19-11-2019, 07:35
Przyprawy już lata temu stanowiły ważny produkt w wymianie handlowej. Do dziś korzystamy z ich walorów i właściwości, dlatego w każdej kuchni znaleźć ich można całkiem sporo. Do wyboru mamy te najbardziej znane, ale coraz częściej również egzotyczne. Dzięki temu przygotowujemy dania orientalne, choć nie tylko. Skład przypraw sprawia, że mają one zastosowanie w kuchni i w lecznictwie.
Przyprawy wpływają na wiele procesów biochemicznych zachodzących w organizmie ludzkim. Zdecydowania większość z nich znajduje swoje zastosowanie w ziołolecznictwie. Z przypraw korzystają nie tylko dorośli zmagający się z rozmaitymi schorzeniami. Są one również podawane dzieciom, np. koperek, który nadaje się do stosowania u maluchów od 6. miesiąca życia.
Swoje właściwości przyprawy zawdzięczają obecności związków organicznych, takich jak garbniki, żywice, olejki eteryczne, kwasy organiczne, gorycze, fitoncydy, glikozydy, śluzy, alkaloidy i saponiny. Do tego dochodzą witaminy, enzymy i hormony roślinne oraz sole mineralne. Tak duża liczba związków wykazuje korzystne działanie na układ pokarmowy.
Przyprawy dzieli się na ziołowe, warzywne, korzenne oraz mieszanki. Taka duża różnorodność sprawia, że praktycznie każdej potrawie można nadać indywidualnych walorów smakowych i zapachowych. Niezależnie od własnych gustów, miłośnicy aromatycznej i smakowitej kuchni, są w stanie znaleźć w szerokiej ofercie przypraw i ziół te, które na stałe zagoszczą w menu.
Przyprawy roślinne dzieli się również ze względu na zawartość substancji czynnej, a także uwzględniając ich część morfologiczną. W pierwszej grupie znajdziemy te o zawartości substancji olejkowych, goryczkowych, goryczkowo-olejowych i barwiących. W drugiej zaś mamy ziela, liście, nasiona, owocnię, korę, kłącza, pączki, znamiona i strąki. Tak dużą różnorodność przypraw oferuje między innymi sklep SklepAgnex.pl.
Przeciwbakteryjne lub antyoksydacyjne działanie, przyprawy zawdzięczają obecności przeciwutleniaczy. Ich największą ilość można znaleźć w szałwii, rozmarynie, majeranku, imbirze, oregano, jałowcu czy odmianach pieprzu czarnego i czerwonego.
Pośród przypraw o działaniu przeciwzapalnym wymienia się, np. goździki, bazylię, tymianek i kurkumę. W kminku, mięcie i anyżu (choć nie tylko), znajdujemy za to olejki eteryczne, które wpływają na właściwości antybakteryjne.
Każda z przypraw jest w stanie zaoferować inne działanie, dlatego warto zapoznać się z możliwościach tych, które najbardziej lubimy i są nam dobrze znane. Jeszcze lepiej, jeśli pokusimy się o wypróbowanie tych przypraw i ziół, które dotąd były nam nieznane. Może to sprawić, że zakochamy się w nowej odsłonie najbardziej lubianych dań, ale i poprawimy kondycję swojego organizmu w sposób naturalny – dzięki przyprawom, a nie kolejnym sztucznym suplementom.
Nie chodzi o to, by do każdego dania dokładać niezliczoną ilość przypraw. Ich umiejętne stosowanie polega na dobrze zgodnie z walorami smakowymi, zapachowymi, a także działaniem na organizm, głównie układ pokarmowy.
Istotne jest pozyskanie wiedzy, które przyprawy, kiedy i w jaki sposób uwalniają swoje aromaty. Jak i kiedy je stosować, by podkreślić smak potraw, a nie sprawić, że dania staną się nie do przełknięcia. Niektóre przyprawy i zioła wymagają dodawania w konkretnej kolejności, inne zaś można stosować razem, ale nie na samym początku, lecz pod koniec gotowania czy pieczenia.
Warto pamiętać również o tym, by wybierać przyprawy i ich mieszanki bez sztucznych dodatków, które obniżają ich walory zdrowotne. Naturalne produkty, do tego ucieranie w moździerzu czy mielenie na świeżo, to najlepsze sposoby na podkreślenie walorów przyrządzanych dań.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze