Ile rodzajów sałat, tyle wyjątkowych potraw. Są one świetnym składnikiem letnich sałatek, dodatkiem do dań mięsnych i mogą stanowić zdrową przekąskę do pracy. Do wyboru: chrupiąca lodowa, włoska rukola, roszponka, cykoria lub bordowa sałata radicchio.
Ile rodzajów sałat, tyle wyjątkowych potraw. Są one świetnym składnikiem letnich sałatek, dodatkiem do dań mięsnych i mogą stanowić zdrową przekąskę do pracy. Do wyboru: chrupiąca lodowa, włoska rukola, roszponka, cykoria lub bordowa sałata radicchio.
Włoska ulubienica
Rukola to ulubiona sałata włoskiej kuchni. U nas znana była już kilkadziesiąt lat temu - jako rukiew siewna. Teraz przeżywa swój kulinarny renesans. Z wyglądu przypomina listki mlecza i jest bogata w wiele witamin, takich jak A i K.
Rukola jest bardzo wyrazista - ma zdecydowany, nieco korzenny, orzechowy smak. Świetnie pasuje do sałatek z dodatkiem pomidorów, ale dobrze też połączyć ją z delikatnymi serami czy owocami morza. Prostym, ale smacznym daniem do przygotowania z dodatkiem rukoli będzie orientalna sałatka z wędzonym łososiem, cukinią i awokado. „Możemy też dodać do niej pierś z kurczaka” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:
Orientalna sałatka
Składniki:
-
3 garście rukoli
-
Sos sałatkowy Truskawka z chili Knorr
-
50 g łososia wędzonego
-
pół cukinii
-
awokado
-
4 łyżki sezamu białego
-
3 łyżki soku z limonki
-
szczypta imbiru świeżego startego
-
3 łyżki oleju sezamowego
-
¼ łyżeczki posiekanej papryczki chilli – dla lubiących ostrzejsze smaki
Sposób przygotowania:
-
Przygotuj sos dla nadania smaku – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z limonki, chilli, imbirem oraz olejem sezamowym i wymieszaj.
-
Awokado przekrój wzdłuż na pół ostrym nożem, wyjmij pestkę, a następnie wydrąż miąższ. Pokrój w paski.
-
Cukinię pokrój w plastry i zgrilluj. Sezam upal na suchej rozgrzanej patelni na złoty kolor, a łososia pokrój w cienkie plastry.
-
Na półmisku rozłóż rukolę, na wierzchu ułóż kawałki awokado, cukinię oraz plastry łososia.
-
Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp sezamem i podawaj.
Drobna dużo może
Roszponka ma drobne liście i lekko orzechowy posmak. Im drobniejsze liście, tym będzie bardziej aromatyczna. Ten rodzaj sałaty pasuje do przepisów rodem z gorącego Południa – na przykład do włoskiej sałatki z cukinią. Do jej przyrządzenia potrzebny będzie filet z łososia, czerwona papryka, garść roszponki i małe kuleczki sera mozzarella. „Zamiast ryby możemy użyć piersi z kurczaka” – podpowiada szef kuchni Knorr:
Włoska sałatka z cukinią
Składniki:
-
cukinia
-
Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr
-
250 g filetu z łososia
-
3 garście roszponki
-
2 łyżki oliwek zielonych
-
papryka czerwona
-
cebula czerwona
-
12 mini kulek mozzarelli
-
skórka otarta z 1 cytryny
-
3 łyżki soku z cytryny
-
80 ml oliwy z oliwek
-
szczypta soli morskiej
-
szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
Sposób przygotowania:
-
Przygotuj sos dla nadania aromatu – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
-
Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 na 2 cm. Skrop odrobiną oliwy, oprósz przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej. Łososia wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 4 minuty.
-
Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni i przesmaż pokrojone warzywa. Wystudź.
-
W dużej misce połącz roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.
-
Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i podawaj, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.
Będzie gorzko!
Sałata radicchio ma bordowe, grube liście z białymi zgrubieniami. Charakteryzuje się goryczką, więc dodajemy ją do sałatek z umiarem. Jej liści używa się też do dekoracji warzywnych kompozycji oraz dań głównych. Przechowywana w lodówce może wytrzymać w niej nawet cały tydzień. Jej intensywny smak da się przełamać dressingiem z dodatkiem koperku i oliwy:
Sałatka z kurczakiem wędzonym
Składniki:
-
150 g kurczaka wędzonego
-
Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
-
3 garstki rukoli
-
4 liście raddichio
-
2 łyżki żurawiny suszonej
-
łyżka orzechów włoskich
-
4 kromki pieczywa tostowego
-
3 łyżki soku z cytryny
-
6 łyżek oliwy z oliwek
-
2 ząbki czosnku
-
pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
-
Kromki pieczywa okrój ze skóry, a następnie pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm. Natkę posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj pieczywo oraz posiekany czosnek. Grzanki opiekaj na patelni do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Dopraw do smaku i dodaj natkę.
-
Raddicchio porwij na mniejsze kawałki. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni, a następnie pokrusz. Kurczaka porwij na kawałki.
-
W salaterce wymieszaj sałaty, mięso z kurczaka, żurawinę oraz orzechy.
-
W miseczce połącz zawartość opakowania Knorr, sok z cytryny oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj dla nadania smaku.
-
Gotowym sosem polej sałatkę, posyp po wierzchu chrupiącymi grzankami i podawaj.
Krucha jak lód
Sałata lodowa swoją nazwę nosi nieprzypadkowo. Przy łamaniu wydaje dźwięk, który przypomina kruszenie lodu. Ma łagodny, lekko słodki smak. Jest praktyczna, bo można ją przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Wiosną i latem można postawić na przepis na sałatkę z jajkiem, z dodatkiem sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i świeżego łososia:
Wiosenna sałatka z jajkiem
Składniki:
-
200 g świeżego łososia
-
Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
-
10 pomidorów koktajlowych
-
8 jajek przepiórczych
-
¼ sałaty lodowej
-
pół sałaty radicchio
-
kiełki słonecznika, garstka
-
2 łyżki zrębków drewnianych do wędzenia
-
skórka otarta z połowy cytryny
-
szczypta soli morskiej
-
3 łyżki soku z limonki
-
4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
-
Filet z łososia osusz papierowym ręcznikiem. Następnie skrop oliwą, posyp solą i skórką z cytryny.
-
Na suchą patelnię wysyp drewniane zrębki i połóż kratkę. Patelnię podgrzewaj do momentu, gdy zrębki zaczną się lekko dymić – na kratce ułóż łososia, patelnię przykryj i pozostaw na 3-4 minuty. Po tym czasie patelnię odkryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut. Po upieczeniu rybę wystudź.
-
Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź i obierz, pokrój na połówki. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, pomidorki pokrój na połówki. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z oliwą i sokiem z limonki.
-
Sałaty wymieszaj z kiełkami słonecznika, dodaj pomidorki i przełóż do salaterki. Na wierzchu sałatki rozłóż połówki jajka oraz kawałki ryby porwane w ręku.
-
Sałatkę polej przygotowanym sosem dla smaku i podawaj z grzankami.
Nie tylko dla odważnych!
Cykoria jest krucha i niepozorna, ale im mniejsza, tym lepsza. To źródło witamin, potasu i błonnika. Do tego cechuje się niewielką ilością kalorii (17 kcal/100g), dlatego będzie świetną przekąską dla osób chcących zadbać o linię. Wykorzystać ją możemy, by przygotować niezwykłą kompozycję podaną w niestandardowy sposób – w cykoriowych łódeczkach. Do jej przygotowania potrzebny będzie mix sałat, rzodkiewka, szczypiorek i ogórek. W misce łączy się składniki i nakłada do przygotowanych wcześniej łódeczek z cykorii, związanych szczypiorkiem. „W tym celu zamiast szczypioru możemy użyć pora – kroimy warzywo wzdłuż na cienkie paseczki i parzymy krótko we wrzącej wodzie” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:
Wiosenna sałatka z rzodkiewką
Składniki:
-
cykoria
-
Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Knorr
-
3 garście mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli)
-
pęczek rzodkiewki
-
pół ogórka świeżego
-
garść kiełków słonecznika
-
6 jajek przepiórczych
-
pęczek szczypioru od dymki - 1
-
3 łyżki soku z cytryny
-
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
-
Przygotuj sos – dla nadania niezwykłego smaku zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ugotuj na twardo (3 min.), wystudź i obierz.
-
Sałaty porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż nasiona a następnie pokrój w „księżyce”. Połowę szczypioru pokrój drobno.
-
Cykorię porozdzielaj na liście. W misce połącz sałaty oraz pokrojone warzywa i pokrojony szczypior a następnie sałatkę nałóż do „łódeczek” z cykorii.
-
Pozostały szczypior sparz krótko we wrzącej wodzie. Łódeczki z cykorii obwiąż dekoracyjnie szczypiorem i ułóż na półmisku
-
Sałatki polej przygotowanym sosem, na wierzchu każdej porcji ułóż połówkę jajka oraz kiełki słonecznika i podawaj.
Smacznego!