19-12-2018, 00:00
Któż z nas nie lubi gofrów? Ciepłe, chrupiące ciasto, posypane cukrem pudrem z dodatkiem bitej śmietany lub konfitury to przysmak, który jednostronnie kojarzy się z wakacjami, odpoczynkiem i wyjątkowym smakiem. To poczucie beztroski i przyjemności, które teraz możemy mieć na wyciągnięcie ręki. Oto sprawdzone przepisy na gofry w towarzystwie inspirujących dodatków.
Gofry chrupiące z czekoladą
W tym wariancie należy mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, dwie łyżki cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz tyle samo cukru wanilinowego. Całość wymieszać, dodać dwa jaja oraz masło i nieco oleju i znów wymieszać aż do połączenia się wszystkich składników. Następnie dać ciastu odpocząć przez minimum 15 minut, a w tym czasie zająć się roztopieniem czekolady z dodatkiem mleka. Rozgrzać gofrownicę i smażyć gofry do zarumienienia się ciasta (około 3 minut). Gofry wyjąć, posypać cukrem pudrem i polać roztopioną czekoladą. Można także dodać owoce sezonowe.
Gofry z powidłami śliwkowymi
Ciasto należy przygotować mieszając ze sobą szklankę mleka, szklankę mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju oraz szczyptę soli. Należy oddzielić białko od żółtka jednego jaja i ubić je osobno. Następnie delikatnie dodać do ciasta i razem wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i nakładać ciasto. Piec przez około 3 – 4 minuty do zarumienienia się ciasta. Ciepłe gofry posypać cukrem pudrem i nałożyć bitą śmietanę. Następnie udekorować wszystko powidłami śliwkowymi.
Dwa dość podobne, a jednak odmienne przepisy. Warto wypróbować i jednego, i drugiego, jednak czasami warto także poeksperymentować. Najważniejsze, by dobierać doskonałe dodatki i cieszyć się najlepszym smakiem produktów. Gofry można podawać z samym cukrem pudrem, ale także z wieloma dodatkami jak bita śmietana z owocami sezonowymi oraz sosami, które możemy kupić lub przygotować sami. To zabawa, która nigdy się nie kończy. Spróbuj i dołącz do grupy gofrożerców!
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze