jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Francuskie inspiracje, czyli sposób na tartę owocową

Bagietki, sery, ratatouille, żabie udka, ślimaki - to nie jedyne specjały, które zalicza się do klasyków francuskiej kuchni. Równie popularna, a przy tym wyjątkowo smaczna może być - tarta. Słodkie, dojrzewające w wakacyjnym słońcu owoce to znakomity dodatek do tego prostego w przygotowaniu deseru. 

Bagietki, sery, ratatouille, żabie udka, ślimaki - to nie jedyne specjały, które zalicza się do klasyków francuskiej kuchni. Równie popularna, a przy tym wyjątkowo smaczna może być - tarta. Słodkie, dojrzewające w wakacyjnym słońcu owoce to znakomity dodatek do tego prostego w przygotowaniu deseru.

Wystarczy wyrobić ciasto – kruche, francuskie lub drożdżowe, a następnie wypełnić je ulubionym nadzieniem. Wiśnie, truskawki, jabłka, gruszki, winogrona, a może śliwki? Dzięki owocom sezonowym nasz wypiek będzie nie tylko smakował, ale także wyglądał – doskonale.

Morelowe love

Soczyste i dojrzałe morele to owoce idealne do przygotowania efektownego i smacznego ciasta. Z dodatkiem płatków migdałów, zmielonych orzechów włoskich lub startej skórki z cytryny albo pomarańczy, nasz smakołyk wyglądać będzie niezwykle apetycznie i z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich domownikach i zaproszonych gościach.

Słoneczna tarta

Słoneczna tarta Kasia

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 1 szklanka
  • cukier puder - 50 gramów
  • żółtka - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 1 łyżka
  • morele - 600 gramów
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • białe wino - 50 mililitrów
  • cukier - 50 gramów
  • płatki migdałowe - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem i zagnieć gładkie ciasto.
  2. Formę do tarty wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw do lodówki.
  3. Morele umyj i osusz. Dwie odłóż, resztę pokrój na ósemki i usuń pestki.
  4. Schłodzone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż pokrojone morele. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 30 minut.
  5. W tym czasie pozostałe morele pokrój w kostkę, dodaj wino i cukier i gotuj aż zmiękną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na mus.
  6. Podpieczoną tartę posmaruj otrzymanym musem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.
 

W krainie poziomek

Słodkie i aromatyczne poziomki będą nie tylko doskonale smakować, ale także prezentować się na naszej tarcie. Tak więc, by nieco osłodzić sobie letnie popołudnie, przygotujmy szybkie ciasto, które serwować możemy w towarzystwie mrożonej kawy lub herbaty. Do jej przygotowania potrzebować będziemy masy marcepanowej, serka waniliowego i galaretki. Efekt końcowy – znakomity!

Szybki poziomkowiec

Szybki poziomkowiec Kasia

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • mąka – 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier – 0,33 szklanki
  • masa marcepanowa - 200 gramów
  • cukier puder – 0,33 szklanki
  • serek waniliowy - 150 gramów
  • poziomki - 250 gramów
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kostkę do pieczenia Kasia, jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie ciasto szybko zagnieć dłonią, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno i boki wysmarowanej Kasią i posypanej mąką formy do tarty o średnicy 24-26 cm.
  3. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200°C około 15 minut.
  4. Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, zrób z niej kulkę i rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia (dzięki temu nie przyklei się do stołu).
  5. Na jeszcze ciepły podpieczony spód wyłóż masę marcepanową, posmaruj serkiem i wysyp na to owoce.
  6. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Przestudź. Owoce zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
 

Borówkowa chmurka

Lekko kwaskowaty smak borówek idealnie komponuje się z delikatnym, śmietankowym kremem z białej czekolady i mascarpone. By ciasto po upieczeniu nie było twarde, musimy szybko wymieszać wszystkie składniki i zagnieść je na jednolitą masę, a następnie uformować z niego kulę i szczelnie owinięte aluminiową folią włożyć do lodówki na 30 minut. Gotową tartę udekorować możemy listkami świeżej mięty i skórką limonki. Będzie pysznie!

Tarta z białą czekoladą i borówkami

Tarta z białą czekoladą i borówkami Knorr

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żółtko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • woda - 3 łyżki
  • biała czekolada - 2 opakowania
  • serek mascarpone - 1 opakowanie
  • borówki amerykańskie - 300 gramów
  • skórka z limonki - 1 sztuka
  • cukier puder - 1 opakowanie
  • liście świeżej mięty - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia Kasia, cukier i wodę.
  2. Dodaj żółtka.
  3. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (np. kaszą, ryżem). Piecz w temperaturze 180°C, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Przygotuj krem – czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia.
  5. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką.
  6. Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki i listkami mięty.
 

Elegancja Francja

By nadać naszej tarcie wykwintności, dodać możemy do niej także bakalie. Tarta śliwkowo-orzechowa pięknie pachnie, a przy tym zachwyca intensywnym smakiem owoców i chrupkością orzechów. Sezon na śliwki zaczyna się w sierpniu i trwa aż do października, jednak zamiast nich wykorzystać możemy także inne owoce, np. brzoskwinie lub jabłka. Tak przygotowana tarta najlepiej smakuje serwowana na ciepło, w towarzystwie lodów, bitej śmietany albo polewy – karmelowej lub czekoladowej.

Tarta ze śliwkami i orzechami

Tarta ze śliwkami i orzechami Knorr

Składniki:

  • mąka - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier trzcinowy - 50 gramów
  • żółtka jajek - 3 sztuki
  • białko jajka - 1 sztuka
  • śliwki - 600 gramów
  • cukier żelujący 3:1 - 150 gramów
  • orzechy nerkowca - 200 gramów
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • cukier trzcinowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i cukier połącz z posiekaną kostką do pieczenia Kasia. Dodajemy żółtka i jeśli ciasto jest zbyt suche kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  2. Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy kostką do pieczenia Kasia i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
  3. Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki formy, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.
  4. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.
  5. Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.
  6. Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
 

American (cherry) dream

Tarta i wiśnie to wyjątkowo zgrany duet – kruche ciasto i soczyste owoce to świetny pomysł na smaczny i popularny podwieczorek. Ten deser, który w swojej angielskiej wersji funkcjonuje pod nazwą cherry pie, szczególnie upodobali sobie amerykanie. Warto jest więc go wypróbować i… upiec bliskim radość - dodatkowo przyozdabiając gotowe ciasto wzorem serca. Smacznego!

Tarta z wiśniami

Tarta z wiśniami Knorr

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • cukier puder - 100 gramów
  • żółtka - 2 sztuki
  • śmietana - 1 łyżka
  • krem budyniowy - 1 opakowanie
  • mleko - 500 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • frużelina - 1 puszka
  • płatki migdałowe - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę i 150 g miękkiej kostki do pieczenia Kasia. Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie wyłóż na stół i szybko zagnieć.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wyklej nim wysmarowaną Kasią i posypaną mąką formę do tarty.
  3. Formę z ciastem włóż na 30 minut do lodówki.
  4. W tym czasie przygotuj wg przepisu na opakowaniu krem budyniowy.
  5. Następnie ciasto wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz ok. 15 minut.
  6. Na upieczony spód wyłóż 2/3 kremu budyniowego i wiśnie. Tartę udekoruj resztą kremu i płatkami migdałowymi.