jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Wegański styl życia dla początkujących

Szacuje się, że ponad milion Polaków to wegetarianie lub weganie, a kolejne dwa miliony planują przejść w tym roku na dietę bezmięsną. Można przypuszczać, że wynika to przede wszystkim z większej świadomości konsumentów, którym coraz bardziej zależy na tym, by troszczyć się o środowisko. Globalne trendy związane z wegańskim stylem życia sprawiają, że coraz łatwiej jest przejść na „zieloną stronę mocy”. Jak zacząć swoją wielką przygodę z kuchnią roślinną?

Szacuje się, że ponad milion Polaków to wegetarianie lub weganie, a kolejne dwa miliony planują przejść w tym roku na dietę bezmięsną. Można przypuszczać, że wynika to przede wszystkim z większej świadomości konsumentów, którym coraz bardziej zależy na tym, by troszczyć się o środowisko. Globalne trendy związane z wegańskim stylem życia sprawiają, że coraz łatwiej jest przejść na „zieloną stronę mocy”. Jak zacząć swoją wielką przygodę z kuchnią roślinną?


Wegański styl życia dla początkujących,Thermomix TM6 gotowanie fot. ThermomixThermomix TM6 gotowanie
fot. Thermomix

Weganizm a wegetarianizm – jaka jest różnica?

Dieta wegańska bazuje wyłącznie na produktach roślinnych. Oznacza to, że oprócz mięsa wykluczone w niej są także wszelkie produkty pochodzenia odzwierzęcego, np. jaja oraz nabiał. To właśnie odróżnia ją od nieco mniej restrykcyjnej kuchni wegetariańskiej. Pozornie może się więc wydawać, że dieta wegańska jest dość monotonna i mało zróżnicowana. Nic bardziej mylnego! Z pomocą różnego rodzaju warzyw i owoców uda się nam skomponować pyszne, pełnowartościowe i pomysłowe posiłki. Przekąski, dania główne, śniadania i kolacje, desery – produkty wegańskie dostępne w sklepach lub z własnych ogródków pozwolą nam przygotować danie na każdą okazję. Ogranicza nas tylko nasza kulinarna  wyobraźnia.

Zdrowy i odpowiedzialny styl życia

Wprowadzenie do swojej diety posiłków złożonych w pełni z produktów roślinnych zmniejsza ryzyko wystąpienia, m.in. miażdżycy, cukrzycy typu 2, a nawet otyłości, które obecnie uważa się już za choroby cywilizacyjne. Sekret tkwi oczywiście w naturze – rośliny pozwalają dostarczyć organizmowi białko, minerały i witaminy, ograniczając jednocześnie szkodliwe kwasy tłuszczowe i cholesterol.

Rezygnacja z mięsa i produktów odzwierzęcych to także odpowiedzialna i niezwykle ważna decyzja wynikająca z troski o środowisko w dobie trwającego kryzysu klimatycznego. Przemysłowa hodowla zwierząt przyczynia się do produkcji dużej ilości gazów cieplarnianych, wykorzystywania olbrzymich zasobów wody, zajmowania terenów rolniczych oraz generowania zanieczyszczeń. Co więcej, przejście na „zieloną stronę mocy” może być również podyktowane względami etycznymi – zwierzęta w hodowlach przemysłowych bardzo często cierpią w skutek braku odpowiednich warunków. Zmiana stylu życia może znacząco ograniczyć występowanie tego problemu.

Kolorowa kuchnia wegańska

Możliwości zastosowania roślin, jako wyłącznych składników posiłków, są niezliczone. Co więcej, z powodzeniem można zastąpić nimi niemal każde danie mięsne. Najczęściej wykorzystywanymi w kuchni wegańskiej produktami są wszelkiego rodzaju strączki: fasola, ciecierzyca, soczewica czy soja. Do popularnych, roślinnych składników wegańskiej diety należą oczywiście wszystkie warzywa i owoce, bakalie, kasze, zioła i wiele, wiele innych. Kulinarnym inspiracjom nie ma końca! 

Oprócz oczywistego, wegańskiego burgera z kotletem sojowym lub buraczanym zamiast wołowego, przez wyśmienite wegańskie zupy, pasty i warzywne wariacje makaronów, po słodkie desery – wiele wyśmienitych, roślinnych propozycji znajduje się w najnowszej książce „Wege energia” autorstwa Katarzyny Gubały. Wybrane przepisy z publikacji są dostępne na Cookidoo® – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®. Przepisy, skomponowane zgodnie z porami roku, pozwalają  na wykorzystanie sezonowych produktów i przyrządzenie smacznego jadłospisu na cały dzień niezależnie od panującego okresu.