli lubimy bardzo słodką kawę, możemy posłodzić napój jeszcze przed nałożeniem bitej śmietany.

Kawa mocno waniliowa

A teraz propozycja nie tylko dla miłośników wanilii, ale także orzeźwiających akcentów, bowiem proponujemy kawę mrożoną. Sprawdzi się idealnie, jeśli w czasie naszego majowego wyjazdu pogoda dopisze i będzie wyjątkowo gorąco!

Składniki na jedną kawę:

  • 30 ml espresso
  • 15 ml syropu waniliowego
  • 1 gałka lodów waniliowych
  • 1 łyżeczka wiórków czekoladowych
  • kostki lodu

Przygotowanie tej pysznej kawy jest bajecznie proste i szybkie. Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze i energicznie potrząsamy nim przez kilkanaście sekund. Przelewamy kawę do szklanki lub kubka termicznego. Możemy pić ją „tradycyjnie” lub przez słomkę.

Kawa kokosowa

I jeszcze jedna kawa, która doskonale ochłodzi i ugasi pragnienie w ciepły dzień lub… rozgrzeje w chłodniejszy wieczór!

Składniki na jedną kawę:

  • 45 ml espresso
  • 15 ml syropu kokosowego
  • 50 ml bitej śmietany
  • kostki lodu

Wkładamy do shakera kostki lodu, bitą śmietanę i syrop kokosowy, energicznie potrząsamy do schłodzenia śmietany. Wcześniej lód możemy pokruszyć na mniejsze kawałki. Przygotowujemy espresso i chłodzimy. Na wierzch kawy wykładamy zimną „kokosową” śmietankę.

Jeśli wieczorem mamy zaś ochotę na kawę z nieco mocniejszym akcentem, do tego samego przepisu możemy dodać 10 ml ciemnego rumu i 20 ml likieru kokosowego (wówczas oczywiście zamiast syropu). W takim wypadku najpierw wlewamy do szklanki rum, następnie likier i na koniec kawę, którą zdobimy bitą śmietaną. Poszczególne warstwy wlewamy ostrożnie, aby ich nie zniszczyć. UWAGA! Ze względu na zawartość alkoholu w napoju, jest to propozycja wyłącznie dla osób pełnoletnich!

Wygląd kawy możemy dodatkowo uatrakcyjnić, dekorując brzegi szklanki cukrem. W tym celu moczymy brzegi wodą i zanurzamy w cukrze, który szybko przyklei się do mokrej powierzchni i stworzy wyjątkową, kryształową dekorację.

Sprawdź także: https://przepisynakawe.pl/