28-08-2017, 00:00
Kuchnia azjatycka w ostatnich latach cieszy się wciąż rosnącym powodzeniem. Restauracje chińskie, tajskie czy indyjskie przeżywają prawdziwe oblężenie, a goście coraz chętniej zamawiają przysmaki powstające według oryginalnych receptur.
Dzięki szerokiej ofercie sklepów z żywnością orientalną możemy też przygotować egzotyczne potrawy samodzielnie, we własnym domu. Wiele wysokiej jakości produktów azjatyckich, a także prostych przepisów na smakowite dania, znajdziemy w sklepie Kuchnie Orientu.
Kuchnia tajska – dla miłośników ostrych smaków
Kuchnia tajska jest jedną z lepiej znanych azjatyckich kuchni. Wiele osób kojarzy jej kultowe potrawy i próbuje samodzielnie przyrządzać je w domach. Nic dziwnego – są one nie tylko pyszne i egzotyczne, ale też dość proste w przygotowaniu.
Jedną z nich jest tajskie curry, powstające przy użyciu jednej z trzech tajskich past przyprawowych – zielonej (uwaga, bardzo ostra!), czerwonej lub żółtej. Pastę podsmaża się z mięsem, owocami morza lub warzywami. Następnie należy dodać wybrane dodatki np. paprykę, cukinię, inne warzywa czy owoce. W końcu dolewamy mleko kokosowe, które złagodzi smak.
Dużą popularnością cieszą się też tajskie zupy np. zupa Tom Yum. Powstają w podobny sposób jak curry: na bazie past oraz mleka kokosowego.
Wśród składników charakterystycznych dla kuchni tajskiej warto wymienić m.in. sos rybny, limonkę, trawę cytrynową, egzotyczne owoce (np. mango i ananasa) oraz orzechy nerkowca.
Kuchnia indyjska – różnorodność, która nigdy się nie znudzi
Kuchnia indyjska spodoba się osobom ceniącym sobie różnorodność, wyraziste przyprawy, bogate aromaty oraz piękne kolory. Spodoba się zarówno osobom lubiącym mięso, jak też wegetarianom.
Dla tych pierwszych świetnym wyborem będzie curry z kurczaka lub baraniny. W przypadku kuchni indyjskiej curry oznacza potrawę jednogarnkową przypominającą nieco gulasz – kawałki mięsa czy owoców morza zanurzone są w gęstym, głębokim sosie. Warto skosztować też mięsa marynowanego w jogurcie i przyprawach, pieczonego w tradycyjnym piecu tandoor.
Wegetarianie będą zachwyceni sycącymi i niedrogimi daniami z roślin strączkowych: grochu, soczewicy, cieciorki czy soi. Jedną z najbardziej znanych potraw jest zupa z soczewicy, pomidorów, mleka kokosowego i przypraw.
W kuchni indyjskiej znajdziemy potrawy niezwykle ostre – z chili, czosnkiem, dużą ilością imbiru. Możemy jednak wybrać łagodne dania: w sosie śmietanowo – pomidorowym czy z mielonych orzechów nerkowca bądź migdałów. Wszystkie te przysmaki serwuje się z ryżem basmati lub charakterystycznymi indyjskimi plackami.
Kuchnia chińska – szybka, zdrowa, smaczna
Kuchnia chińska cieszy się u nas popularnością już dosyć długo. Wszyscy znamy pyszne dania z woka – kurczaka w pięciu smakach, w sosie słodko-kwaśnym czy w cieście kokosowym. Cenimy sobie także chrupiące sajgonki z różnymi nadzieniami.
Warto jednak pamiętać, że kuchnia chińska jest niezwykle różnorodna. To także lekkie bułeczki i pierożki na parze, faszerowane nie tylko mięsem, ale też warzywami czy owocami morza. To również pożywne i zdrowe zupy na bazie bulionu, z dodatkiem imbiru i dymki. Nie sposób zapomnieć o przyrządzanych na różne sposoby warzywach: głównie kapuście pekińskiej, bakłażanach, cukinii, marchwi czy ogórkach. Świetnym pomysłem na lekką chińską kolację jest np. sałatka z makaronem ryżowym lub sojowym.
Podobne artykuły
Komentarze