18-10-2019, 00:00
Witaminy są niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Spośród nich bardzo ważną rolę spełnia biotyna, czyli witamina B7, nazywana również witaminą H. Jej niedobory to rzadkie stany, ale powodujące powstawanie widocznych objawów. Jakich i jak zadbać o podaż na właściwym poziomie?
Rola biotyny w organizmie
Biotyna to związek organiczny rozpuszczalny w wodzie, który występuje zarówno w tkankach zwierzęcych, jak i roślinnych. Witamina B7 ma znaczenie dla zachowania kondycji włosów, skóry i paznokci. Jest również koenzymem licznych procesów, które bez jej udziału mogą przebiegać nieprawidłowo.
Mowa o związku biorącym udział w tworzeniu protrombiny, odpowiedzialnej za krzepliwość krwi. Biotyna wspomaga pracę tarczycy, a także uczestniczy w tworzeniu kwasów tłuszczowych oraz produkcji glukozy.
Niedobory biotyny
Na niedobór biotyny najbardziej narażone są kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Jeśli jednak u danej osoby dochodzi do rozdwajania się paznokci, ich płytka jest bardzo krucha, a włosy zaczynają częściej wypadać, można podejrzewać niedobór biotyny. Suplementacja w takich przypadkach jest uzasadniona, a pośród dostępnych preparatów wymienia się produkty, takie jak Biotyna Max, Biotyna Forte czy Biotin.
Inne objawy niedoboru biotyny to poszarzała skóra, która staje się podatna na podrażnienia. Może rozwijać się stan podobny do łuszczycy. Podnosi się poziom cholesterolu we krwi, a na co dzień odczuwana jest nadmierna senność, niemożność skoncentrowania się na wykonywanych zadaniach, jak i otępienie. Mrowienie odczuwane w mięśniach, może być dowodem na to, że w organizmie brakuje właśnie biotyny.
Nie tylko suplementacja
Suplementacja jest wskazana dla osób, które mają wyraźne objawy niedoborów biotyny. W pozostałych przypadkach warto zadbać o wartościowy jadłospis, ponieważ witamina B7 występuje w wielu produktach spożywczych. Znaleźć można ją przede wszystkim w wątrobie i żółtkach jaj. Występuje w szpinaku, marchwi i pomidorach oraz produktach mącznych. Do jadłospisu dobrze jest włączyć orzechy ziemne, włoskie i migdały, które są jej dobrym źródłem. W ten sposób można się uchronić przed niedoborami witaminy H i poprawić kondycję całego organizmu.
Komentarze