11-01-2017, 00:00
Styczeń to czas postanowień noworocznych – każdy z nas co roku wiele sobie obiecuje. Wśród nich dominują niezmiennie te dotyczące zrzucenia zbędnych kilogramów. Jak to zrobić?
Jak przekonuje Iwonna Niegowska, żywieniowiec Knorr, „nie trzeba zaczynać Nowego Roku od radykalnej diety, najważniejsze są małe kroki i krótkoterminowe cele. Warto każdego dnia przeznaczyć choćby pół godziny na ruch, który znajduje się obecnie u podstawy Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Wprowadźmy zasadę – jemy 5 posiłków dziennie. Przygotowujmy mniejsze porcje, ale spożywajmy je częściej. Podstawą naszej diety powinny być warzywa, zwłaszcza te sezonowe oraz, owoce. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, do naszego jadłospisu włączajmy także chude mięso, ryby, nabiał (chudy i półtłusty), produkty zbożowe, takie jak pieczywo z pełnego przemiału, kasze, ryż, czy płatki owsiane, a także oleje roślinne. Podczas przygotowywania posiłków pamiętajmy o bardziej korzystnych dla naszego zdrowia metodach obróbki – pieczemy, gotujemy lub grillujemy. Stopniowo zmieniajmy swoje przyzwyczajenia żywieniowe, np. zwracając uwagę na wartość kaloryczność przygotowywanych posiłków, by wprowadzić do menu składniki, które zawierają mniej kalorii”.
Czas start! czyli śniadanie
Śniadanie odgrywa niezwykle istotną rolę w naszym codziennym menu, dlatego dobrze planujmy poranne posiłki. Do przygotowania kanapek używajmy produktów pełnoziarnistych, a na wierzch połóżmy warzywa i chudy nabiał. Do smarowania wykorzystujmy produkty powstałe na bazie olejów roślinnych. Doskonałym pomysłem są pasty przygotowane z warzyw czy ryb, takich jak łosoś. Przyrządzenie ich jest niezwykle proste. Pieczemy łososia z dodatkiem przypraw oraz oliwy i dodajemy do twarożku, najlepiej o smaku naturalnym. Co więcej – możemy pokusić się o większy zapas pasty na 2-3 dni i przechowywać ją w lodówce.
„Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie pasty wieczorem, by na drugi dzień wziąć ją do pracy. Do przyrządzenia fit kanapek użyj chleba żytniego albo orkiszowego, np. z mąki z pełnego przemiału. Udekoruj je świeżym koperkiem”, poleca mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl. Jako dodatek możemy przygotować też lekką sałatkę z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków lucerny. „Nadaj całości nieco pikanterii, zamieniając kiełki lucerny na kiełki rzodkiewki. Gotowe pożywne danie polej sosem z octu balsamicznego na bazie oliwy” - radzi dietetyk.
Przepis na kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli:
Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zupa – lekka, a pożywna
Dla amatorów ciepłych zup mamy dobrą wiadomość – nie trzeba z nich rezygnować. Aby była mniej kaloryczna, zamiast śmietany użyjmy jogurtu greckiego. Dobrym pomysłem o tej porze roku jest zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów.
Sposób przygotowania przedstawia mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: „Pokrój marchew w cienkie plasterki, dodaj szalotkę posiekaną w drobną kostkę i podsmaż składniki na oliwie, do czasu, aż odpowiednio zmiękną. Wlej pomidory w puszce (sprawdzą się również świeże), dosyp bazylię, lubczyk i oregano. Smaż, aż wszystkie smaki się połączą. Do tak przygotowanych warzyw dolej wodę, dodaj kilka liści laurowych, kulki ziela angielskiego i gotuj, dopóki marchew będzie wystarczająco miękka. Ciekawym rozwiązaniem wydaje się dodanie do tego pożywnego dania cynamonu. Dzięki temu potrawa stanie się łagodniejsza, a aromatyczna przyprawa zniweluje kwaśny posmak pomidorów. Po ugotowaniu zblenduj całość i przygotuj ryż kokosowy. W tym celu do gotujących się, na małym ogniu, wody i mleka, wsyp ryż, a pod koniec dodaj wiórki kokosowe. Tak przygotowane danie serwuj z chrupiącą posypką. Zrobisz ją w prosty sposób z posiekanych płatków migdałowych oraz siemienia lnianego. Wystarczy wyłożyć je na suchą patelnię i przez chwilę podprażyć”. Szczegółowy przepis poniżej:
Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na obiad w roli głównej - warzywa
Od Nowego Roku nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych potraw. Wystarczy przyrządzić je w mniej kaloryczny sposób, z dodatkiem sezonowych warzyw. Zimą wspaniale sprawdzą się brokuły i cukinia, przykryte makaronową pierzynką.
Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami to doskonały sposób na pożywny obiad, a do tego jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Przed podaniem można udekorować ją pomidorkami koktajlowymi albo świeżymi ziołami, np. bazylią lub posiekaną pietruszką.
Zioła nadadzą potrawie koloru i sprawią, że zapiekanka będzie się wspaniale prezentowała na stole:
Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sałatka obowiązkowa!
Zimą do lekkich sałatek wykorzystujmy sezonowe warzywa, jak szpinak, oraz owoce, np. pomarańcze. „Wybierz szpinak o intensywnie zielonych i gładkich liściach. Sprawdź przy tym, czy nie są uszkodzone lub pogniecione. Opłucz go dokładnie przed podaniem, a następnie osusz. Przekrój pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, a cząstki pomarańczy obierz z błonek. Kupując pomarańcze, wybieraj te ciężkie – będzie to oznaczało, że są soczyste. Po połączeniu szpinaku z owocami, dodaj do nich pokrojoną w kostkę mozzarellę light oraz orzeszki pinii. Dzięki podprażeniu ich na suchej patelni, będą bardziej chrupiące”- radzi mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl.
Sałatka ze szpinakiem i pomarańczą to świetny wybór na drugie śniadanie lub kolację:
Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą
Składniki:
Sposób przygotowania:
Smacznego!
Podobne artykuły
Komentarze