jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jak robi się zupy krem?

Zupy krem to doskonały sposób na sycący, prosty w przygotowaniu obiad. Tego typu potrawy są także bardzo rozgrzewające, w związku z czym świetnie sprawdzą się w chłodne, jesienne dni. 

Jak robi się zupy krem?Zupy krem to doskonały sposób na sycący, prosty w przygotowaniu obiad. Tego typu potrawy są także bardzo rozgrzewające, w związku z czym świetnie sprawdzą się w chłodne, jesienne dni. Do ich przygotowania użyć możemy niemalże dowolnych warzyw, jakie znajdziemy w naszej kuchni. O czym jeszcze warto pamiętać w trakcie robienia zupy krem?

Dobry bulion to podstawa

Do przygotowania bulionu nie powinno używać się gotowych kostek rosołowych – zrobiony na ich bazie wywar nie będzie miał żadnych właściwości odżywczych, a co więcej – są one w stanie znacząco zmienić smak potraw. Kluczem jest tutaj zastosowanie wysokiej jakości warzyw, najlepiej zakupionych w sprawdzonym warzywniaku czy na bazarku. Wybierając je, zwróćmy uwagę czy są przechowywane w sznurkowanych czy plastikowych workach. W drugim przypadku znacznie szybciej zaczną więdnąć i czernieć, a przyrządzony na ich bazie wywar będzie mniej esencjonalny i bardziej wodnisty.

Do robienia bulionu warto posłużyć się dobrej jakości wodą filtrowaną, która pozwoli na wydobycie naturalnych smaków i aromatów. Równie ważne jest to, by warzywa gotować dosyć długo i pod przykryciem.

Do naszej zupy krem dodajemy także łyżkę oliwy, która doskonale spoi ze sobą wszystkie aromaty.

Dobrym pomysłem jest zrobienie większej ilości bulionu i zamrożenie części wywaru, na przykład w foremkach na kostki lodu. Dzięki temu znacznie skrócimy czas przyrządzania zupy krem. Szczegółowe przepisy na zupy - https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy

Zagęszczamy zupę

Jeżeli konsystencja zupy krem wydaje nam się zbyt rzadka, w celu jej zagęszczenia sięgnąć możemy po dodatkowego ziemniaka, kaszę jaglaną lub zblendowaną ciecierzycę, kukurydzę czy groszek.

Odpowiednie przyprawy

Podstawą każdego dobrego bulionu jest liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Jeżeli zupa ma być rozgrzewająca, warto dodać do niej także goździków lub imbiru. Mięsne braki w roślinnym bulionie doskonale uzupełni smak umami, który nadaje potrawom charakterystycznego, słonego, głębokiego aromatu. Znajdziemy go przede wszystkim w sosie sojowym. Alternatywę dla niego stanowić może pasta miso lub suszone pomidory.

Nie zapominamy o dodatkach

Zupy krem najlepiej komponować będą się z chrupiącymi dodatkami takimi, jak:

  • Grzanki – zamiast kupować gotowe, warto przygotować je samodzielnie na bazie czerstwego pieczywa, na przykład bagietki. Kroimy ją na kromki, smarujemy masłem czosnkowym i pieczemy przez około 20 minut. Z chleba przyrządzić możemy natomiast mini grzanki. W tym celu kroimy pieczywo w kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z dodatkiem ziół prowansalskich i przepuszczonego przez praskę czosnku
  • Groszek ptysiowy – to niewielkie kulki z ciasta parzonego, pieczone w piekarniku
  • Paluszki grissini – czyli włoskie paluszki z ciasta drożdżowego, które zwykle podaje się jako samodzielną przekąskę lub dodatek do serów i wędlin. Przeważnie doprawia się je sezamem, ziołami czy solą morską

Gotową zupę krem posypać możemy także prażonymi ziarnami dyni lub ulubionymi kiełkami.

Artykuł sponsorowany