02-03-2020, 07:45
Minęły już czasy, kiedy każda dieta zaczynała się od porzucenia pieczywa. Dzisiaj do wyboru mamy tyle rodzajów chleba i bułek, że bez problemu wpasowują się w zdrową i zbilansowaną dietę. Pieczywo białe, żytnie, razowe, pełnoziarniste – które jest zdrowe i fit?
Pieczywo to wyrób piekarniczy, którego głównym składnikiem jest mąka. Powstaje poprzez połączenie jej z wodą, solą i innymi dodatkami, jak drożdże czy zakwas. Jest głównym produktem naszej codziennej diety, nic więc dziwnego, że w piekarni możemy mieć problem z wyborem i określeniem, które pieczywo będzie dla nas najzdrowsze, które pieczywo jest fit, a którego najlepiej unikać. To jak jest z tym pieczywem?
Przy opisywaniu rodzajów pieczywa z pomocą przychodzi nam Akademia Smaku – kulinarny portal marki Bosch prowadzony pod okiem Mateusza Gesslera, w którym porad kulinarnych udziela między innymi Tomasz Jakubiak oraz blogerzy kulinarni, Tomasz Lach i Piotr Ogiński. Ze strony dowiadujemy się, że główny podział pieczywa to ten ze względu na rodzaj mąki.
Najbardziej uniwersalne jest pieczywo z mąki pszennej, które występuje w wielu postaciach:
– To właśnie wszystkie puszyste bułeczki, rogaliki, bagietki, chleby, a także wyroby słodkie, np. croissanty, bułki maślane czy chałki. Nie możemy zapomnieć o bułkach wrocławskich, poznańskich czy chlebach tostowych. Takie wypieki najlepiej spożywać od razu po upieczeniu, gdyż stosunkowo szybko tracą swoją świeżość – czytamy na stronie https://akademiasmaku.pl/porada/rodzaje-pieczywa,15.
Pieczywo na bazie mąki żytniej jasnej lub ciemnej. Cechuje się tym, że jest bardziej ubite i cięższe od pieczywa pszennego. Ciekawostką jest, że może zawierać dodatek mąki pszennej, ale nie więcej niż 15%. Najczęściej chleby żytnie piecze się na zakwasie i należy odczekać nawet dobę po wypieczeniu, zanim przystąpi się do ich konsumpcji.
Pieczywo orkiszowe uchodzi za jedno z najzdrowszych, a przy tym jest niezwykle smaczne. Wszystko przez delikatny, orzechowy aromat. Sam orkisz jest wartościowy i bogaty w składniki odżywcze.
Jak sama nazwa wskazuje, powstaje poprzez wymieszanie różnych rodzajów mąk. Przykładami są chleb słonecznikowy, chleb z soją czy też chleb wiejski.
Nie możemy również zapomnieć o chlebie drożdżowym. Domowy chleb na drożdżach zrobimy tylko z czterech składników, a mianowicie z mąki, wody, drożdży i soli. Do jego produkcji możemy użyć zarówno drożdży suchych, jak i świeżych. Jeżeli chodzi o mąkę, to sprawa już jest bardziej skomplikowana, ponieważ nie sprawdza się tu mąka żytnia, najlepsza jest mąka pszenna typ 750. Możemy dodać masło – wtedy uzyskamy słodkie drożdżowe pieczywo maślane. Warto wiedzieć, że chleb na drożdżach jest szybszy w produkcji niż pieczywo żytnie, stąd jego duża popularność.
Więcej wskazówek, jak upiec idealny chleb oraz sprawdzony przepis na chleb na drożdżach znajdziesz tutaj: https://akademiasmaku.pl/porada/idealny-chleb-na-drozdzach,325.
Bułka to rodzaj pieczywa, w którym również dominuje mąka i z tego powodu kategoryzujemy je podobnie jak chleb. Do najpopularniejszych zaliczamy z mąki pszennej, żytniej oraz te pieczone z mąki kukurydzianej. Co więcej, mogą występować w dwóch wersjach: tradycyjnej bądź na słodko. Bułki codzienne bywają posypane makiem, sezamem, a te słodkie – kruszonką.
Bułki z reguły są okrągłe lub lekko wydłużone, ale wyróżnia się rodzaje bułek ze względu na kształt, stąd mamy między innymi: bagietki (podłużna pszenna bułka), chałkę (słodka, maślana, zaplatana w warkocz bułka), rogaliki (zagięta bułka maślana), pita (spłaszczona bułka arabska), hot-dog (krótka, podłużna bułka pszenna), ślimak (ręcznie formowana, zazwyczaj posypana makiem), kajzerka (mała okrągła bułka), kornspitz (wieloziarnista bułka o lekko wydłużonym kształcie).
Pieczywo raczej nie jest kojarzone z odchudzaniem i to jest błąd! To z lepszej jakościowo mąki może być cennym składnikiem codziennego menu. Mało tego, dietetycy od lat są zgodni, że całkowicie odstawienie pieczywa mija się z celem i lepiej po prostu ograniczać jego ilość. Dlaczego jego obecność w diecie jest tak ważna? Między innymi dostarcza węglowodanów i błonnika niezbędnego do prawidłowej pracy jelit.
Najnowsze zalecenia żywieniowe opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie (IŻŻ) wskazują, że dorosły człowiek powinien spożywać około 5-6 porcji produktów zbożowych dziennie, które wymiennie można stosować z kaszą, płatkami, makaronami i pieczywem. Co istotne, rekomenduje się spożycie produktów pełnoziarnistych, bo to one są zdrowszym wariantem.
Jeżeli chodzi o pieczywo, to IŻŻ dla prawidłowo odżywiającego się zdrowego człowieka proponuje następujący udział poszczególnych grup pieczywa w całodziennej racji pokarmowej: 15% ciemne razowe pieczywo pszenne lub żytnie, 20% jasne pieczywo pszenne, 65% mieszane pieczywo żytnio-pszenne lub jasne pieczywo żytnie (za: Medycyna Praktyczna).
Jakie pieczywo jest zdrowe? Autorzy Akademii Smaku polecają zwłaszcza chleb mieszany, który bogaty jest w błonnik oczyszczający organizm z toksyn i wspomagający przemianę materii, a także chleb żytni razowy, który zawiera ziarna będące źródłem wielu minerałów, takich jak kwas fitynowy czy polifenole Warto również zwrócić uwagę na dodatki.
Ziarna w chlebie to istna bomba wartościowych składników! Jeśli chcesz upiec zdrowy i pyszny chleb, dodaj do niego ziarna sezamu, słonecznika, dyni czy siemienia lnianego. Zawierają mnóstwo witamin i nadają pieczywu niesamowitego smaku, który w połączeniu ze świeżymi warzywami i chudą wędliną, będzie idealnie skomponowanym śniadaniem. Dodaj też bakalie – czytamy na stronie https://akademiasmaku.pl/porada/pieczywo-zdrowe-i-fit,14.
Zdarza się, że zapomnimy o pieczywie i potem zmagamy się z pytaniem, co zrobić z czerstwym chlebem. Na pewno go nie wyrzucajmy! Suchy chleb przyda się w kuchni, a to jako zagęszczacz sosu, a to jako spulchniacz do mięsa mielonego czy do produkcji zakwasu na świeże pieczywo.
Akademia Smaku zwraca uwagę, że czerstwy chleb może być wykorzystany również do robienia tostów czy zapiekanek: Wystarczy, że na kromkę chleba dodasz swoje ulubione składniki, jak np. odrobina masła, jajko, pomidor, ser żółty czy szczypiorek, a następnie wstawisz do nagrzanego piekarnika. Po kilku minutach smaczne tosty będą gotowe – czytamy na stronie ze wskazówkami, jak można ponownie wykorzystać stary chleb https://akademiasmaku.pl/porada/co-zrobic-z-suchym-pieczywem,13.
Wokół pieczywa narosło wiele mitów. Jeden już obaliliśmy – o tym, że chleb powinien być wyeliminowany z diety, jeżeli zależy nam na naszej sylwetce i zdrowiu. Do tej listy możemy dodać wiele innych faktów, jakoby ten, że pieczywo fit chrupkie jest wprawdzie mniej kaloryczne, ale też mniej sycące, przez co szybciej stajemy się głodni i lepiej go w diecie omijać. Innym mitem jest ten, że pieczywo mrożone jest niezdrowe – otóż jest zdrowe, a zamrażanie pieczywa jest standardową procedurą stosowaną przez piekarzy na całym świecie, aby przedłużyć świeżość pieczywa i zachować jego wartości odżywcze.
Nie ulega wątpliwości, że pieczywo wciąż jest głównym składnikiem naszych posiłków. Dzięki temu, że piekarnie oferują różne rodzaje chleba i rodzaje bułek, bez problemu znajdziemy idealne i zdrowe warianty. Pamiętajmy, że pieczywo zawiera cenne składniki energetyczne, budulcowe i regulujące, bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Zatem na zdrowie!
Cytowane źródła:
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/74904,pieczywo-dlaczego-warto-jesc-i-jakie-wybierac
Podobne artykuły
Komentarze