jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Gofry z powidłami na różne sposoby – pewny i szybki przepis

Któż z nas nie lubi gofrów? Ciepłe, chrupiące ciasto, posypane cukrem pudrem z dodatkiem bitej śmietany lub konfitury to przysmak, który jednostronnie kojarzy się z wakacjami, odpoczynkiem i wyjątkowym smakiem. To poczucie beztroski i przyjemności, które teraz możemy mieć na wyciągnięcie ręki. Oto sprawdzone przepisy na gofry w towarzystwie inspirujących dodatków.

Któż z nas nie lubi gofrów? Ciepłe, chrupiące ciasto, posypane cukrem pudrem z dodatkiem bitej śmietany lub konfitury to przysmak, który jednostronnie kojarzy się z wakacjami, odpoczynkiem i wyjątkowym smakiem. To poczucie beztroski i przyjemności, które teraz możemy mieć na wyciągnięcie ręki. Oto sprawdzone przepisy na gofry w towarzystwie inspirujących dodatków.

Gofry chrupiące z czekoladą

W tym wariancie należy mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, dwie łyżki cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz tyle samo cukru wanilinowego. Całość wymieszać, dodać dwa jaja oraz masło i nieco oleju i znów wymieszać aż do połączenia się wszystkich składników. Następnie dać ciastu odpocząć przez minimum 15 minut, a w tym czasie zająć się roztopieniem czekolady z dodatkiem mleka. Rozgrzać gofrownicę i smażyć gofry do zarumienienia się ciasta (około 3 minut). Gofry wyjąć, posypać cukrem pudrem i polać roztopioną czekoladą. Można także dodać owoce sezonowe.

Gofry z powidłami śliwkowymi

Ciasto należy przygotować mieszając ze sobą szklankę mleka, szklankę mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju oraz szczyptę soli. Należy oddzielić białko od żółtka jednego jaja i ubić je osobno. Następnie delikatnie dodać do ciasta i razem wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i nakładać ciasto. Piec przez około 3 – 4 minuty do zarumienienia się ciasta. Ciepłe gofry posypać cukrem pudrem i nałożyć bitą śmietanę. Następnie udekorować wszystko powidłami śliwkowymi.

Dwa dość podobne, a jednak odmienne przepisy. Warto wypróbować i jednego, i drugiego, jednak czasami warto także poeksperymentować. Najważniejsze, by dobierać doskonałe dodatki i cieszyć się najlepszym smakiem produktów. Gofry można podawać z samym cukrem pudrem, ale także z wieloma dodatkami jak bita śmietana z owocami sezonowymi oraz sosami, które możemy kupić lub przygotować sami. To zabawa, która nigdy się nie kończy. Spróbuj i dołącz do grupy gofrożerców!

Artykuł sponsorowany