01-07-2019, 00:00
Jak w naturalny sposób dodać sobie energii, wytrzymałości i zwiększyć libido? Jak poprawić swoją wydajność sportową? Jak chronić skórę przed promieniami UV, kiedy przed nami długie, słoneczne dni? Wystarczy dodać do swojej diety macę, która należy do grupy superfoodów dostarczających naszemu organizmowi najwięcej witalności.
Maca to roślina pochodząca z Peru, rosnąca w Andach na wysokościach powyżej 4 tys. metrów. Ma długą historię zastosowań kulinarnych i zdrowotnych. Główną jadalną częścią rośliny jest korzeń, który rośnie pod ziemią. Jest on na ogół suszony i spożywany w postaci proszku, właśnie w takiej postaci oferuje go Purella Superfood.
Dlaczego należy włączyć macę do swojej diety?
Maca jest bogata w wapń, magnez, fosfor, potas, siarkę, sód i żelazo. Zawiera w sobie również przeciwutleniacze i witaminy B1, B2, B12 (służą dobremu funkcjonowaniu układu nerowego, energii i wytrzymałości), C i E. W czym pomaga maca?
Kuracja macą zalecana jest szczególnie osobom osłabionym oraz narzekającym na przewlekłe zmęczenie. Poprawia jakość snu, a co ważne wspiera regenerację organizmu. Zawiera dużo białka i aż 7 niezbędnych aminokwasów, jak żelazo (profilaktyka i wspieranie leczenia niedokrwistości), miedź, wapń dla zdrowia kości, potas dla układu krążenia oraz witaminy z grupy B dla układu nerwowego – tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk, ekspert Purella Superfoods.
Maca w naszej kuchni
W europejskiej kuchni, macę najczęściej używa się w postaci sproszkowanej jako do koktajli, płatków owsianych i słodkich przysmaków. Purella Superfood poleca ją również do expresso z melkiem w towarzystwie dodatków, takich jak miód i cynamon, co stworzy turbo energetyczną macę mochę.
Macę zaleca się ją dawkować ilości 1 – 2 łyżeczki dziennie.
Podobne artykuły
Komentarze