jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jak działa resveratrol?

Współczesny eliksir młodości – tak nazywany jest resveratrol, czyli związek, który występuje, między innymi w czerwonym winie.

Współczesny eliksir młodości – tak nazywany jest resveratrol, czyli związek, który występuje, między innymi w czerwonym winie. Jego udział w diecie Francuzów, ma wpływ na mniejszą zapadalność na choroby sercowo-naczyniowe. Co jeszcze warto wiedzieć o resveratrolu?

Jak działa resveratrol?

Resveratrol – antyoksydant o wielu właściwościach

Resveratrol to polifenol należący do flawonoidów. Zwiększa się liczba dowodów naukowych potwierdzających, że wykazuje on właściwości kardioprotekcyjne i przeciwzapalne, a ponadto przeciwnowotworowe. Jest to antyoksydant, a jak powszechnie wiadomo, przeciwutleniacze są najskuteczniejszą bronią w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy starzenia się organizmu, jak i rozwój wielu chorób.

Jak to się dzieje, że resveratrol poprawia kondycję układu sercowo-naczyniowego i zmniejsza ryzyko występowania schorzeń kardiologicznych? Antyoksydant ten hamuje agregację płytek krwi – ograniczone zostaje ryzyko tworzenia się zakrzepów. Ponadto zmniejsza się wchłanianie złego cholesterolu – LDL. Resveratrol obniża również ciśnienie krwi. To wszystko sprawia, że ryzyko miażdżycy, zawału czy choroby wieńcowej, jest zdecydowanie mniejsze.

Inne właściwości

Resveratrol odpowiada za stymulację procesu rozkładu komórek tłuszczowych, dlatego może zapobiegać otyłości, ale i zaburzeniom metabolicznym, na przykład cukrzycy. Według naukowców zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurodegradacyjnych oraz wspomaga regulację równowagi energetycznej.

Gdzie znajdujemy resveratrol

Antyoksydant ten występuje nie tylko w czerwonym winie, ale i czerwonych winogronach, żurawinie, czarnej porzeczce, morwie, borówce, orzechach ziemnych, skórce pomidorów i kakao. Mówi się o nim, że to eliksir młodości, ponieważ skutecznie odpiera ataki wspomnianych wolnych rodników.

Jeśli chcemy zadbać głównie o serce i układ krążenia, warto znaleźć miejsce w swoim jadłospisie dla naturalnych źródeł resveratrolu. Największe jego ilości goszczą w skórkach czerwonych winogron, które uprawiane są w cieplejszym klimacie.


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.