jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Rooibos, a herbata czerwona. Dlaczego są często mylone

Herbata rooibos i herbata czerwona, są często ze sobą mylone. 

Herbata rooibos i herbata czerwona, są często ze sobą mylone. Tak naprawdę jedno i drugie to dwa gatunki, różniące się przede wszystkim smakiem, ale i kolorem oraz właściwościami. Mylimy je, bo nie znamy szczegółów odnośnie procesu ich powstawania. Na czym to polega?

Rooibos, a herbata czerwona. Dlaczego są często mylone

Herbata rooibos i herbata czerwona

Herbata czerwona pu erh jest ceniona głównie ze względu na przypisywane jej właściwości odchudzające. Uzyskuje się z niej mocny, ciemny napar, o smaku zdecydowanie bardziej gorzkim niż w przypadku klasycznej herbaty czarnej. Z kolei herbata rooibos ma smak o wiele bardziej delikatny, lekko miodowy, choć jest równie mocna co inne gatunki.

Zarówno czarna herbata, jak i pu erh, powstają z liści tego samego gatunku rośliny. Herbata czarna poddawana jest procesowi fermentacji, który powoduje uzyskanie czerwonej barwy suszu. To jeden z najbardziej prawdopodobnych powodów, dla których herbata rooibos nazywana jest zamiennie herbatą czerwoną.

Czym się naprawdę wyróżnia herbata rooibos? Do jej produkcji służy susz liści afrykańskiego czerwonokrzewu. Choć w nazwie jest barwa czerwona, to nie ma ona nic wspólnego z kolorami, które oferują obydwa gatunki uzyskiwanych suszy i przyrządzanych naparów. Sposób powstawania, smak tych herbat, to część z różnic. Wymienia się także inne właściwości, dlatego kupując dane gatunki warto jednak wiedzieć, czym jest herbata rooibos, a czym gatunek pu erh.

Herbata rooibos – jakie posiada właściwości?

Gatunek ten nazywa się herbatą życia. Znajdujemy w niej witaminy, minerały i mikroelementy. Rooibos jest znany ponadto z tego, że nie zawiera teiny. Po ten gatunek mogą zatem sięgnąć nawet dzieci oraz kobiety w ciąży, jak i starsze osoby.

Obecne w składzie tej herbaty przeciwutleniacze wpływają korzystnie na stan skóry oraz wzmacniają odporność. Flawonoidy pomagają zwalczać bezsenność, wykazują działanie antydepresyjne i uspokajające.

Herbata z czerwonokrzewu może być podawana kobietom w ciąży, ale i karmiącym. Jest to związane z zapobieganiem anemii, hamowaniem mdłości, a także wzmaganiem produkcji pokarmu po urodzeniu. Słodki i lekko miodowy napar staje się niemalże uniwersalnym gatunkiem herbaty dla każdego, stąd bez problemu można znaleźć dla niego miejsce w codziennym jadłospisie. Zastąpienie dobrze znanych herbat gatunkiem rooibos, to dobra alternatywa dla tych, którzy szukają nowych, niespotykanych smaków i cennych właściwości.