03-04-2017, 00:00
Data publikacji: 14-03-2017
Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie liczby nadtlenkowej -- Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego
Zakres
W niniejszym dokumencie opisano metodę jodometrycznego oznaczania liczby nadtlenkowej tłuszczów i olejów zwierzęcych oraz roślinnych, w której punkt końcowy określany jest wizualnie. Liczba nadtlenowa jest miarą ilości tlenu połączonego chemicznie z olejem lub tłuszczem w postaci nadtlenków, szczególnie wodoronadtlenków. Metodę stosuje się do wszystkich zwierzęcych i roślinnych tłuszczów oraz olejów, kwasów tłuszczowych, a także ich mieszanin, wykazujących liczbę nadtlenkową od 0 meq do 30 meq (milirównoważników) aktywnego tlenu na kilogram. Może być ona również stosowana do margaryn oraz tłuszczów do smarowania o różnej zawartości wody. Metoda ta nie jest odpowiednia do tłuszczów mlecznych ani nie stosuje się jej do lecytyn. Należy zauważyć, że liczba nadtlenkowa jest parametrem dynamicznym, którego wartość zależy od historii próbki. Ponadto, oznaczanie liczby nadtlenkowej jest procedurą w dużym stopniu empiryczną, a uzyskana wartość zależna jest od masy próbki. Podkreśla się, że z uwagi na wymaganą masę próbki, uzyskane liczby nadtlenkowe mogą być nieco niższe niż w przypadku użycia próbki o mniejszej masie.
Mleko i przetwory mleczne (lub tłuszcz pochodzący z mleka i produktów mlecznych) są wyłączone z zakresu niniejszego dokumentu.
UWAGA 1 Preferowana metoda jodometrycznego oznaczania liczby nadtlenkowej tłuszczów mlecznych opisana jest w ISO 3976.
UWAGA 2 Metodę potencjometrycznego oznaczania liczby nadtlenkowej podano w ISO 27107
Data publikacji: 14-03-2017
Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie zawartości zanieczyszczeń nierozpuszczalnych
Zakres
W niniejszym dokumencie opisano metodę oznaczania zawartości zanieczyszczeń nierozpuszczalnych w tłuszczach i olejach zwierzęcych oraz roślinnych.
Jeśli nie jest wymagane uwzględnienie mydeł (zwłaszcza mydeł wapniowych) lub utlenionych kwasów tłuszczowych w zawartości zanieczyszczeń nierozpuszczalnych, koniecznym jest użycie odmiennego rozpuszczalnika i procedury. W takim przypadku powinno zostać osiągnięte porozumienie pomiędzy uczestniczącymi stronami.
Mleko i przetwory mleczne (lub tłuszcz pochodzący z mleka i produktów mlecznych) są wyłączone z zakresu niniejszego dokumentu.
Data publikacji: 14-03-2017
Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie zawartości wody -- Metoda Karla Fischera (wolna od pirydyny)
Zakres
W niniejszym dokumencie podano metodę oznaczania zawartości wody w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych (zwanych dalej tłuszczami) z zastosowaniem aparatury Karla Fischera i odczynnika wolnego od pirydyny.
Mleko i przetwory mleczne (lub tłuszcz pochodzący z mleka i produktów mlecznych) są wyłączone z zakresu niniejszego dokumentu.
Data publikacji: 17-03-2017
Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Ilościowe oznaczanie toksyny emetycznej (cereulidu) przy zastosowaniu LC-MS/MS
Zakres
Niniejszy dokument opisuje ilościową analizę cereulidowej toksyny emetycznej przy zastosowaniu wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) lub ultra sprawnej chromatografii cieczowej (UPLC) połączonej z tandemową spektrometrią mas (LC-MS/MS).
Niniejsza norma ma zastosowanie do analizy toksyny w produktach przeznaczonych do spożycia przez człowieka
Data publikacji: 17-03-2017
Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie umownego stosunku masy do objętości (ciężar litra w powietrzu)
Zakres
W niniejszym dokumencie określono metodę oznaczania umownego stosunku masy do objętości ("ciężar litra w powietrzu") olejów i tłuszczów roślinnych oraz zwierzęcych (zwanych dalej tłuszczami) stosowaną dla przeliczania objętości na masę lub masy na objętość.
Metoda ta nadaje się jedynie do tłuszczów w stanie ciekłym. Mleko i przetwory mleczne (lub tłuszcz pochodzący z mleka i produktów mlecznych) są wyłączone z zakresu niniejszego dokumentu. UWAGA Oznaczanie umownego stosunku masy do objętości (ciężar litra w powietrzu) metodą oscylacyjną za pomocą U-rurki można znaleźć w ISO 18301.
Data publikacji: 27-03-2017
Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce -- Oznaczanie zawartości kadmu metodą bezpośrednią z zastosowaniem techniki atomowej spektrometrii absorpcyjnej w piecu grafitowym
Zakres
W niniejszym dokumencie opisano metodę oznaczania śladowych ilości kadmu (mikrogram na kilogram) we wszystkich surowych i rafinowanych olejach i tłuszczach.
Mleko i przetwory mleczne (lub tłuszcz pochodzący z mleka i produktów mlecznych) są wyłączone z zakresu niniejszego dokumentu.
Data publikacji: 27-03-2017
Jogurt -- Oznaczanie zawartości całkowitej suchej masy (Metoda odniesienia)
Zakres
W niniejszej Normie Międzynarodowej określono metodę odniesienia oznaczania zawartości całkowitej suchej masy w jogurtach naturalnych, smakowych, słodzonych i owocowych.
Data publikacji: 27-03-2017
Mleko w proszku -- Oznaczanie kwasowości miareczkowej (Metoda rutynowa)
Zakres
W niniejszej Normie Międzynarodowej określono rutynową metodę oznaczania kwasowości miareczkowej dla wszystkich typów mleka w proszku.
Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.
Podobne artykuły
Komentarze