28-08-2017, 00:00
Zupy krem to doskonały sposób na sycący, prosty w przygotowaniu obiad. Tego typu potrawy są także bardzo rozgrzewające, w związku z czym świetnie sprawdzą się w chłodne, jesienne dni. Do ich przygotowania użyć możemy niemalże dowolnych warzyw, jakie znajdziemy w naszej kuchni. O czym jeszcze warto pamiętać w trakcie robienia zupy krem?
Dobry bulion to podstawa
Do przygotowania bulionu nie powinno używać się gotowych kostek rosołowych – zrobiony na ich bazie wywar nie będzie miał żadnych właściwości odżywczych, a co więcej – są one w stanie znacząco zmienić smak potraw. Kluczem jest tutaj zastosowanie wysokiej jakości warzyw, najlepiej zakupionych w sprawdzonym warzywniaku czy na bazarku. Wybierając je, zwróćmy uwagę czy są przechowywane w sznurkowanych czy plastikowych workach. W drugim przypadku znacznie szybciej zaczną więdnąć i czernieć, a przyrządzony na ich bazie wywar będzie mniej esencjonalny i bardziej wodnisty.
Do robienia bulionu warto posłużyć się dobrej jakości wodą filtrowaną, która pozwoli na wydobycie naturalnych smaków i aromatów. Równie ważne jest to, by warzywa gotować dosyć długo i pod przykryciem.
Do naszej zupy krem dodajemy także łyżkę oliwy, która doskonale spoi ze sobą wszystkie aromaty.
Dobrym pomysłem jest zrobienie większej ilości bulionu i zamrożenie części wywaru, na przykład w foremkach na kostki lodu. Dzięki temu znacznie skrócimy czas przyrządzania zupy krem. Szczegółowe przepisy na zupy - https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy
Zagęszczamy zupę
Jeżeli konsystencja zupy krem wydaje nam się zbyt rzadka, w celu jej zagęszczenia sięgnąć możemy po dodatkowego ziemniaka, kaszę jaglaną lub zblendowaną ciecierzycę, kukurydzę czy groszek.
Odpowiednie przyprawy
Podstawą każdego dobrego bulionu jest liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Jeżeli zupa ma być rozgrzewająca, warto dodać do niej także goździków lub imbiru. Mięsne braki w roślinnym bulionie doskonale uzupełni smak umami, który nadaje potrawom charakterystycznego, słonego, głębokiego aromatu. Znajdziemy go przede wszystkim w sosie sojowym. Alternatywę dla niego stanowić może pasta miso lub suszone pomidory.
Nie zapominamy o dodatkach
Zupy krem najlepiej komponować będą się z chrupiącymi dodatkami takimi, jak:
Gotową zupę krem posypać możemy także prażonymi ziarnami dyni lub ulubionymi kiełkami.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze