19-10-2019, 00:00
Herbata rooibos i herbata czerwona, są często ze sobą mylone. Tak naprawdę jedno i drugie to dwa gatunki, różniące się przede wszystkim smakiem, ale i kolorem oraz właściwościami. Mylimy je, bo nie znamy szczegółów odnośnie procesu ich powstawania. Na czym to polega?
Herbata rooibos i herbata czerwona
Herbata czerwona pu erh jest ceniona głównie ze względu na przypisywane jej właściwości odchudzające. Uzyskuje się z niej mocny, ciemny napar, o smaku zdecydowanie bardziej gorzkim niż w przypadku klasycznej herbaty czarnej. Z kolei herbata rooibos ma smak o wiele bardziej delikatny, lekko miodowy, choć jest równie mocna co inne gatunki.
Zarówno czarna herbata, jak i pu erh, powstają z liści tego samego gatunku rośliny. Herbata czarna poddawana jest procesowi fermentacji, który powoduje uzyskanie czerwonej barwy suszu. To jeden z najbardziej prawdopodobnych powodów, dla których herbata rooibos nazywana jest zamiennie herbatą czerwoną.
Czym się naprawdę wyróżnia herbata rooibos? Do jej produkcji służy susz liści afrykańskiego czerwonokrzewu. Choć w nazwie jest barwa czerwona, to nie ma ona nic wspólnego z kolorami, które oferują obydwa gatunki uzyskiwanych suszy i przyrządzanych naparów. Sposób powstawania, smak tych herbat, to część z różnic. Wymienia się także inne właściwości, dlatego kupując dane gatunki warto jednak wiedzieć, czym jest herbata rooibos, a czym gatunek pu erh.
Herbata rooibos – jakie posiada właściwości?
Gatunek ten nazywa się herbatą życia. Znajdujemy w niej witaminy, minerały i mikroelementy. Rooibos jest znany ponadto z tego, że nie zawiera teiny. Po ten gatunek mogą zatem sięgnąć nawet dzieci oraz kobiety w ciąży, jak i starsze osoby.
Obecne w składzie tej herbaty przeciwutleniacze wpływają korzystnie na stan skóry oraz wzmacniają odporność. Flawonoidy pomagają zwalczać bezsenność, wykazują działanie antydepresyjne i uspokajające.
Herbata z czerwonokrzewu może być podawana kobietom w ciąży, ale i karmiącym. Jest to związane z zapobieganiem anemii, hamowaniem mdłości, a także wzmaganiem produkcji pokarmu po urodzeniu. Słodki i lekko miodowy napar staje się niemalże uniwersalnym gatunkiem herbaty dla każdego, stąd bez problemu można znaleźć dla niego miejsce w codziennym jadłospisie. Zastąpienie dobrze znanych herbat gatunkiem rooibos, to dobra alternatywa dla tych, którzy szukają nowych, niespotykanych smaków i cennych właściwości.
Podobne artykuły
Komentarze