jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

W stronę morza, czyli ryby, krewetki i paluszki krabowe - prosto z grilla

Morza szum, ptaków śpiew, a na talerzu… rybka! To idealne połączenie możemy sobie zaserwować, nawet jeżeli od morskiego brzegu dzieli nas dobrych kilkaset kilometrów. 

Morza szum, ptaków śpiew, a na talerzu… rybka! To idealne połączenie możemy sobie zaserwować, nawet jeżeli od morskiego brzegu dzieli nas dobrych kilkaset kilometrów. Wystarczy wybrać się na małe zakupy, wyciągnąć grill, a później już tylko… zajadać się przysmakami, które w okamgnieniu przeniosą nas w okolice nadmorskiego deptaka.

Wakacje… Palące słońce, gorący piasek, a na policzkach dotyk morskiej bryzy. Któż z nas nie miałby ochoty w upalny letni dzień przenieść się w okolice wybrzeża? Nie jest to jednak takie proste, dlatego możemy pomyśleć nad odpowiednią alternatywą. A taką jest z pewnością… grill, na którym przygotować możemy dania, które pozwolą nam choć na moment poczuć klimat wakacji nad morzem. A oto kilka pomysłów na pyszne morskie dania, dzięki którym nasz grill smakować będzie wyjątkowo.

Krewetki, czyli grill na bogato

Wśród owoców morza do najpopularniejszych z pewnością należą krewetki. Mogą nam posłużyć jako dodatek do makaronu w pysznym spaghetti czy stanowić samodzielną przekąskę. Krewetki doskonale odnajdą się także na grillu, np. w formie dodatku do oryginalnych i kolorowych szaszłyków z ananasem:

Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami

Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami Knorr

Składniki:

  • 24 szt. krewetek
  • 4 łyżki keczupu pikantnego
  • 1 łyżka Przyprawy do kurczaka Knorr
  • 300 g ananasa świeżego lub z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i pomidory pokrój w małą kostkę, posiekaj czosnek, kolendrę i z odsączonymi z zalewy kaparami wsyp do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy i keczupu i wymieszaj z resztą składników. Całość dopraw do smaku i odłóż do lodówki.
  2. Paprykę i ananasa pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm i włóż wraz z krewetkami do miski. Wyciśnij bezpośrednio nad składnikami cytrynę, dodaj po 2 łyżki oliwy, keczupu i wymieszaj ze składnikami, w tym Przyprawą do kurczaka Knorr, która świetnie doprawi danie.
  3. Składniki nadziewaj naprzemiennie na wykałaczki do szaszłyków.
  4. Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Gotowe danie podawaj z przygotowanym wcześniej sosem i grzankami przypieczonymi na grillu.
 

A może marzy się nam nieco bardziej orientalne połączenie? Wypróbujmy krewetki z trawą cytrynową i grillowanym czosnkiem:

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem Knorr

Składniki:

  • 21 szt. dużych krewetek bez skorupek
  • 500 g łososia
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 3 łyżki Sosu Hellmann’s CHILLI
  • 7 szt. trawy cytrynowej
  • 14 szt. przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
  • 7 szt. cebulki szalotki
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Aby łatwo obrać szalotkę, zalej ją wrzątkiem i odstaw na chwilę. Następnie ściągnij z niej zewnętrzną warstwę i przekrój każdą cebulę na pół.
  2. Rybę pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Tak przygotowane mięso umieść wraz z krewetkami w misce, do składników dolej oliwę (3 łyżki), dodaj Przyprawę do grilla Knorr, która idealnie doprawi mięso, i ćwierć posiekanego pęczka kolendry. Wszystko starannie wymieszaj.
  3. Na reszcie oliwy podsmaż siekany czosnek. Kiedy się lekko przyrumieni, dodaj 3 łyżki sosu, resztkę kolendry i łyżkę wody, następnie całość stanie wymieszaj.
  4. Składniki nadziewaj na trawę cytrynową w następującej kolejności: krewetka, cebulka, łosoś i pomidor. Na każdym z szaszłyków powinny znaleźć się 3 kawałki ryby i 3 krewetki.
  5. Przygotowane szaszłyki polej na wierzchu przygotowanym wcześniej sosem, następnie grilluj na ruszcie rozgrzanego grilla po ok. 4-6 minuty na każdej ze stron, po każdym przełożeniu posmaruj wierzch sosem.
 

Łososiowo

Łosoś - świetnie smakuje podany w formie tatara albo carpaccio. Można go smażyć, dusić, piec, jak również… grillować. W takiej formie z pewnością zasmakuje wszystkim naszym gościom. Szczególnie, jeżeli podamy go na chrupiącej grzance otoczonej ziołami:

Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami

Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami Knorr

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
  • 2 łyżeczki Przyprawy do kurczaka Knorr
  • 2 łyżki sosu czosnkowego
  • 8 szt. krewetek
  • 2 szt. sałaty lub innej sałaty
  • 1 opak. suszonych pomidorów
  • 1 bagietka
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Łososia pokrojonego na kostkę o boku 2 cm i krewetki posyp Przyprawą do kurczaka Knorr, dzięki której nabiorą idealnego smaku. Tak przygotowane składniki naprzemiennie nabijaj na wykałaczki do szaszłyków.
  2. Polej szaszłyki niewielką ilością oliwy i poukładaj je na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla. Każdą ze stron smaż po 2-3 minuty.
  3. Pokrojone na skos kromki bagietki ułóż na grillu i przypiecz z każdej ze stron. Tak przygotowane kawałki pieczywa posmaruj z wierzchu sosem czosnkowym.
  4. Rukolę przełóż do miski i skrop 2 łyżkami oliwy z suszonych pomidorów, wymieszaj i połóż tak przygotowaną sałatę na każdej z przygotowanych wcześniej grzanek.
  5. Szaszłyki połóż na grzanki. Podawaj skropione sokiem z cytryny.
 

Paluszki lizać!

Szczególnie, gdy są to paluszki krabowe - surimi. Wbrew najprostszemu skojarzeniu nie wytwarza się ich z mięsa krabów. Najczęściej jest to zmielone mięso rybie, np. z mintaja czy dorsza. Nie zmienia to jednak faktu, że i one znaleźć się mogą na naszym stole podczas grillowego spotkania w morskim klimacie. Wystarczy, że z ich dodatkiem przyrządzimy sałatkę na bazie grillowanych warzyw i grzanek. Znakomity efekt - murowany!

Grecka sałatka z grillowanych warzyw z krabowymi paluszkami i grzankami z sosem czosnkowym

Grecka sałatka z grillowanych warzyw z krabowymi paluszkami i grzankami z sosem czosnkowym Knorr

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 2 opak. Sosu sałatkowego greckiego Knorr
  • 4 łyżki sosu czosnkowego
  • Papryka zielona
  • 10 szt. paluszków krabowych
  • 0,5 bakłażana
  • 3 czerwone cebule
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 100 g sera feta
  • 1 bagietka
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę przekrój na kawałki pod skosem – każdy z nich posmaruj sosem czosnkowym.
  2. Przygotuj warzywa: cebule i papryki (po wcześniejszym wycięciu gniazd nasiennych) przekrój na pół, bakłażana na grube plastry, następnie skrop wszystko oliwą, połóż na ich wierzch drobno siekany czosnek i grilluj.
  3. Ściągnij warzywa z grilla i pokrój wraz z serem w małą kostkę. Przełóż je wraz z oliwkami odsączonymi z zalewy i paluszkami krabowymi pokrojonymi pod skos w małe kawałki do miski.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj 2 opakowania Sosu sałatkowego greckiego Knorr i 6 łyżkami wody i oliwy. Dodaj do miski ze składnikami sałatki i starannie wymieszaj całość.
  5. Grzanki przełóż na rozgrzany grill i piecz do momentu ich zarumienienia się.
  6. Sałatkę podawaj z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.

Ahoj grillowi smakosze!