jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Najsmaczniejsze święto w roku – 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy!

W ciągu całego roku pojawia się wiele świąt i okazji, podczas których na stołach lądują różnorodne przysmaki. Każde przyjęcie, mniejsze i większe, wymaga odpowiedniej oprawy kulinarnej. 9 lutego to jednak data szczególna, zwłaszcza dla wszystkich pasjonatów włoskich kulinariów. Tym razem nie mamy na myśli makaronów i deserów… Międzynarodowy Dzień Pizzy zbliża się wielkimi krokami, więc wraz z szefem kuchni Knorr wybierzcie swój ulubiony przepis, dzięki któremu świętowanie będzie naprawdę udane.

W ciągu całego roku pojawia się wiele świąt i okazji, podczas których na stołach lądują różnorodne przysmaki. Każde przyjęcie, mniejsze i większe, wymaga odpowiedniej oprawy kulinarnej. 9 lutego to jednak data szczególna, zwłaszcza dla wszystkich pasjonatów włoskich kulinariów. Tym razem nie mamy na myśli makaronów i deserów… Międzynarodowy Dzień Pizzy zbliża się wielkimi krokami, więc wraz z szefem kuchni Knorr wybierzcie swój ulubiony przepis, dzięki któremu świętowanie będzie naprawdę udane.

Pizza jadana jest na całym świecie w najróżniejszych wariantach. Fenomen potrawy tkwi w jej prostocie – wystarczy właściwie wyrobione ciasto, aromatyczny sos i przyprawy oraz kilka dodatków, by uzyskać niepowtarzalny posiłek. Z czym najlepiej podawać pizzę? To już zależy wyłącznie od inwencji kucharza. Fantastycznie smakuje w towarzystwie i łatwo się nią podzielić. Nic dziwnego, że pizza doczekała się własnego święta. Tego dnia nikt nie powinien odmawiać sobie dokładki.

Kameralny posiłek? Nie tym razem!

Gorąca, wyjęta prosto z pieca pizza pachnie i wygląda fenomenalnie. Skusi się na nią każdy, obejdzie się nawet bez skrupulatnego liczenia kalorii. Co powiecie na to, by 9 lutego zamienić posiłek w apetyczne przyjęcie? Dzwońcie po przyjaciół, podwijajcie rękawy i rozgrzejcie piekarniki. Wspólne przygotowanie pizzy stanie się znakomitą rozrywką. Każdy z gości będzie mógł wybrać swoje ulubione dodatki, a gotowe specjały okażą się niezwykle barwne. Kto wie, może odkryjecie zupełnie nowe połączenia smakowe, które na stałe wejdą do Waszego menu? Co ciekawe, pizzę można podawać na wiele różnych sposobów i nie zawsze musi przybierać formę dużego, okrągłego placka. Na przyjęciach świetnie sprawdzają się wytrawne babeczki i muffinki a la pizza, które łatwo zjeść nawet na stojąco i bez sztućców. W podobny sposób można eksperymentować z goframi na słono – już sam ich wygląd będzie zachęcać do podejścia do stołu. Uwaga, tego typu przekąski naprawdę wciągają! Ciekawym pomysłem jest przygotowanie efektownych pizza sticks, czyli paluchów wykonanych z ciasta na pizzę, wypełnionych smakowitym farszem. Jak widać, pizza niejedno ma imię i niejeden kształt! Jeśli jednak wolicie jej bardziej tradycyjny wygląd, na imprezę polecamy pizzerinki, dzięki którym jeszcze łatwiej będzie eksperymentować z najróżniejszymi dodatkami i trafić w upodobania każdego gościa.

Pizzerinki

Najsmaczniejsze święto w roku – 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość osób: 3

Składniki:

  • 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • 50 g zielonych oliwek bez pestek
  • 1 czerwona papryka
  • 50 g czarnych oliwek
  • 200 g sera mozarella
  • 100 g rukoli
  • 100 g pikantnego salami
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżeczka Oregano z Turcji Knorr
  • 100 g pomidorków cherry
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

Ciasto na pizzę

  • 1 kg mąki
  • 500 ml wody
  • 25 g cukru
  • 20 g soli
  • 50 ml oleju
  • 8 g drożdży

Sos do pizzy

  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki Oregano z Turcji Knorr
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania:

Zrób ciasto do pizzy ze składników, umieszczonych na liście. Wyrób masę na stolnicy, a potem skrop lekko wodą i wstaw na około 10 minut do lodówki. Następnie wyjmij ciasto i zostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut, aż wyrośnie. Gotowe podziel na trzy części i posmaruj sosem, zrobionym z połączenia składników na sos do pizzy. Na koniec dodaj Przyprawę w Mini kostkach Czosnek Knorr oraz dopraw wszystko pieprzem do smaku.                                                     

Pokrój w plastry salami oraz pomidorki cherry. Oliwki przekrój na połówki, a czerwoną paprykę i ser feta pokrój w kostkę.

Przygotuj pierwszy rodzaj pizzy. Na placek z pierwszej części ciasta, nałóż trochę rukoli oraz plasterki pomidorów cherry. Posyp oregano, parmezanem i posiekanym czosnkiem.

Zrób pizzę z kolejnej części ciasta. Na placek nałóż rukolę oraz przekrojone na pół, zielone i czarne oliwki. Wszystko posyp pokrojonym w drobną kostkę serem feta. Pizzę dopraw do smaku odrobiną czosnku i oregano.

Przyrządź trzeci smak pizzy. Na placek nałóż rukolę i podzielone na cztery plastry salami. Na koniec dodaj kawałki papryki. Pizzę posyp mozzarellą połączoną z czosnkiem oraz oregano.

Gotowe pizze polej lekko oliwą z oliwek, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 20 minut. 

Pizza nie tylko po włosku

Kolejnym z powodów, dla których pizza robiła i do tej pory robi oszałamiającą karierę w kulinarnym świecie, jest jej uniwersalność. Choć dla wielu smakoszy faworytką pozostaje pizza neapolitańska na cieniutkim cieście, przygotowywana ze ściśle określonych, lokalnych składników, w tym niezrównanej mozzarelli z mleka bawolic albo pizza prosto z Sycylii z obowiązkowym dodatkiem pistacji, to z potrawą można naprawdę zaszaleć. Słynny hawajski wariant, zachwyca swoich fanów porcją słodkiego ananasa. Wybornie wypadają orientalne połączenia z kolendrą i imbirem. Grzyby shitake na pizzy? Czemu nie! Na pizzy w stylu meksykańskim śmiało można umieścić czerwoną fasolę i kukurydzę. Szukacie pomysłu na pizzę po polsku? Sięgnijcie po podhalańskie inspiracje. Nie zabraknie w nich swojskiego oscypka oraz boczku lub kiełbasy. Z pizzą wyruszycie w podróż dookoła świata. Ktoś jest do tego pomysłu nastawiony sceptycznie? Warto sobie uświadomić, że wbrew powszechnej opinii specjał ten wcale nie pochodzi z Włoch. Pierwowzory dania wywodzą się ze starożytnej Grecji. Zaskoczeni? To właśnie tam serwowano cienkie ciasto z oliwą, ziołami oraz czosnkiem, które z biegiem czasu ewoluowało w jedną z najpopularniejszych potraw na świecie. To znakomity powód, by z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy przyrządzić pizzę po grecku, wzbogaconą serem feta, oliwkami oraz kolorowymi paprykami.

Pizza po grecku 

Najsmaczniejsze święto w roku – 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 3

Składniki:

  • 200 g sera feta
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g czerwonej papryki
  • 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • 50 g żółtej papryki
  • 50 g zielonej papryki
  • 100 g pomidorków malinowych
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1 czerwone chili
  • 1 łyżka Oregano z Turcji Knorr
  • 50 g mąki do podsypania ciasta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g sera żółtego

Ciasto na pizzę

  • 1 kg mąki
  • 500 ml wody
  • 25 g cukru
  • 20 g soli
  • 50 ml oleju
  • 25 g drożdży

Sos do pizzy

  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki Oregano z Turcji Knorr
  • 30 ml wody

Sposób przygotowania:

Pokrój paprykę w sporą kostkę. Na pół poprzekrawaj oliwki oraz pomidorki. Chili i cebulę pokrój w plastry.

Wymieszaj ze sobą produkty na sos do pizzy tak, aby nie powstały grudki. Dodaj do sosu Przyprawę w Mini kostkach Czosnek Knorr oraz dopraw pieprzem do smaku.

Przygotuj ciasto na pizzę. W tym celu połącz ze sobą wszystkie składniki z listy i starannie wyrób ciasto na stolnicy. Skropl lekko wodą i odstaw je na około 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto i poczekaj 20 minut, aż wyrośnie w ciepłym miejscu.

Na stolnicy albo czystym blacie stołu rozsyp lekko mąkę i rozwałkuj ciasto lub uformuj ręcznie placek. Odpowiednie wymiary pizzy to około 28 cm średnicy oraz około 1 cm grubości.

Pizzę nałóż na blachę, a następnie posmaruj wierzch placka przyrządzonym sosem. Postaraj się zostawić około 1 cm od krawędzi ciasta.

Placek posyp startym tartym serem żółtym. Na górze porozkładaj kawałki czerwonej, żółtej i zielonej papryki, pomidorów, cebuli, oliwek oraz chili. Wierzch ciasta oprósz serem feta.

Pizzę piecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 20 minut. Gotowe danie serwuj polane z wierzchu oliwą z oliwek i posypane oregano. 

Wariacje na temat pizzy

Nie da się ukryć – pizza ma wzięcie! Coraz więcej kucharzy bierze ją na swój kulinarny warsztat, chcąc stworzyć jeszcze bardziej oryginalne i zaskakujące receptury. Okazuje się, że pizzę można podać nawet w czasie deseru, a słodkie ciasto znakomicie smakuje z owocami lub czekoladą. Mimo to w wytrawnych wariantach nadal można pozwolić sobie na dużą dozę szaleństwa i improwizacji, które nie dotyczą wyłącznie dodatków, ale także samego ciasta. Pizza będzie fantastycznie smakować na spodzie ziemniaczanym z hojną porcją pachnących ziół – tymiankiem, majerankiem i bazylią. Gdy na gotowanie brakuje czasu, warto użyć… ciasta naleśnikowego! Miłośnicy cienkiej pizzy będą w pełni usatysfakcjonowani. Przepisem wartym wypróbowania jest przyrządzenie przysmaku przy użyciu kaszy jaglanej, ewentualnie jęczmiennej. Wykorzystać można także mąkę kokosową lub orkiszową. Nie tylko wegetarianie i weganie zachwycą się pizzą na warzywnym spodzie. Do jego wykonania można użyć brokułu, zielonego groszku, szpinaku. Zielony kolor jeszcze bardziej pobudzi apetyt. Odpowiednie będą także marchew, seler, korzeń pietruszki oraz cebula. Koniecznie sprawdźcie przepis szefa kuchni Knorr na pizzę na kalafiorowym cieście. Efektowna i pyszna – o to chodzi!

Pizza na kalafiorowym cieście

Najsmaczniejsze święto w roku – 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość osób: 5

Składniki:

Ciasto na pizzę

  • 0,5 kalafiora
  • 50 g sera tartego parmezan
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 ml mleka
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 0,5 łyżeczki Kurkumy z Indii Knorr
  • 1 łyżeczka Przyprawy do ziołowego kurczaka Bez dodatku soli Knorr
  • 1 łyżka pasty z marynowanej papryczki chili (Harrisa, Oelek albo Adżika)
  • 1 jajko
  • 100 ml wody

Wierzch pizzy

  • 3 łyżki ajwaru
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka Przyprawy do ziołowego kurczaka Bez dodatku soli Knorr
  • 1 gomółka sera mozzarella
  • 150 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 pomidory malinowe
  • 10 g pomidorów suszonych
  • 50 g rukoli
  • 50 g tartego sera parmezan
  • 50 g sera mozzarella twardego do zapiekania
  • 2 łyżki kaparów

Sposób przygotowania:

Połącz 100 ml mleka oraz 100 ml wody i ugotuj w nich na miękko kaszę jaglaną. Poczekaj, aż gotowa kasza ostygnie.

Następnie przygotuj kalafiora. Zblanszuj warzywo w gotującej wodzie, ostudź je i pokrój drobno.

Kaszę przesyp do miski. Do całości dodaj małe kawałki kalafiora, parmezan, mąkę z ciecierzycy, kurkumę, jajko, pastę z chili oraz Przyprawę do ziołowego kurczaka Bez dodatku soli Knorr. Wymieszaj ze sobą produkty.

Wyłóż pergaminem foremkę, np. do tarty. Włóż do niej ciasto o grubości około 1 cm. Średnica placka powinna mieć przynajmniej 30 cm.

Mięso z drobiu pokrój na drobne części i wymieszaj z olejem oraz Przyprawą do ziołowego kurczaka Bez dodatku soli Knorr. Kawałki kurczaka obsmaż z obu stron na patelni. Gomółkę sera mozzarella i pomidory pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Kapary i suszone pomidory posiekaj. Twardy ser mozzarella zetrzyj na tarce.

Ciasto z kalafiora posmaruj pastą ajwar i posyp tartym serem mozzarella oraz parmezanem. Górę placka wyłóż plastrami pomidora na przemian z plastrami mozzarelli. Dodaj kawałki mięsa z kurczaka. Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12 minut. Potem udekoruj danie listkami rukoli, kawałkami szynki, suszonymi pomidorami oraz posiekanymi kaparami.