jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jaki wybrać tłuszcz do pieczenia?

Tłuszcz to jeden z podstawowych składników, które wykorzystujemy do przygotowania wypieków. To m. in. od rodzaju tłuszczu właśnie zależy konsystencja, kruchość oraz ostateczny smak kremowych tortów, puszystych babeczek czy słodkich ciast. Jednak nie każdy tłuszcz jest tak samo polecany do przyrządzania słodkości. 

Jaki wybrać tłuszcz do pieczenia? Zdrowe Tłuszcze

Tłuszcz to jeden z podstawowych składników, które wykorzystujemy do przygotowania wypieków. To m. in. od rodzaju tłuszczu właśnie zależy konsystencja, kruchość oraz ostateczny smak kremowych tortów, puszystych babeczek czy słodkich ciast. Jednak nie każdy tłuszcz jest tak samo polecany do przyrządzania słodkości. Pojawia się zatem pytanie, który sprawdzi się do tego najlepiej? Odpowiada na nie ekspert programu „Zdrowe tłuszcze” – mgr inż. Iwonna Niegowska.

Jakość produktów

Technicznie – do przygotowania ciast czy ciasteczek wykorzystać możemy zarówno tłuszcze roślinne, jak też te zwierzęce. Jednak od rodzaju wykorzystanego tłuszczu zależy m. in. kruchość, konsystencja oraz faktura przygotowywanego przez nas wypieku. Tłuszcz pomaga mu też m. in. zachować dłuższą świeżość.

„Wybierając tłuszcz do pieczenia powinniśmy w pierwszej kolejności zwracać uwagę na jego jakość – na rynku dostępnych jest wiele produktów, przede wszystkim margaryn i kostek do pieczenia, które pomogą nam w przygotowaniu naszych wypieków. Ważnym kryterium, które decyduje o jakości tłuszczu może być ewentualna zawartość częściowo uwodornionych olejów roślinnych, o których wiadomo, że są źródłem szkodliwych tłuszczów trans w produkcie” – mówi Iwonna Niegowska.

Szkodliwe tłuszcze trans

Tłuszcze trans to szczególny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych – powstają one poprzez przemysłowe, częściowe uwodornienie/utwardzenie olejów roślinnych, dzięki czemu z konsystencji płynnej przechodzą one w konsystencję stałą.

„By przekonać się, czy w składzie danego produktu znajdują się tłuszcze trans, powinniśmy bardzo dokładnie czytać jego etykietę i zwrócić uwagę na informację o zawartości „częściowo uwodornionych/częściowo utwardzonych olejów roślinnych”. Właśnie taki częściowo utwardzony olej stanowi źródło kwasów tłuszczowych typu trans” – mówi ekspert programu „Zdrowe tłuszcze”.

Spożywanie kwasów tłuszczowych typu trans wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia. Konieczność ograniczenia spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych typu trans wynika z faktu, iż są one najsilniejszymi składnikami diety mającymi wpływ na ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych. Ponadto, tłuszcze trans przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu LDL („złego cholesterolu”) oraz obniżenia poziomu HDL („dobrego cholesterolu”).

Sprawa masła

„M. in. ze względu na smak, w polskich domach do pieczenia często wykorzystuje się także masło. Jednak co bardzo ważne – nie każdy wie, że masło to także naturalne źródło tłuszczów typu trans. Stanowią one nawet 4-5% tłuszczu. W tym kontekście, wskazane jest zastępowanie masła wysokiej jakością margaryną do pieczenia lub olejem roślinnym” – mówi ekspert programu „Zdrowe tłuszcze”.