jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Rukola, roszponka czy radicchio? Komponujemy letnie sałatki!

Ile rodzajów sałat, tyle wyjątkowych potraw. Są one świetnym składnikiem letnich sałatek, dodatkiem do dań mięsnych i mogą stanowić zdrową przekąskę do pracy. Do wyboru: chrupiąca lodowa, włoska rukola, roszponka, cykoria lub bordowa sałata radicchio.

Ile rodzajów sałat, tyle wyjątkowych potraw. Są one świetnym składnikiem letnich sałatek, dodatkiem do dań mięsnych i mogą stanowić zdrową przekąskę do pracy. Do wyboru: chrupiąca lodowa, włoska rukola, roszponka, cykoria lub bordowa sałata radicchio.

Włoska ulubienica

Rukola to ulubiona sałata włoskiej kuchni. U nas znana była już kilkadziesiąt lat temu - jako rukiew siewna. Teraz przeżywa swój kulinarny renesans. Z wyglądu przypomina listki mlecza i  jest bogata w wiele witamin, takich jak A i K.

Rukola jest bardzo wyrazista - ma zdecydowany, nieco korzenny, orzechowy smak. Świetnie pasuje do sałatek z dodatkiem pomidorów, ale dobrze też połączyć ją z delikatnymi serami czy owocami morza. Prostym, ale smacznym daniem do przygotowania z dodatkiem rukoli będzie orientalna sałatka z wędzonym łososiem, cukinią i awokado. „Możemy też dodać do niej pierś z kurczaka” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Orientalna sałatka

Orientalna sałatka Knorr

Składniki:

  • 3 garście rukoli
  • Sos sałatkowy Truskawka z chili Knorr
  • 50 g łososia wędzonego
  • pół cukinii
  • awokado
  • 4 łyżki sezamu białego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • szczypta imbiru świeżego startego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • ¼ łyżeczki posiekanej papryczki chilli – dla lubiących ostrzejsze smaki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos dla nadania smaku – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z limonki, chilli, imbirem oraz olejem sezamowym i wymieszaj.
  2. Awokado przekrój wzdłuż na pół ostrym nożem, wyjmij pestkę, a następnie wydrąż miąższ. Pokrój w paski.
  3. Cukinię pokrój w plastry i zgrilluj. Sezam upal na suchej rozgrzanej patelni na złoty kolor, a łososia pokrój w cienkie plastry.
  4. Na półmisku rozłóż rukolę, na wierzchu ułóż kawałki awokado, cukinię oraz plastry łososia.
  5. Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp sezamem i podawaj.
 
 

Drobna dużo może

Roszponka ma drobne liście i lekko orzechowy posmak. Im drobniejsze liście, tym będzie bardziej aromatyczna. Ten rodzaj sałaty pasuje do przepisów rodem z gorącego Południa – na przykład do włoskiej sałatki z cukinią. Do jej przyrządzenia potrzebny będzie filet z łososia, czerwona papryka, garść roszponki i małe kuleczki sera mozzarella. „Zamiast ryby możemy użyć piersi z kurczaka” – podpowiada szef kuchni Knorr:

Włoska sałatka z cukinią

Włoska sałatka z cukinią Knorr

Składniki:

  • cukinia
  • Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr
  • 250 g filetu z łososia
  • 3 garście roszponki
  • 2 łyżki oliwek zielonych
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • 12 mini kulek mozzarelli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos dla nadania aromatu – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
  2. Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 na 2 cm. Skrop odrobiną oliwy, oprósz przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej. Łososia wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 4 minuty.
  3. Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni i przesmaż pokrojone warzywa. Wystudź.
  4. W dużej misce połącz roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.
  5. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i podawaj, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.
 
 

Będzie gorzko!

Sałata radicchio ma bordowe, grube liście z białymi zgrubieniami. Charakteryzuje się goryczką, więc dodajemy ją do sałatek z umiarem. Jej liści używa się też do dekoracji warzywnych kompozycji oraz dań głównych. Przechowywana w lodówce może wytrzymać w niej nawet cały tydzień. Jej intensywny smak da się przełamać dressingiem z dodatkiem koperku i oliwy:

Sałatka z kurczakiem wędzonym

Sałatka z kurczakiem wędzonym Knorr

Składniki:

  • 150 g kurczaka wędzonego
  • Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
  • 3 garstki rukoli
  • 4 liście raddichio
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • łyżka orzechów włoskich
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Kromki pieczywa okrój ze skóry, a następnie pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm. Natkę posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj pieczywo oraz posiekany czosnek. Grzanki opiekaj na patelni do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Dopraw do smaku i dodaj natkę.
  2. Raddicchio porwij na mniejsze kawałki. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni, a następnie pokrusz. Kurczaka porwij na kawałki.
  3. W salaterce wymieszaj sałaty, mięso z kurczaka, żurawinę oraz orzechy.
  4. W miseczce połącz zawartość opakowania Knorr, sok z cytryny oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj dla nadania smaku.
  5. Gotowym sosem polej sałatkę, posyp po wierzchu chrupiącymi grzankami i podawaj.
 
 

Krucha jak lód

Sałata lodowa swoją nazwę nosi nieprzypadkowo. Przy łamaniu wydaje dźwięk, który przypomina kruszenie lodu. Ma łagodny, lekko słodki smak. Jest praktyczna, bo można ją przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Wiosną i latem można postawić na przepis na sałatkę z jajkiem, z dodatkiem sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i świeżego łososia:

Wiosenna sałatka z jajkiem

Wiosenna sałatka z jajkiem Knorr

Składniki:

  • 200 g świeżego łososia
  • Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 8 jajek przepiórczych
  • ¼ sałaty lodowej
  • pół sałaty radicchio
  • kiełki słonecznika, garstka
  • 2 łyżki zrębków drewnianych  do wędzenia
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia osusz papierowym ręcznikiem. Następnie skrop oliwą, posyp solą i skórką z cytryny.
  2. Na suchą patelnię wysyp drewniane zrębki i połóż kratkę. Patelnię podgrzewaj do momentu, gdy zrębki zaczną się lekko dymić – na kratce ułóż łososia, patelnię przykryj i pozostaw na 3-4 minuty. Po tym czasie patelnię odkryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut. Po upieczeniu rybę wystudź.
  3. Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź i obierz, pokrój na połówki. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, pomidorki pokrój na połówki. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z oliwą i sokiem z limonki.
  4. Sałaty wymieszaj z kiełkami słonecznika, dodaj pomidorki i przełóż do salaterki. Na wierzchu sałatki rozłóż połówki jajka oraz kawałki ryby porwane w ręku.
  5. Sałatkę polej przygotowanym sosem dla smaku i podawaj z grzankami.
 
 

Nie tylko dla odważnych!

Cykoria jest krucha i niepozorna, ale im mniejsza, tym lepsza. To źródło witamin, potasu i błonnika. Do tego cechuje się niewielką ilością kalorii (17 kcal/100g), dlatego będzie świetną przekąską dla osób chcących zadbać o linię. Wykorzystać ją możemy, by przygotować niezwykłą kompozycję podaną w niestandardowy sposób – w cykoriowych łódeczkach. Do jej przygotowania potrzebny będzie mix sałat, rzodkiewka, szczypiorek i ogórek. W misce łączy się składniki i nakłada do przygotowanych wcześniej łódeczek z cykorii, związanych szczypiorkiem. „W tym celu zamiast szczypioru możemy użyć pora – kroimy warzywo wzdłuż na cienkie paseczki i parzymy krótko we wrzącej wodzie” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Wiosenna sałatka z rzodkiewką Knorr

Składniki:

  • cykoria
  • Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr
  • 3 garście mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli)
  • pęczek rzodkiewki
  • pół ogórka świeżego
  • garść kiełków słonecznika
  • 6 jajek przepiórczych
  • pęczek szczypioru od dymki - 1
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos – dla nadania niezwykłego smaku zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ugotuj na twardo (3 min.), wystudź i obierz.
  2. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż nasiona a następnie pokrój w „księżyce”. Połowę szczypioru pokrój drobno.
  3. Cykorię porozdzielaj na liście. W misce połącz sałaty oraz pokrojone warzywa i pokrojony szczypior a następnie sałatkę nałóż do „łódeczek” z cykorii.
  4. Pozostały szczypior sparz krótko we wrzącej wodzie. Łódeczki z cykorii obwiąż dekoracyjnie szczypiorem i ułóż na półmisku
  5. Sałatki polej przygotowanym sosem, na wierzchu każdej porcji ułóż połówkę jajka oraz kiełki słonecznika i podawaj.

Smacznego!