06-05-2019, 00:00
Kiełbaski i kaszanki już się przejadły? A może szukasz pomysłu na wyjątkowe dania, którym zaimponujesz gościom? Przedstawiamy nasze nowe przepisy na potrawy z grilla – nie tylko mięsne.
Wiadomo, że jedzenie najlepiej smakuje po pierwsze -̶ na świeżym powietrzu, po drugie – w miłym towarzystwie, więc nic dziwnego, że na sezon grillowy czekamy z niecierpliwością od początku wiosny.
Na początek mięso: cudownie przypieczone i pachnące – absolutny hit każdej imprezy w plenerze. Nasz przepis na karkówkę https://uwielbiam.pl/przepis/grillowana-karkowka wymaga wcześniejszego marynowania, ale gwarantujemy, że warto! Przez cały dzień leżakowania mięso zyskuje wyrazisty aromat, a dodatek keczupu i musztardy podkreśla jego lekko pikantny smak. Podawane z grillowaną papryką prezentuje się bardzo efektownie, więc idealnie sprawdzi się jako danie główne podczas imprezy na świeżym powietrzu. Urodziny, rocznica, spotkanie z kolegami z pracy – karkówka z grilla na pewno zasmakuje gościom.
Kolejna propozycja spodoba się nie tylko wegetarianom: https://uwielbiam.pl/przepis/wegetarianskie-szaszlyki-z-grilla - a przepis jest tak prosty w przygotowaniu, że do wykonania szaszłyków możemy zatrudnić nawet starsze dzieci (wówczas zwiększa się też szansa, że chętniej ich spróbują). Pod wpływem żaru papryka, cukinia, pomidory zyskują głęboki smak, a przypieczona skórka skusi również mięsożerców. Pyszna, zdrowa potrawa jest alternatywą dla wyszukanych sałatek, których przygotowanie zajmuje znacznie więcej czasu. Jedynym minusem jest fakt, że szybko znika, więc lepiej przygotować więcej szaszłyków niż początkowo zakładaliśmy.
O ich zdrowotnych zaletach słyszeli chyba wszyscy, ale niestety wielu osobom ryby po prostu nie smakują. To może się zmienić! Pstrąg z grilla to delikatne, aromatyczne danie, które uda się na pewno – o ile będziemy uważać, aby nie przepiec ryby. Przepis jest prosty: https://uwielbiam.pl/przepis/pstrag-na-grilla a masełko koperkowe pachnie tak obłędnie, że aromat na pewno pozytywnie zaskoczy nawet tych, którzy na co dzień unikają ryb. Co ważne, jeśli zasmakuje, danie możemy przygotowywać także jesienią i zimą – w piekarniku.
Miłego grillowania!
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze