Dynia przybyła do Europy z Ameryki Środkowej. Jest kojarzona z okresem jesiennym, kiedy przychodzi sezon na to wielkie, pomarańczowe warzywo.
Dynia przybyła do Europy z Ameryki Środkowej. Jest kojarzona z okresem jesiennym, kiedy przychodzi sezon na to wielkie, pomarańczowe warzywo. Okazuje się, że może ono być nie tylko bazą zup czy składnikiem tart i farszów, ale pomoże również przygotować doskonałe ciasta i inne desery.
Dynia na zdrowie? Jak najbardziej – co może okazać się szczególnie ważne właśnie teraz, jesienią. Warzywo to jest bowiem cennym źródłem witamin C, B6, E i K, a także wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Za pomarańczowy kolor odpowiada beta-karoten, który jest prowitaminą A. Ponadto dynia jest dość niskokaloryczna i dostarcza błonnika pokarmowego. Ale nie tylko, ponieważ może dostarczać też mnóstwo… kulinarnych inspiracji i radości z pieczenia słodkości z jej udziałem! Pierwsze „ciasta dyniowe” przygotowywali osadnicy w Ameryce – wydrążone warzywo wypełniali miodem, mlekiem i przyprawami, a następnie piekli. Dziś dynia może stanowić doskonały dodatek do ciast i deserów - na podwieczorek, rodzinne spotkanie czy urodziny. W ich przygotowaniu pomóc nam może - kostka do pieczenia Kasia. Sięgając po nią, mamy pewność, że nie używamy częściowo utwardzonych kwasów tłuszczowych, a nasze wypieki staną się prawdziwym kulinarnym przebojem. Na śniadanie Upieczona dynia będzie świetnym składnikiem bułeczek śniadaniowych. Cudownie pachnących cynamonem i imbirem! A na koniec – posypujemy je pestkami dyni:
Słodkie bułeczki z dynią
Składniki:
-
Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
-
mąka - 400 gramów
-
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
-
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
-
sól - 1 szczypta
-
cukier - 150 gramów
-
jajko - 1 sztuka
-
upieczony miąższ z dyni - 250 gramów
-
cynamon - 1 łyżeczka
-
imbir w proszku - 1 łyżeczka
-
posiekane pestki dyni - 2 łyżki
-
gruby cukier - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
-
Dynię zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut. Wystudź, obierz ze skóry i pokrój w sporą kostkę. Odmierz 250 g.
-
Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. W misce wymieszaj 300 g mąki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj cukier, imbir i cynamon.
-
Następnie dodaj dynię, rozpuszczoną Kasię i żółtko jajka (białko zostaw do posmarowania bułeczek). Wszystko razem wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte.
-
Na podsypanym mąką stole uformuj z ciasta wałek. Jeśli trzeba dodaj pozostałą mąkę. Wałek pokrój na 12 kawałków.
-
Z każdego kawałka ciasta uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Natnij nożem w krzyżyk.
-
Bułeczki posmaruj białkiem i posyp posiekanymi pestkami dyni i grubym cukrem. Piecz w 170°C około 35 minut.
Na jesienną chandrę Za oknem szaro, zimno, a my najchętniej zostalibyśmy na kanapie? To znak, że czas na ciasto dyniowe! Warzywo zagwarantuje piękny pomarańczowy kolor, a smaczku doda gorzka czekolada i kandyzowana skórka pomarańczowa, którymi przykryjemy ciasto:
Przysmak dyniowo-pomarańczowy
Składniki:
-
Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
-
jajka - 4 sztuki
-
cukier - 200 gramów
-
śmietana 18% - 0.5 szklanek
-
mąka - 200 gramów
-
pomarańcza - 2 sztuki
-
dynia (po obraniu) - 1 kilogram
-
posiekana gorzka czekolada - 100 gramów
-
kandyzowana skórka pomarańczowa - 50 gramów
Sposób przygotowania:
-
Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do dyni i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż dynia będzie miękka.
-
Lekko przestudzoną dynię przekładamy do miski blendera, dodajemy miękką Kasię i miksujemy.
-
W innej misce ubijamy jajka z cukrem na puch. Następnie dodajemy śmietanę i mąkę, i ponownie miksujemy.
-
Do masy jajecznej dodajemy masę dyniową i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o wymiarach: 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia.
-
Przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temp. 180°C.
-
Upieczone, gorące ciasto posypujemy posiekaną czekoladą i gdy się lekko rozpuści rozsmarowujemy ją na powierzchni ciasta. Następnie posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i odstawiamy do wystygnięcia.
Na wyjątkowe spotkania Urodziny, wizyta rodziny, a może wybieramy się do przyjaciół? Na specjalne okazje sprawdzi się torcik z dynią! W zapomnienie odchodzą tłuste kremy i „miliony” kalorii. Do wykonania ciasta zużyjemy ok. 1 kg miąższu dyni:
Torcik z dynią
Składniki:
-
Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
-
mąka - 170 gramów
-
cukier - 150 gramów
-
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
-
cynamon - 1 łyżeczka
-
jajka - 2 sztuki
-
upieczona dynia - 100 gramów
-
upieczona dynia - 500 gramów
-
galaretka cytrynowa - 2 sztuki
-
mleko zagęszczone niesłodzone 7% - 200 mililitrów
-
rodzynki w czekoladzie do dekoracji
Sposób przygotowania:
-
Dynię (ok. 1 kg) na spód i wierzch ciasta zawiń w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz, aż będzie miękka. Następnie wystudź, obierz i rozdrobnij w blenderze. Osącz na sicie.
-
Mąkę przesiej, a następnie wymieszaj z cynamonem i sodą. Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puch.
-
Ciągle ucierając dodaj po jednym jajka. Następnie dodaj mąkę z dodatkami i 100 g osączonej dyni, wymieszaj.
-
Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, włóż do niej ciasto, rozprowadź i piecz około 30 minut w 170°C. Wystudź. Ciasto przełóż na paterę i zepnij metalową obręczą (jeśli nie posiadasz obręczy możesz tortownicę wykleić w środku wystającym na zewnątrz papierem do pieczenia).
-
Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i przestudź. Dobrze schłodzone mleko ubij mikserem na piankę. Ciągle ubijając wlewaj cienkim strumieniem galaretkę.
-
Otrzymaną piankę wymieszaj z pozostałą masą dyniową i wyłóż na schłodzone ciasto. Całość odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj wg. uznania.
Święto Dyni! Przełom października i listopada to czas, kiedy w wielu miastach trwają jarmarki i festiwale w związku z Świętem Dyni. Z tej okazji możemy przygotować wyjątkowe dyniowe wypieki. Dyniowe babeczki smakować będą wyśmienicie:
Dyniowe cupcakes
Składniki:
-
pomarańcza - 1 sztuka
-
Kostka do pieczenia Kasia - 175 gramów
-
dynia obrana (świeża lub mrożona) - 100 gramów
-
mąka - 225 gramów
-
proszek do pieczenia - 1 opakowanie
-
cukier puder - 150 gramów
-
jajka - 3 sztuki
-
mleko - 75 mililitrów
-
krem orzechowy lub czekoladowy - 70 gramów
-
cukier puder - 115 gramów
-
trochę soku z pomarańczy
-
polewa czekoladowa - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
-
Nagrzej piekarnik (elektryczny) do 200°C. Umyj pomarańczę w gorącej wodzie. Zetrzyj cienko skórkę na drobnej tarce do rondla. Wyciśnij sok z pomarańczy. Ok. 3 łyżek soku dodaj do skórki w rondlu, resztę zachowaj do przygotowania dekoracji. Dodaj dynię do rondla i gotuj przez ok. 10 minut, aż zmięknie. Mieszaj regularnie. Zdejmij z ognia i zmiażdż dynię tłuczkiem lub drewnianą łyżką.
-
Przygotuj ciasto na babeczki: Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Mieszając drewnianą łyżką lub mikserem, dodaj Kasię, cukier puder, jajka, mleko i szczyptę
-
soli. Mieszaj przez 3-4 minuty aż ciasto będzie gładkie. Ciągle mieszając, dodaj dyniowe purée.
-
Połowę ciasta (po ok. 2 łyżki) rozłóż równo do papilotek.
-
Resztę ciasta wymieszaj z kremem orzechowym, a następnie rozłóż na pierwszej warstwie ciasta w papilotkach. Włóż babeczki do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut, aż zmienią kolor na złotobrązowy. Zostaw do wystygnięcia.
-
Wymieszaj cukier puder z 2-3 łyżkami soku z pomarańczy, aż powstanie gęsty, gładki lukier. Rozpuść polewę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej do rękawa cukierniczego. Każdą babeczkę przykryj warstwą białego lukru. Za pomocą rękawa na każdej babeczce narysuj polewą 4 okręgi, od najmniejszego do największego.
-
Narysuj pajęczynę: przeciągnij końcem wykałaczki przez kręgi, od środka babeczki do brzegu.