jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Słodkie ,,veto” na jesienną chandrę

Nadeszła jesień. A wraz z nią jesienne pyszności! Jak wskazują badania IIBR, aż 25% Polaków kojarzy jesień z przepysznymi, rozgrzewającymi i aromatycznymi daniami i napojami*. Zainspirujmy się i sprawdźmy przepis na jeden z nich!

Nadeszła jesień. A wraz z nią jesienne pyszności! Jak wskazują badania IIBR, aż 25% Polaków kojarzy jesień z przepysznymi, rozgrzewającymi i aromatycznymi daniami i napojami*. Zainspirujmy się i sprawdźmy przepis na jeden z nich!

Podczas jesiennych dni, wraz ze zmianą pogody, zmianie ulega także sposób spędzania wolnego czasu. Często zamiast spacerów, wolimy zostać w domu z dobrą lekturą lub filmem. Pijemy gorące napoje z imbirem, z miodem,z goździkami, chętnie sięgamy też po małe słodkie przyjemności. Jesienne wieczory to idealny moment, aby zacząć eksperymentować w kuchni.

Odkryj pomysły na desery tej jesieni

Sięgnijmy po klasykę smaku – tiramisu! Ten włoski deser to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale jak sama nazwa wskazuje, świetny ,,poprawiacz” humoru. W języku włoskim tiramisu znaczy bowiem ,,popraw mi humor’’, a dosłownie ,,podnieś mnie’’, a jego klasyczny smak to inspiracja dla wielu innych deserów a’la tiramisu.

Jak z brownie zrobić tiramisu?

Zainspirowani klasycznym tiramisu, przygotowaliśmy przepyszny deser z wykorzystaniem ciastek o smaku czekoladowego brownie, w tym przypadku Mafijnych Brownie od dr Gerard. To w nich właśnie tkwi sekret naszego deseru: pokruszone chrupiące ciasteczka i aksamitny krem mascarpone, czyli połączenie dwóch różnych struktur, nadadzą deserowi wyjątkowy smak. Wśród niezbędnych produktów są także: garść owoców, tabliczka czekolady, serek mascarpone, śmietanka kremówka i kakao – oczywiście wszystkie w ilościach wskazanych w przepisie.

3+2 = pycha!

Herbatniki nie tylko nadadzą deserowi wyjątkowy smak, ale także pięknie go udekorują. Mafijne Brownie dr Gerard to trzy chrupiące kakaowe ciasteczka, przełożone dwoma warstwami pysznego czekoladowego kremu. W ich składzie nie znajdziesz barwników ani syropu glukozowo-fruktozowego. Markizy Mafjine dr Gerard to jedyne podwójne markizy na rynku.

Warstwowy deser brownie

Warstwowy deser brownie /składniki na 3 porcje/

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 opakowania ciastek Mafijne Brownie dr Gerard
  • 2 filiżanki borówek (można je zastąpić malinami lub jeżynami)
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej

Wykonanie:

  1. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub posiekać na desce za pomocą ostrego noża.
  2. Borówki umyć i odstawić na bok.
  3. Markizy umieścić w kielichu blendera i zmielić na mniejsze kawałki.
  4. W dużej misce umieścić serek mascarpone i śmietankę, lekko ubić i dodać przesiany przez sitko cukier puder.
  5. Zmiksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Następnie przełożyć go do szprycy cukierniczej.
  6. Przygotować pucharki i na przemian układać w nich warstwy deseru w następującej kolejności: warstwa pokruszonych ciasteczek, kakao przesiane przez sitko, posiekana czekolada, krem wyciśnięty za pomocą szprycy i owoce, następnie kolejna warstwa kakao i czekolady. Wierzch każdego deseru udekorować kremem z serka mascarpone oraz ciasteczkiem Mafjine Brownie.

Wykorzystujmy długie jesienne wieczory do podejmowania najciekawszych wyzwań kulinarnych.  Do dzieła!


* Interaktywny Instytut Badań Rynkowych (Grupa IQS) – badanie zostało przeprowadzone w dniach 24-26 września 2014 r. z wykorzystaniem ankiety internetowej techniką RTS (źródło: Wirtualnemedia.pl).