jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Zimowe comfort food, czyli zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami

Zastanawiasz się jak poprawić sobie nastrój w krótkie zimowe dni? Przygotuj swoją ulubioną potrawę – comfort food, która sprawi, że poczujesz się błogo i beztrosko.

Zastanawiasz się jak poprawić sobie nastrój w krótkie zimowe dni? Przygotuj swoją ulubioną potrawę – comfort food, która sprawi, że poczujesz się błogo i beztrosko. Prawdziwe comfort food to zwykle pożywne i ciepłe danie, które w prosty sposób możesz przygotować w swojej kuchni. Zazwyczaj kojarzy się ze smakami dzieciństwa i potrawami, które przyrządzała mama lub babcia. Wypróbuj nasz przepis na rozgrzewającą ziemniaczaną zapiekankę ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami – w sam raz na chłodne dni!

Zimowe comfort food, czyli zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami

Ziemniaczana zapiekanka ze szpinakiem i kiełbasą kurpiowskie specjały
fot. ZM Pekpol

Comfort food to sprawa indywidualna – w końcu każdy z nas wskaże pewnie inny przysmak jako ulubiony. I nieważne, czy będzie to danie słodkie czy wytrawne, liczy się przyjemność jedzenia i dobry nastrój. Dla jednych więc będzie to pachnące ciasto drożdżowe, a dla innych zapiekanka z serem czy talerz gorącego rosołu. Są jednak pewne smakołyki, które zyskały miano komfortowego jedzenia w danym kraju. Brytyjczycy np. uwielbiają zupę fasolową, w Japonii z kolei kochają miso, czyli gęstą pastę ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Natomiast w USA nikt nie wyobraża sobie domowej kuchni bez makaronu z serem. A w Polsce? U nas z pewnością takich dań można by naliczyć kilka, jak rosół, pierogi, kotlet schabowy, gulasz czy właśnie różnego rodzaju zapiekanki. 

– Świetną propozycją, która z pewnością poprawi humory całej rodziny, będzie sycąca zapiekanka na bazie ziemniaków, ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami. To dość kaloryczne danie, ale w zimie się sprawdzi – rozgrzeje nas i doda energii. Aby podkreślić smak zapiekanki warto wybrać odpowiednią kiełbasę, np. aromatyczną kiełbasę Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol, w wersji wieprzowej lub z kurczaka. Przygotowanie takiej potrawy zajmuje wprawdzie trochę czasu, ale jej smak rekompensuje wysiłek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. 

Jedno jest pewne, jedząc takie danie możesz zapomnieć na chwilę o liczeniu kalorii i poczuć się naprawdę błogo.  

Ziemniaczana zapiekanka ze szpinakiem i kiełbasą kurpiowskie specjały 

Składniki: 

  • 1,5 kg ziemniaków 
  • 2 pętka kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 1 por 
  • pół kostki sera feta
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, majeranek 
  • łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Pora pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie, aż stanie się miękki. Dodać szpinak i dusić przez chwilę. Dolać bulion, doprawić warzywa solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę pokroić w plasterki. Ziemniaki obierać, ugotować, a następnie przecisnąć przez praskę i wymieszać z jajkami, serem feta, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Warzywa ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przykryć ziemniaczanym purée, a na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki.

Smacznego!