19-04-2018, 00:00
Filety z kaczki rzadko goszczą na polskich stołach. A to błąd. Kacze mięso odznacza się bowiem szeregiem właściwości odżywczych i pomaga zachować zdrowie organizmu. Chcesz mieć więcej siły i spożywać pełnowartościowe mięso bez hormonów? Jedz kaczkę. Poznaj 5 najważniejszych powodów, dla których warto jeść filety z kaczki.
Powód numer 1: Mięso z kaczki zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Filety z kaczki obfitują w cenne dla ludzkiego organizmu wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu, zapobiegają zlepianiu się płytek krwi, obniżają ciśnienie tętnicze, a co za tym idzie- mają działanie lecznicze i profilaktyczne w chorobach niedokrwiennych serca.
Mięsu kaczki zarzuca się, że zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak to nie obecność kwasów nasyconych, ale stosunek kwasów wielonienasyconych do nasyconych świadczy o tym, czy dane jedzenie jest korzystne, czy niekorzystne dla zdrowia. Według badań przeprowadzonych przez dietetyków na Wydziale Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych kwasów w mięsie kaczki jest odpowiedni dla ludzkiego organizmu. Dodatkowo, według dietetyka klinicznego Katarzyny Kosałki, nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w filetach z kaczki są korzystne dla osób, które cierpią na choroby układu krążenia, albowiem wspierają leczenie tego schorzenia.
Powód numer 2: Mięso z kaczki leczy anemię
Mięso z kaczki ma w sobie dużo żelaza (2,1 mg na 100 g). A to właśnie tego pierwiastka brakuje ludziom cierpiącym na anemię. Żelazo jest niezbędnym składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen do komórek. Jeśli zaczyna brakować go w diecie, ludzie stają się osłabieni, mają skłonność do omdleń, odczuwają bóle głowy, mają zaburzenia snu i koncentracji. Niedobór żelaza we krwi stwierdza się na podstawie parametrów hematologicznych, jak również wskaźników metabolizmu tego pierwiastka. Kiedy poziom żelaza, ferrytyny, jak również transferryny jest obniżony, wówczas warto sięgnąć po filety z kaczki i spożywać je przynajmniej dwa razy w tygodniu, aby zwiększyć poziom żelaza we krwi.
Powód numer 3: Mięso z kaczki jest wolne od sztucznych hormonów
Zarówno mięso z kurczaka, jak i z kaczki, zawiera pełnowartościowe białko. Jednak większość ludzi kupuje kurczaki. Dlaczego? Dlatego, że są tańsze. Nikt jednak nie zastanowi się, skąd bierze się tak niska cena tego produktu. A wynika ona z tego, że kurczak rośnie i dojrzewa nienaturalnie szybko, bardzo często z powodu podawanych mu hormonów wzrostu. Co więc spożywamy w takim mięsie oprócz białka? Sztuczne hormony, które niekorzystnie wpływają na naszą gospodarkę hormonalną. Kaczka jest hodowana w sposób bardziej naturalny i jej zjedzenie nie powoduje, tak jak w przypadku jedzenia kurczaka, szybszego dojrzewania dziewczynek, czy też wzrostu gruczołów piersiowych u małych chłopców.
Powód numer 4: Filety z kaczki są odpowiednie dla sportowców
Każdy, kto uprawia sport, wie, jak ważna przy ćwiczeniach jest odpowiednia i zbilansowana dieta. Nie może w niej zabraknąć żadnego składnika. W przeciwnym razie organizm będzie osłabiony, a mięśnie nie będą rosnąć w odpowiednim tempie. Bardzo ważnym składnikiem diety sportowca jest białko. Powinno być ono pełnowartościowe, takie jak w mięsie kaczki, czyli posiadać większość egzogennych aminokwasów (takich, których organizm nie jest sam sobie wyprodukować). Filety z kaczki mają też tę zaletę, że oprócz niezbędnych do wzrostu mięśni aminokwasów, zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów takich jak: witaminy z grupy B, żelazo czy fosfor, które wzmacniają organizm i pozwalają na wydłużony czas treningu.
Sportowcy, zwłaszcza ci zawodowi, bardzo często borykają się z problemem nieszczelnych jelit. Aby je uszczelnić, czyli spowodować, że przestrzenie między enterocytami nie będą rozluźnione i nie będą przepuszczać toksycznych substancji, powinni jeść potrawkę z kaczki opartą na gęstym, odżywczym rosole. Przykładowy przepis na potrawkę można znaleźć na blogu mistrzyni karate- Anny Lewandowskiej, żony słynnego piłkarza- Roberta Lewandowskiego. Jest to kolejny dowód na to, że wielcy sportowcy wiedzą, co jest zdrowe i dlatego jedzą mięso z kaczki.
Powód numer 5: Filety z kaczki idealne dla osób niedożywionych
Mięsu z kaczki zarzuca się kaloryczność. Ale czasem bywa ona zbawienna. W przypadku osób niedożywionych: ludzi starszych lub dzieci-niejadków, zjedzenie kilku kęsów kaczki, zaspokaja potrzeby kaloryczne i bilansuje energetycznie ich dietę. Niedożywienie jest poważnym problemem, gdyż osłabiony organizm jest bardziej narażony na choroby, a gdy już do choroby dojdzie, wówczas boryka się z problemami układu krążenia, układem oddechowym, czy skłonnością do stanów septycznych. Zanim więc organizm takiej osoby padnie ofiarą jakiejś infekcji, warto zadbać o dostarczenie jej wysokoenergetycznego jedzenia, które w małym kęsie będzie miało skumulowane witaminy, białko, jak również niezbędne tłuszcze. Dzięki temu organizm szybciej wróci do stanu równowagi.
Źródło:
Artykuł sponsorowany
Komentarze