21-02-2019, 00:00
Czy zastanawialiście się kiedyś jaka jest Wasza ulubiona branża? Jaka dziedzina przemysłu jest Wam najbliższa? Dzięki komu co najmniej 3 razy dziennie – choć dietetycy mówią, że lepiej pięć razy dziennie – macie pyszne i pachnące posiłki? Bez przemysłu spożywczego nie mielibyśmy codziennie chrupkich bułeczek z masłem i świeżą wędliną, płatków kukurydzianych z ciepłym mlekiem, pachnącej kawy lub herbaty, wody mineralnej czy soków, ani pysznych serów i serków, pieczonego kurczaka, steków, frytek…. Moglibyśmy tak wymieniać długo, ale to chyba już i tak trochę za dużo kalorii.
Nie mam wątpliwości, że przemysł spożywczy to król wśród innych branż, bo zaspokaja nasze potrzeby żywieniowe, a wiadomo że bez dobrego jedzenia, wody i powietrza - byłoby ciężko. Jest jeszcze coś co łączy w/w produkty, jak i wiele innych w branży spożywczej - aby produkować te cudowne towary potrzebne jest sprężone powietrze.
Do jego wytwarzania w zależności od wielkości zakładu i zastosowania sprężonego powietrza mogą służyć przemysłowe sprężarki śrubowe lub tłokowe. Najprościej rzecz ujmując kompresor tłokowy pomoże nam, gdy mamy niskie zapotrzebowanie na sprężone powietrze lub wykorzystujemy je okresowo.
Natomiast sprężarka śrubowa wytwarza je w sposób energooszczędny i w zależności od wielkości silnika może generować olbrzymie ilości. Dodatkowo kompresory śrubowe pracują znacznie ciszej niż kompresory tłokowe, a do tego łatwo można dopasować do nich układy uzdatniania sprężonego powietrza, takie jak na przykład osuszacze adsorpcyjne.
Jest jeszcze jeden bardzo ważny aspekt, na który musimy zwrócić uwagę. Sprężone powietrze może pełnić wiele funkcji w przemyśle spożywczym - może być użyte do automatyzacji i sterowania procesami, transportu pneumatycznego czy nadmuchiwania oraz suszenia, produkcji opakowań czy dostarczania tlenu m.in. w hodowli pstrągów.
Zastosowań jest tak wiele, że nie sposób ich wszystkich wymienić. I z tym wiąże się sposób sprężania w sprężarkach. Mogą więc być sprężarki tłokowe czy śrubowe olejowe, gdzie olej jest użyty w procesie sprężania do smarowania czy chłodzenia kompresora, bądź też sprężarki bezolejowe, w których nie ma oleju, a ruchome elementy współpracujące są pokryte specjalną powłoką.
Kompresory olejowe wytwarzają sprężone powietrze z niewielką zawartością oleju. Jego ilość jest jeszcze mniejsza po zastosowaniu śrubowych sprężarek olejowych wyposażonych w separator oleju, który już na poziomie sprężarki dba o jakość sprężonego powietrza.
Ponadto kompresory śrubowe wyposażone są w chłodnicę końcową sprężonego powietrza, co ułatwia zastosowanie po nich osuszaczy sprężonego powietrza i filtrów. Warto dodać, że w zależności od tego jak bardzo chcemy oczyścić sprężone powietrze możemy zastosować różne filtry, włączając w to filtry czy adsorbery węglowe, które usuwają opary olejowe czy zapachy.
Kompresory bezolejowe mogą być stosowane wszędzie tam gdzie sprężone powietrze ma bezpośredni kontakt z produktem spożywczym lub z produkowanym opakowaniem. W procesie sprężania nie mają oleju, którego zadaniem jest między innymi odbieranie ciepła sprężania, więc powietrze ma wyższą temperaturę.
W przypadku śrubowych kompresorów bezolejowych istnieje zatem konieczność stosowania rozbudowanego systemu chłodzenia sprężonego powietrza (chłodnice międzystopniowe i końcowe), a w przypadku dużych urządzeń- użycie do chłodzenia wody.
Tak w skrócie przedstawiają się najważniejsze zagadnienia dotyczące wykorzystania sprężonego powietrza w branży spożywczej. Więcej informacji warto poszukać na stronach renomowanego producenta w/w urządzeń lub po prostu zaprosić fachowców w tej dziedzinie do siebie.
Komentarze