jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

7 sposobów, by udoskonalić dania makaronowe

Makaron to jeden z najpopularniejszych na świecie dodatków do dań obiadowych. Obecnie wyróżnia się ponad 600 gatunków i kształtów makaronu, a 25 października obchodzi się jego święto. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj 7 sprawdzonych sposobów, by udoskonalić dania makaronowe, które na co dzień serwujesz swoim gościom. Przyjemnej lektury!

Makaron to jeden z najpopularniejszych na świecie dodatków do dań obiadowych. Obecnie wyróżnia się ponad 600 gatunków i kształtów makaronu, a 25 października obchodzi się jego święto. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj 7 sprawdzonych sposobów, by udoskonalić dania makaronowe, które na co dzień serwujesz swoim gościom. Przyjemnej lektury!

7 sposobów, by udoskonalić dania makaronowe
Wybieraj makaron najwyższej jakości

Aby przyrządzane przez Ciebie dania miały wyborny i niepowtarzalny smak, najlepiej wykorzystać do nich makaron własnej roboty. Takie rozwiązanie niesie dodatkową korzyść – masz bowiem dowolność w doborze składników i np. zamiast zwykłej mąki, możesz sięgnąć po mąkę z kasztanów.

Jeśli natomiast zdecydujesz się na zakup suchego makaronu, zwróć uwagę, żeby pochodził z Włoch. Ważne jest również, aby mąka była pozbawiona sztucznych barwników czy konserwantów i składała się w 100% z pszenicy durum.

I w końcu, zawsze pilnuj, aby nie rozgotować makaronu, a jeśli to się już wydarzyło to nie serwuj go swoim gościom!

Makaron i dodatki w nietypowym wydaniu

Istnieje ponad 600 rodzajów makaronu, dlatego pozwól sobie na kulinarne eksperymenty i bez obaw sięgaj po mniej znane produkty, które zaciekawią Twoich gości i pozwolą Ci wyróżnić przygotowaną potrawę, czyniąc ją znakiem rozpoznawczym restauracji.

Poszukaj również niebanalnych dodatków do makaronów! Przykładowo, pappardelle serwuj z królikiem, tagliatelle z wątróbką i szałwią, a kiedy chcesz dodać potrawie szlachetności, użyj odrobiny  szafranu.

Eksperymentuj z różnymi technikami gotowania

Baw się i eksperymentów z rozmaitymi technikami gotowania makaronu. Możesz np. dodać go do gotowego sosu na patelni, dzięki czemu nie tylko go wymieszasz, ale też skutecznie zagęścisz sos. Użyj grilla, jeśli chcesz, żeby makaron był chrupiący, natomiast jeśli planujesz przyrządzić Alfredo, pamiętaj, aby makaron ugotować… w mleku! Tym prostym sposobem sprawisz, że zyska delikatnie kremowy smak.

Dodaj kolor

Gotowanie to prawdziwa sztuka, która daje najpiękniejsze efekty, gdy zachwyca feerią barw. Pamiętaj o tym, kiedy będziesz przygotowywać makaron. Aby zmienić kolor pasty, dodaj do ciasta odpowiednie składniki. Jeśli natomiast masz gotowy makaron, wystarczy, że ugotujesz go w wywarze z kolorowymi przyprawami, dzięki czemu wchłonie ich odcień i zyska głębię smaku.

  • Zielony makaron – dodaj pietruszkę, bazylię, bądź szpinak.
  • Czarny makaron – do ciasta dodaj nieco atramentu kałamarnicy.
  • Czerwony makaron – sięgnij po paprykę, suszone pomidory lub buraki.
  • Brązowy makaron – wystarczy, że dodasz odrobinę mąki kasztanowej.
  • Złocisty makaron – otrzymasz go, jeśli sięgniesz po odrobinę szafranu.

Zadbaj o wygląd swoich dań

W kuchni wykorzystuj rozmaite techniki prezentacji potraw, które nadadzą Twoim daniom niepowtarzalny wygląd. Skorzystaj z białych talerzy, misek z szerokim rantem, uformuj z makaronu ciekawy kształt – sposobów na ciekawe zaprezentowanie potraw jest wiele! I przede wszystkim pamiętaj – Twoi goście „jedzą oczami”, dlatego nawet najsmaczniejsze danie makaronowe wymaga odpowiedniej oprawy i prezentacji.

Mniej znaczy lepiej

Obecnie wiele osób decyduje się na jedzenie potraw pozbawionych określonych składników. Co więcej, za tego typu dania są gotowi zapłacić więcej! Pamiętaj o tym i zaznacz w karcie dania, które spełniają wymagania dietetyczne. Makaron bezglutenowy, bezjajeczny czy wykonany z konkretnego rodzaju mąki – przekonaj się, że Twoi goście poszukują w menu właśnie takich pozycji! Inną, równie ciekawą propozycją na zaskoczenie miłośników dań z makaronem jest serwowanie vegatti z marchewki, batatów, cukinii, a nawet buraków – podobne inspiracje znajdziesz wśród najbardziej klasycznych potraw włoskich.

Opisz dania w karcie

Krótki, zwięzły i zachęcający opis w kacie dań to ważny element, który będzie dopełnieniem przyrządzanych przez Ciebie dań makaronowych. Wykorzystuj przy tym słowa oddziałujące na zmysły takie jak „aromatyczny”, „soczysty” czy „chrupiący”, podkreślaj jakość (np. „włoski”), wywołuj emocje i nawiązuj do tradycji („domowej roboty”, „prawdziwy, tradycyjny”).

I na koniec…

Pamiętaj, że gotujesz dla swoich gości. Wyjdź do nich, zapytaj ich o wrażenia, porozmawiaj z kelnerami i poznaj ich opinie na temat poszczególnych dań, ale nie zapominaj też, aby zawsze sprawdzać, co wróciło do kuchni. Poznaj opinie ludzi, którzy odwiedzają Twoją restaurację i przekonaj się, że często gość, który skrytykował daną potrawę, dostarcza więcej wartościowych informacji, niż osoba, która je zachwala!

Jeśli potrzebujesz więcej informacji, zajrzyj na stronę:

https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/makaronomania.html