19-02-2020, 12:50
Karnawał to idealna okazja na zorganizowanie przyjęcia dla znajomych, zabawy z przyjaciółmi czy przyjęcia rodzinnego. Obchody trwają aż do Wielkiego Postu, który poprzedzają ostatki. Jeśli organizujesz imprezę karnawałową w domu, warto już teraz o niej pomyśleć. Oprócz tanecznej muzyki, odpowiedniego przystrojenia domu i zaplanowania rozrywek, bardzo ważne jest też smaczne jedzenie. Podpowiadamy, jakie przekąski przyrządzić, aby oczarować zgromadzonych. W naszym menu ponadczasowe koreczki, pikantne tortille z kurczakiem w galarecie oraz pyszna sałatka z szynkową z kurczaka i sosem koktajlowym.
Karnawałowy jadłospis powinien być urozmaicony, aby goście mieli w czym wybierać. Najlepiej sprawdzają się przekąski na zimno – wystarczy postawić je na stole, żeby nie musieć się martwić ciągłym pilnowaniem ich temperatury. Z pewnością zdadzą egzamin na całą noc (o ile nie zostaną wcześniej zjedzone!). Poczęstunek powinien być zorganizowany w formie szwedzkiego stołu. Takie rozwiązanie jest niezwykle wygodne, ponieważ każdy z zaproszonych wybiera oraz nakłada sobie, co i ile chce. Przy świętowaniu aż do świtu idealnie sprawdzą się przekąski mięsne – są sycące i dodają energii.
– Każdy z nas z pewnością bawił się na niejednym domowym przyjęciu, gdzie serwowane były koreczki. Zamiast klasycznych, warto przygotować koreczki z salami, pokrojonym pumperniklem, ogórkiem konserwowych, czarną oliwką i papryką marynowaną z dodatkiem sera pleśniowego. Wyróżnią się swoją oryginalnością i kolorami. Dobrym pomysłem będą także smakowite, pikantne tortille z kurczakiem w galarecie, żółtym serem, sałatą lodową i oliwkami. Natomiast sałatka z szynkową z kurczaka, zwieńczona przepysznym, aromatycznym sosem koktajlowym i udekorowana kaparami oraz płatkami chilli z pewnością nasyci gości – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Oto nasze propozycje, którymi z pewnością zachwycisz wszystkich zaproszonych:
Składniki:
Przygotowanie:
Każdą kromkę pumpernikla pokroić na cztery małe kwadraty, posmarować serem pleśniowymi dołożyć złożony na cztery plasterek salami – spiąć wykałaczką. Warzywa także pokroić na małe kawałki i nabić na wykałaczki.
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Tortille rozłożyć jedną przy drugiej, tak aby na siebie nachodziły. Posmarować majonezem. Nałożyć po kolei kurczaka w galarecie, ser, sałatę, pomidory, oliwki, paprykę i zwinąć w długi rulon. Pokroić po skosie na 2-3-centymetrowe kawałki. Przekłuć wykałaczkami.
Składniki:
Przygotowanie:
Sałatę lodową kroimy w paseczki i przekładamy do koktajlówki. Następnie na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, melona w kulkach lub pokrojonego w cząstki oraz kawałki szynkowej z kurczaka. Całość polewamy sosem koktajlowym, układamy kapary i posypujemy płatkami chilli . Na koniec dekorujemy świeżym tymiankiem i gotowe!
Sos koktajlowy:
Trzy łyżki majonezu połączyć z jedną łyżeczką keczupu oraz jedną łyżką koniaku. Do smaku dodać trochę soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Wskazówka: zamiast koniaku dobrze sprawdzi się także whisky lub brandy.
Podobne artykuły
Komentarze