Za oknem piękna pogoda, słońce grzeje coraz mocniej? Coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu i już planujemy spotkania w gronie znajomych? Wszystkie te symptomy składają się w całość. To już oficjalne! Sezon na grilla rozpoczęty. Szef kuchni Knorr podpowiada, co wrzucić na ruszt w zbliżającą się majówkę 2018!
Za oknem piękna pogoda, słońce grzeje coraz mocniej? Coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu i już planujemy spotkania w gronie znajomych? Wszystkie te symptomy składają się w całość. To już oficjalne! Sezon na grilla rozpoczęty. Szef kuchni Knorr podpowiada, co wrzucić na ruszt w zbliżającą się majówkę 2018!
Mięso – tradycyjnie w nowoczesnym wydaniu
Jak grill, to i mięso. Z pewnością dla wielu stanowią one nierozłączny duet. Jak co roku, tak i teraz, najczęściej grillowane będą rozmaite kiełbaski, karkówka czy boczek. Aż ślinka cieknie na samą myśl o skwierczących i soczystych specjałach! Jeśli mamy ochotę zaszaleć, grill sprzyja kulinarnym eksperymentom. Sekret tkwi w dodatkach. Nie ograniczajmy się tylko do klasycznych przypraw i sosów. Chrupiące grillowane skrzydełka zanurzmy na przykład w wiśniówce z miodem i cynamonem.
Skrzydełka z kurczaka w wiśniówce
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
16 skrzydełek z kurczaka
1 Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
150 ml wiśniówki
3 łyżki miodu
1 szczypta Cynamonu z Wietnamu Knorr
½ łyżeczki papryczki chili w płatkach
1 pęczek świeżej kolendry
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
-
Skrzydełka pokrój na części. Końcówki (lotki) odetnij ostrym nożem i odłóż (zachowaj np. do rosołu). Pozostałe skrzydełka przekrój na dwie części i osusz papierowym ręcznikiem.
-
W misce połącz wiśniówkę, oliwę, podgrzany miód, cynamon, płatki chilli oraz pokrojoną kolendrę. Marynatę wymieszaj, następnie podziel na dwie części.
-
Skrzydełka przełóż do miski, posyp równomiernie przyprawą Knorr, a następnie wlej połowę przygotowanej marynaty i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
-
Po tym czasie skrzydełka ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez ok. 15-20 minut. Gotowe skrzydełka ułóż na półmisku i polej pozostałą częścią marynaty z wiśniówki. Podawaj z sałatą i grzankami.
Rybki czas!
Nie zapominajmy, że na ruszcie równie smacznie czują się ryby. Wypróbujmy przepis szefa kuchni Knorr na łososiowe dzwonki serwowane w towarzystwie egzotycznej salsy. Dajmy się skusić!
Grillowany łosoś z salsą z mango i granatu
Czas przygotwania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
-
4 szwonka z łososia
-
2 łyżki Sos Hellmann's Chilli
-
1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr - 1 łyżka
-
1 mango
-
1 granat
-
pęczek świeżej kolendry
-
skórka otarta z 1 cytryny
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
-
Porcje łososia skrop oliwą, posyp skórką z cytryny i oprósz przyprawą oraz pieprzem Knorr. Tak przygotowane dzwonka odłóż na 10 minut w chłodne miejsce.
-
W tym czasie pokrój mango w niedużą kostkę, dodaj owoce granatu oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Dodaj również sos Hellmann’s Chilli, aby uzyskać pikantny, pomidorowy smak salsy, oliwę (2 łyżki), pokrojoną drobno kolendrę i sok z cytryny. Salsę wymieszaj i przełóż do czystej miseczki.
-
Rybę przełóż na rozgrzany grill i opiekaj po 5 minut z każdej strony. Gotową rybę podawaj z owocową salsą i chrupiącym pieczywem.
Orientalnie, czyli na czasie!
Orient od dawien dawna jest źródłem inspiracji nie tylko w kulturze czy sztuce, ale też w kuchni. Z rodzimych przepisów Dalekiego Wschodu czerpiemy garściami. Nadszedł czas na grilla z azjatyckim twistem! Podczas zbliżającej się majówki przenieśmy swoje barbecue w odległe orientalne krainy. Na początku musimy zaopatrzyć się w sos sojowy oraz inne, równie osobliwe dodatki. Pędy bambusa, trawa cytrynowa, sake, mirin czy olej sezamowy – wymienia szef kuchni Knorr. Teraz czas sięganć po przepisy!:
Udka na sposób malezyjski
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
-
1 kg pałek z kurczaka
-
2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
-
2 łyżki ketchupu
-
2 łyżki miodu
-
2 łyżki sosu sojowego
-
2 lyżki octu, np. jabłkowego
-
10 dag orzeszków ziemnych
-
1 pęczek natki kolendry
Sposób przygotowania:
-
Kurczaka ponacinaj nożem, aby mięso podczas grillowania szybciej się upiekło, a marynata łatwiej przeniknęła do środka.
-
W misce pomieszaj ketchup, miód, sos sojowy, Przyprawę do grilla Knorr i ocet. Połowę marynaty odstaw na później. W pozostałej części marynaty zanurz mięso i zostaw je przykryte w lodówce na co najmniej 12 godzin.
-
W międzyczasie rozgnieć drobno orzeszki ziemne. Połowę dodaj do marynaty wraz z posiekaną natką kolendry i dokładnie włóż w nacięcia kurczaka.
-
Udka grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 35- 40 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je, aby się nie przypaliły. Po z grillowaniu jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach.
Kulki mięsne z krewetkami po wietnamsku
Czas przygotowania: 140 minut
Ilość osób: 10 osób
Składniki:
-
15 krewetek dużych 16/20
-
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
-
1 Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
-
1 słoik pędów bambusa
-
3 łyżki oleju sezamowego
-
12 sztuk trawy cytrynowej
-
3 łyżki pasty z chili
-
1 łyżeczka miodu
-
2 dymki
-
3 szalotki
-
3 łyżki oleju roślinnego
-
1/3 szklanki sosu sojowego jasnego
-
1 pęczek natki kolendry
Sposób przygotowania:
-
Szalotkę pokrój w piórka, posiekaj kolendrę i pędy bambusa. Imbir obierz i zetrzyj na tarce, drobno posiekaj dymkę i jedną trawę cytrynową. Krewetki drobno poszatkuj.
-
W dużej misce wymieszaj krewetki, mięso mielone, pędy bambusa, kolendrę, dymkę, imbir, pastę chili, olej sezamowy, 3 łyżki przyprawy Knorr i sos sojowy.
-
Wszystko razem dobrze wyrób, aż masa zrobi się kleista. Wokół trawy cytrynowej uformuj podłużne „cygara” z mięsa. Uważaj, aby dobrze przylegały do kłącza trawy. Delikatnie posmaruj je z wierzchu olejem.
-
Mięsne kulki grilluj bezpośrednio na ruszcie, często obracając je wokół własnej osi. Podawaj ze słodkim sosem chili.
Warzywa na topie!
O tym, że warzywa są nie tylko zdrowe, ale i smaczne, wiemy nie od dziś. Pora przekonać wszystkich niedowiarków oraz miłośników tłustych mięs z rusztu, że zielenina w wersji grillowanej jest równie pyszna. Co grillujemy? Oprócz tradycyjnych ziemniaków dobrym wyborem będą cukinia, cebula, bakłażan, różnokolorowe papryki, pieczarki, a nawet kalafior i szparagi. Do wyboru, do koloru! Grillowane warzywa to zarówno znakomita alternatywa dla mięsa, skierowana do wegetarian czy wegan, jak i pyszny dodatek uzupełniający smak mięsnych rarytasów:
Steki z bakłażana z rusztu
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4 osoby
Składniki:
-
1 Przyprawa do grilla pikantna Knorr
-
1 bakłażan
-
4 garście rukoli
-
1 cebula czerwona
-
2 łyżki orzeszków piniowych
-
3 ćwiartki papryki marynowanej
-
3 dag sera pleśniowego
-
8 łyżek oliwy z oliwek
-
1 łyżka octu balsamicznego
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżka musztardy
-
1 łyżka miodu
-
sól i pieprz do smaku
-
80 g masła
-
2 ząbki czosnku
-
½ pęczka natki pietruszki
-
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Bakłażana pokrój na grube 2 cm plastry, rozłóż na papierowym ręczniku i oprósz solą – odstaw na 10 minut, a po tym czasie zbierz soki.
-
Oliwę (5 łyżek) rozmieszaj z Przyprawą do grilla Knorr i posmaruj pędzelkiem plastry bakłażana.
-
Przygotuj czosnkowe masło – czosnek i natkę drobno posiekaj, wymieszaj razem z masłem, dopraw do smaku. Zawiń w folię spożywczą, formując podłużny wałeczek i wstaw do lodówki na 20 minut.
-
W salaterce połącz rukolę, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokruszony ser. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
-
Przygotuj sos: w niedużym słoiczku umieść 2 łyżki wody, ocet, musztardę, miód, posiekany czosnek oraz oliwę. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzu, słoiczek zakręć szczelnie i, energicznie potrząsając, wymieszaj sos.
-
Plastry bakłażana ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż 8-10 minut, obracając co chwilę. Sałatkę rozłóż na talerze i polej sosem. Na wierzchu ułóż plastry grillowanego bakłażana – na każdym z nich połóż kawałek czosnkowego masła, całość posyp orzeszkami i podawaj.
Szaszłyki zawsze w modzie
Szaszłyk to poniekąd symbol każdego grilla. Jest on absolutnym must have znajdującym się na ruszcie. Za co tak kochamy szaszłyki? Są nieźle nadziane. I to dosłownie. Na długą wykałaczkę możemy nabijać praktycznie wszystko: mięsne kawałki, kolorowe warzywa, owoce oraz sery. Każdy znajdzie coś dla siebie. Podczas nadchodzącej majówki szef kuchni Knorr poleca skosztować szaszłyków z ananasem:
Szaszłyki drobiowe z ananasem
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
-
3 piersi z kurczaka
-
1 Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr -
-
1 ananas
-
100 ml sosu sweet chilli
-
½ pęczka świeżej kolendry
-
1 łyżka masła
-
4 łyżki oleju
-
2 czerwone cebule
Sposób przygotowania:
-
Piersi osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Przyprawę Knorr połącz z olejem i wymieszaj – w powstałej marynacie zanurz kawałki kurczaka.
-
Ananasa i cebulę pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a następnie nabijaj na drewniane patyki na przemian z mięsem. Jednak uprzednio patyki namocz na kilka minut w wodzie – nie będą się palić na grillu.
-
Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż przez 15 minut, obracając co chwilę.
-
W tym czasie sos sweet chilli podgrzej w rondelku, dodaj masło oraz pokrojoną drobno kolendrę. Gotowe szaszłyki ułóż na półmisku, polej sosem chilli i podawaj.
Gama soczystych podpiekanych mięs (tradycyjnych i tych w orientalnym wydaniu), grillowane warzywa czy wielobarwne szaszłyki – to propozycje, których nie może zabraknąć na majówkowym barbecue. Doprawiajmy, eksperymentujmy, a z pewnością zachwycimy wszystkich gości doskonałym smakiem serwowanych dań. Smacznego!