jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym

Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym to idealna propozycja smacznego i pożywnego obiadu.

Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym to idealna propozycja smacznego i pożywnego obiadu.

Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym

Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym.
Fot. „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

Składniki (2 osoby):

  • 1 woreczek kuskusu izraelskiego marki Halina (100 g)
  • 1 awokado (lekko miękkie)
  • 1/2 brokuła (ok. 200 g)
  • 2 serki pleśniowe (po 100 g)
  • 1/2 szklanki ciecierzycy marki Halina
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 100 g pomidorów
  • 1 średnia papryka
  • papryczka ostra (ilość według uznania)
  • 1 mała cebula
  • 3 cm imbiru świeżego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 limonka
  • szczypiorek lub kolendra
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub według preferencji)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Przygotuj ciecierzycę według zaleceń producenta – namocz i ugotuj.
  2. Imbir, czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj olej oraz pokrojone warzywa i smaż chwilkę do zeszklenia. Dodaj curry oraz kurkumę. Przesmaż przez ok. 1 minutę.
  3. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone pomidory i papryki oraz mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i duś pod przykrywką ok. 5 minut. Warzywa będą al dente, ale jeśli wolisz bardziej miękkie, gotuj dłużej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, curry oraz limonką.
  4. W międzyczasie ugotuj kuskus według zaleceń producenta. Ugotuj też brokuł, najlepiej na parze.
  5. Serki pleśniowe zgrilluj na patelni grillowej z obu stron, na średnim ogniu.
  6. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę, obierz ze skóry, pokrój i skrop limonką.
  7. Ugotowany kuskus podawaj z sosem curry, serem, pokrojonym awokado oraz brokułem. Posyp szczypiorkiem lub kolendrą.