jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Rodzaje pieczywa – które jest najzdrowsze?

Minęły już czasy, kiedy każda dieta zaczynała się od porzucenia pieczywa. Dzisiaj do wyboru mamy tyle rodzajów chleba i bułek, że bez problemu wpasowują się w zdrową i zbilansowaną dietę. Pieczywo białe, żytnie, razowe, pełnoziarniste – które jest zdrowe i fit?

Rodzaje pieczywa – które jest najzdrowsze?

Minęły już czasy, kiedy każda dieta zaczynała się od porzucenia pieczywa. Dzisiaj do wyboru mamy tyle rodzajów chleba i bułek, że bez problemu wpasowują się w zdrową i zbilansowaną dietę. Pieczywo białe, żytnie, razowe, pełnoziarniste – które jest zdrowe i fit?

Pieczywo to wyrób piekarniczy, którego głównym składnikiem jest mąka. Powstaje poprzez połączenie jej z wodą, solą i innymi dodatkami, jak drożdże czy zakwas. Jest głównym produktem naszej codziennej diety, nic więc dziwnego, że w piekarni możemy mieć problem z wyborem i określeniem, które pieczywo będzie dla nas najzdrowsze, które pieczywo jest fit, a którego najlepiej unikać. To jak jest z tym pieczywem?

Rodzaje chlebów

Przy opisywaniu rodzajów pieczywa z pomocą przychodzi nam Akademia Smaku – kulinarny portal marki Bosch prowadzony pod okiem Mateusza Gesslera, w którym porad kulinarnych udziela między innymi Tomasz Jakubiak oraz blogerzy kulinarni, Tomasz Lach i Piotr Ogiński. Ze strony dowiadujemy się, że główny podział pieczywa to ten ze względu na rodzaj mąki.

Chleb pszenny

Najbardziej uniwersalne jest pieczywo z mąki pszennej, które występuje w wielu postaciach:

– To właśnie wszystkie puszyste bułeczki, rogaliki, bagietki, chleby, a także wyroby słodkie, np. croissanty, bułki maślane czy chałki. Nie możemy zapomnieć o bułkach wrocławskich, poznańskich czy chlebach tostowych. Takie wypieki najlepiej spożywać od razu po upieczeniu, gdyż stosunkowo szybko tracą swoją świeżość – czytamy na stronie https://akademiasmaku.pl/porada/rodzaje-pieczywa,15.

Chleb żytni

Pieczywo na bazie mąki żytniej jasnej lub ciemnej. Cechuje się tym, że jest bardziej ubite i cięższe od pieczywa pszennego. Ciekawostką jest, że może zawierać dodatek mąki pszennej, ale nie więcej niż 15%. Najczęściej chleby żytnie piecze się na zakwasie i należy odczekać nawet dobę po wypieczeniu, zanim przystąpi się do ich konsumpcji.

Chleb orkiszowy

Pieczywo orkiszowe uchodzi za jedno z najzdrowszych, a przy tym jest niezwykle smaczne. Wszystko przez delikatny, orzechowy aromat. Sam orkisz jest wartościowy i bogaty w składniki odżywcze.

Chleb mieszany

Jak sama nazwa wskazuje, powstaje poprzez wymieszanie różnych rodzajów mąk. Przykładami są chleb słonecznikowy, chleb z soją czy też chleb wiejski.

Chleb na drożdżach

Nie możemy również zapomnieć o chlebie drożdżowym. Domowy chleb na drożdżach zrobimy tylko z czterech składników, a mianowicie z mąki, wody, drożdży i soli. Do jego produkcji możemy użyć zarówno drożdży suchych, jak i świeżych. Jeżeli chodzi o mąkę, to sprawa już jest bardziej skomplikowana, ponieważ nie sprawdza się tu mąka żytnia, najlepsza jest mąka pszenna typ 750. Możemy dodać masło – wtedy uzyskamy słodkie drożdżowe pieczywo maślane. Warto wiedzieć, że chleb na drożdżach jest szybszy w produkcji niż pieczywo żytnie, stąd jego duża popularność.

Więcej wskazówek, jak upiec idealny chleb oraz sprawdzony przepis na chleb na drożdżach znajdziesz tutaj: https://akademiasmaku.pl/porada/idealny-chleb-na-drozdzach,325.

Rodzaje bułek

Bułka to rodzaj pieczywa, w którym również dominuje mąka i z tego powodu kategoryzujemy je podobnie jak chleb. Do najpopularniejszych zaliczamy z mąki pszennej, żytniej oraz te pieczone z mąki kukurydzianej. Co więcej, mogą występować w dwóch wersjach: tradycyjnej bądź na słodko. Bułki codzienne bywają posypane makiem, sezamem, a te słodkie – kruszonką.

Bułki z reguły są okrągłe lub lekko wydłużone, ale wyróżnia się rodzaje bułek ze względu na kształt, stąd mamy między innymi: bagietki (podłużna pszenna bułka), chałkę (słodka, maślana, zaplatana w warkocz bułka), rogaliki (zagięta bułka maślana), pita (spłaszczona bułka arabska), hot-dog (krótka, podłużna bułka pszenna), ślimak (ręcznie formowana, zazwyczaj posypana makiem), kajzerka (mała okrągła bułka), kornspitz (wieloziarnista bułka o lekko wydłużonym kształcie).

Które pieczywo jest najzdrowsze?

Pieczywo raczej nie jest kojarzone z odchudzaniem i to jest błąd! To z lepszej jakościowo mąki może być cennym składnikiem codziennego menu. Mało tego, dietetycy od lat są zgodni, że całkowicie odstawienie pieczywa mija się z celem i lepiej po prostu ograniczać jego ilość. Dlaczego jego obecność w diecie jest tak ważna? Między innymi dostarcza węglowodanów i błonnika niezbędnego do prawidłowej pracy jelit.

Najnowsze zalecenia żywieniowe opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie (IŻŻ) wskazują, że dorosły człowiek powinien spożywać około 5-6 porcji produktów zbożowych dziennie, które wymiennie można stosować z kaszą, płatkami, makaronami i pieczywem. Co istotne, rekomenduje się spożycie produktów pełnoziarnistych, bo to one są zdrowszym wariantem.

Jeżeli chodzi o pieczywo, to IŻŻ dla prawidłowo odżywiającego się zdrowego człowieka proponuje następujący udział poszczególnych grup pieczywa w całodziennej racji pokarmowej: 15% ciemne razowe pieczywo pszenne lub żytnie, 20% jasne pieczywo pszenne, 65% mieszane pieczywo żytnio-pszenne lub jasne pieczywo żytnie (za: Medycyna Praktyczna).

Jakie pieczywo jest zdrowe? Autorzy Akademii Smaku polecają zwłaszcza chleb mieszany, który bogaty jest w błonnik oczyszczający organizm z toksyn i wspomagający przemianę materii, a także chleb żytni razowy, który zawiera ziarna będące źródłem wielu minerałów, takich jak kwas fitynowy czy polifenole Warto również zwrócić uwagę na dodatki.

Ziarna w chlebie to istna bomba wartościowych składników! Jeśli chcesz upiec zdrowy i pyszny chleb, dodaj do niego ziarna sezamu, słonecznika, dyni czy siemienia lnianego. Zawierają mnóstwo witamin i nadają pieczywu niesamowitego smaku, który w połączeniu ze świeżymi warzywami i chudą wędliną, będzie idealnie skomponowanym śniadaniem. Dodaj też bakalie – czytamy na stronie https://akademiasmaku.pl/porada/pieczywo-zdrowe-i-fit,14.

Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Zdarza się, że zapomnimy o pieczywie i potem zmagamy się z pytaniem, co zrobić z czerstwym chlebem. Na pewno go nie wyrzucajmy! Suchy chleb przyda się w kuchni, a to jako zagęszczacz sosu, a to jako spulchniacz do mięsa mielonego czy do produkcji zakwasu na świeże pieczywo.

Akademia Smaku zwraca uwagę, że czerstwy chleb może być wykorzystany również do robienia tostów czy zapiekanek: Wystarczy, że na kromkę chleba dodasz swoje ulubione składniki, jak np. odrobina masła, jajko, pomidor, ser żółty czy szczypiorek, a następnie wstawisz do nagrzanego piekarnika. Po kilku minutach smaczne tosty będą gotowe – czytamy na stronie ze wskazówkami, jak można ponownie wykorzystać stary chleb https://akademiasmaku.pl/porada/co-zrobic-z-suchym-pieczywem,13.

Fakty i mity dotyczące pieczywa

Wokół pieczywa narosło wiele mitów. Jeden już obaliliśmy – o tym, że chleb powinien być wyeliminowany z diety, jeżeli zależy nam na naszej sylwetce i zdrowiu. Do tej listy możemy dodać wiele innych faktów, jakoby ten, że pieczywo fit chrupkie jest wprawdzie mniej kaloryczne, ale też mniej sycące, przez co szybciej stajemy się głodni i lepiej go w diecie omijać. Innym mitem jest ten, że pieczywo mrożone jest niezdrowe – otóż jest zdrowe, a zamrażanie pieczywa jest standardową procedurą stosowaną przez piekarzy na całym świecie, aby przedłużyć świeżość pieczywa i zachować jego wartości odżywcze.

Nie ulega wątpliwości, że pieczywo wciąż jest głównym składnikiem naszych posiłków. Dzięki temu, że piekarnie oferują różne rodzaje chleba i rodzaje bułek, bez problemu znajdziemy idealne i zdrowe warianty. Pamiętajmy, że pieczywo zawiera cenne składniki energetyczne, budulcowe i regulujące, bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Zatem na zdrowie!

Cytowane źródła:

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/74904,pieczywo-dlaczego-warto-jesc-i-jakie-wybierac