jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Hit sezonu – orzech włoski!

Przeszła jesień, nadciąga zima – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w co raz bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych.

Przeszła jesień, nadciąga zima – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w co raz bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych.

Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a często po przydomowych ogrodach...i co widzimy? Między innymi niekwestionowany hit jesiennego i zimowego sezonu – orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas jesiennego leniuchowania. Okazuje się jednak, że można zastosować je w bardziej fantazyjny, a co najważniejsze smaczny sposób.

Orzechy włoskie zawierają stosunkowo dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ułatwiają obniżenie stanu złego cholesterolu, a dodatkowo obecne w tych orzechach sterole roślinne pomagają regulować jego poziom. Ponadto regularne spożywanie orzechów dostarcza organizmowi energię, której tak bardzo potrzebujemy jesienią.

Alternatywą dla tych, którzy nie lubią chrupiących przekąsek jest olej z orzechów włoskich, mający takie same właściwości, a dużo szersze zastosowanie. Charakteryzuje się on orzechowym posmakiem, z delikatną słodką nutą karmelu. Stosowany jest raczej do sosów, dressingów, sałatek, rzadko do smażenia, ponieważ przy wysokich temperaturach traci charakterystyczny smak i gorzknieje. Niestety, w naszym kraju to produkt rzadko spotykany i stosunkowo drogi. Dlatego korzystnym rozwiązaniem są produkty, w składzie których znajduje się ten drogocenny olej  – jak nowa Rama z olejem z orzechów włoskich.

Warto sięgnąć po inspiracje, które pokażą jak wykorzystać orzechy włoskie nie tylko jako przekąskę, ale jako wspaniały dodatek do kanapek.

Słodkie witaminy

Orzechy włoskie uwielbiają połączenie z owocami. Ich lekko gorzkawy smak doskonale komponuje się z tymi owocami, które są z natury bardzo słodkie. Na kanapce idealnie sprawdzą się gruszki, dostępne teraz w swoich najsłodszych odmianach. Z dodatkiem miodu i orzechów, zagwarantują pyszne i pożywne śniadanie czy podwieczorek. Takie połączenie to prawdziwa moc witamin.

Kanapka z gruszką i miodem

Kanapka z gruszką i miodem Rama

Składniki:

  • 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • Rama z olejem kokosowym
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka miodu
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Przygotowane kromki pieczywa pełnoziarnistego posmaruj Ramą z olejem kokosowym.
  2. Umyj i pokrój gruszkę w plastry, a następnie ułóż ją na pieczywie.
  3. Całość polej miodem i udekoruj uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
 

Prosto z jesiennego sadu

Owoce, których jesienią pod dostatkiem w różnych odmianach i gatunkach to oczywiście jabłka. Na kanapce wspaniale komponować będą się z twarożkiem i orzechami włoskimi. To uzupełnienie smaków, które przywoła na myśl wakacyjne wspomnienia z górskich wypraw, a do tego napełni energią potrzebną na jesienne dni.

Kanapka z twarogiem, jabłkiem i kiełkami

Kanapka z twarogiem, jabłkiem i kiełkami Rama

Składniki:

  • 4 kromki chleba pszennego z rodzynkami
  • Rama z olejem z orzechów włoskich
  • 1 jabłko
  • 100 g serka twarogowego
  • 1 szklanka kiełków
  • garść orzechów włoskich (uprażonych)

Przygotowanie:

  1. Ukrój 4 kromki chleba pszennego z rodzynkami. Następnie opiecz w tosterze. Opieczone kromki posmaruj Ramą z olejem z orzechów włoskich.
  2. Umyj i pokrój jabłko na cienkie plasterki.
  3. Dwie kromki chleba pszennego posmaruj serkiem twarogowym (wcześniej przyprawionym wedle uznania). Nałóż na kromki plasterki jabłka.
  4. Całość posyp garścią uprażonych orzechów włoskich i kiełkami. Na koniec przykryj kanapki pozostałymi dwoma kromkami.
 

Z burakiem za pan brat

Takie połączenia zaskakują, ale pozostają w domowym jadłospisie już na zawsze. Pieczone buraki z kozim serem na kanapce, w dodatku w towarzystwie orzechów włoskich, to wytrawna i bardzo elegancka propozycja. Do tego korzystna dla zdrowia!

Kanapka z kozim serem, burakiem i orzechami włoskimi

Kanapka z kozim serem, burakiem i orzechami włoskimi Rama

Składniki:

  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • Rama z olejem z orzechów włoskich
  • 1/2 upieczonego buraka
  • 2-3 plasterki koziego sera
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka miodu Miód - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Ukrój 2 kromki chleba na zakwasie. Posmaruj Ramą z olejem z orzechów włoskich.
  2. Upiecz na miękko buraka w 180 stopniach. Obierz i pokrój go na cienkie plasterki. Ułóż na kanapce.
  3. Dodaj 2-3 plasterki koziego sera, polej jedną łyżeczką miodu i posyp garścią prażonych orzechów włoskich. Na koniec przykryj drugą kromką.
 

Nie tylko na zupę krem!

Dynia – to kolejny obok orzechów włoskich hit sezonu jesiennego. Dlatego stanowią tak zgrany duet. Okazuje się, że dynia to warzywo nie tylko idealne do zup, kremów i sosów, ale także pyszny dodatek do kanapek! Ponieważ jest zazwyczaj słodka, doskonale uzupełnią jej smak słona feta i lekko gorzkawe orzechy. Całość doprawiona i udekorowana świeżą bazylią będzie stanowiła niezwykle apetyczne połączenie.

Bagietka z dynią, serem feta i orzechami włoskimi

Bagietka z dynią, serem feta i orzechami włoskimi Rama

Składniki:

  • bagietka paryska
  • Rama z olejem z orzechów włoskich
  • 250 g dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 15 g sera feta
  • listki świeżej bazylii
  • garść orzechów włoskich
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrój bagietkę paryską na kromki. Włóż do piekarnika lub tostera i opiecz z dwóch stron. Każdą z opieczonych kromek posmaruj Ramą z olejem z orzechów włoskich.
  2. Obraną i pokrojoną w kostki dynię wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw pieprzem. Następnie rozgrzej piekarnik do 220 stopni, włóż dynię i piecz do momentu, aż będzie miękka.
  3. Tak przygotowaną dynię rozłóż na kromkach, następnie dodaj 15 g fety.
  4. Na koniec połóż na wierzch listki świeżej bazylii i posyp garścią uprażonych i rozdrobnionych orzechów włoskich.