jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Trzy sposoby na aromatyczny i bogaty sos do pizzy

Sekretem pysznej pizzy jest nie tylko ciasto. Włoskie danie swój smak zawdzięcza również odpowiednio przyrządzonemu sosowi pomidorowemu. 

Trzy sposoby na aromatyczny i bogaty sos do pizzySekretem pysznej pizzy jest nie tylko ciasto. Włoskie danie swój smak zawdzięcza również odpowiednio przyrządzonemu sosowi pomidorowemu. Przygotowany z soczystych pomidorów, przekłada się na wyższą jakość pizzy. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów, a następnie spróbuj wykonać je samodzielnie.

Pizza w Częstochowie, Lublinie lub każdym innym mieście serwowana w renomowanych pizzeriach charakteryzuje się aromatycznym i bogatym w smaku sosem pomidorowym. Jako że ciężko jest wiernie odwzorować taki przepis (który nierzadko jest tajemnicą szefa kuchni), można pokusić się o własne wariacje w iście włoskim stylu.

  1. Sos pomidorowy z passaty

To nawiązujący do klasyki przepis na sos pomidorowy. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.

Składniki:

  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól, pieprz,
  • cukier do smaku.

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory i wymieszaj. Przypraw do smaku: solą, pieprzem i oregano. Dodaj odrobinę cukru do smaku (nie jest to konieczne). Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj jeszcze przez 15 minut – aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu.

  1. Sos z pomidorów z puszki bez gotowania

To propozycja na szybki sos z pomidorów z puszki. Jako że nie wymaga gotowania, czas jego przyrządzenia został skrócony do minimum.

Składniki:

  • puszka pomidorów w całości,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Czosnek przeciśnięty przez praskę podsmaż chwilę na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Jeżeli sos wyjdzie zbyt rzadki, dodaj kilka świeżych (obranych ze skórki) pomidorów.

  1. Sos z koncentratu pomidorowego

Alternatywą dla passaty pomidorowej jest standardowy koncentrat. Decydując się na taki wariant, warto poszukać dobrej jakości produktu – takiego, który będzie dość łagodny w smaku.

Składniki:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii.

Czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie podsmaż na patelni. Dodaj koncentrat pomidorowy i zalej go wodą. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Dodaj przyprawy i gotuj dalej – aż sos zgęstnieje.

Klasyczna włoska pizza – tylko z sosem pomidorowym na spodzie

Niezależnie od tego czy pizza w Częstochowie czy w innym mieście serwowana jest z dodatkowymi sosami, Ty staraj się jeść ją bez tego typu dodatków. Pamiętaj, że klasyczna pizza włoska nie wymaga smarowania wierzchu dodatkową warstwą sosu pomidorowego czy czosnkowego.