Artykuł Dodaj artykuł

Skuteczne czyszczenie linii przemysłowych w sektorze spożywczym

05-03-2020, 13:00

Jednym z kluczowych wyzwań, przed którymi stają podmioty z branży spożywczej, jest efektywne i bezpieczne czyszczenie układów przemysłowych oraz linii produkcyjnych. Dążąc do spełnienia restrykcyjnych norm oraz wymogów, producenci i przetwórcy nieustannie poszukują nowych, skutecznych technologii pozwalających dezynfekować urządzenia i maszyny wykorzystywane w codziennej pracy. Wszystko po to, aby zapobiegać mikrobiologicznym zanieczyszczeniom żywności, mogącym okazać się skrajnie niebezpiecznymi dla zdrowia i życia konsumentów.

Ryzyko to eliminowane jest poprzez zastosowanie odpowiednich detergentów oraz substancji łączących wysoką skuteczność dezynfekcji z nieszkodliwym dla zdrowia i środowiska składem. Równie ważnym aspektem przy wyborze produktów umożliwiających czyszczenie przemysłowe jest wydajność zastosowanych preparatów oraz wymóg ich biodegradowalności. Z tego powodu kluczowym czynnikiem z punktu widzenia skuteczności poszczególnych detergentów, jest rodzaj surfaktantu, czyli środka powierzchniowo czynnego, odpowiedzialnego za rozpuszczanie i usuwanie najbardziej uciążliwych zabrudzeń. Jednym z najczęściej wykorzystywanych jest kwas solny – oferta kwasu od producenta - stanowiący odpowiedź na potrzeby najbardziej wymagających klientów. 

Kwas solny do mycia linii produkcyjnych 

Dostarczany na rynek w stężeniu 33-35,5% kwas solny spożywczy jest silnie żrącym środkiem chemicznym o ostrym, drażniącym zapachu. Ze względu na niewielką zawartość zanieczyszczeń oraz wysoką jakość dezynfekcji, cieszy się opinią niezwykle skutecznego detergentu. Jest produktem certyfikowanym przez PZH, posiadającym atest higieniczny, dzięki czemu jego używanie do czyszczenia przemysłowego (więcej informacji) w obiegu zamkniętym jest w pełni bezpieczne. 

Proces wytwarzania kwasu solnego dla branży spożywczej przebiega dwuetapowo. Pierwszym etapem jest spalanie chloru w wodorze, w drugim – absorpcja powstałego chlorowodoru w wodzie. Taki sposób produkcji zapewnia bardzo wysoką jakość uzyskanej substancji oraz jej ponadprzeciętną czystość. Dzięki temu HCl znajduje zastosowanie w najbardziej wymagających branżach, na czele z produkcją żywności. 

HCl dla branży spożywczej 

W kwestii zakupu substancji najlepiej zaufać sprawdzonym producentom, posiadającym odpowiednio długi staż na rynku i mogącym zaproponować najwyższą jakość wyrobu. Gdzie kupić kwas solny do czyszczenia przemysłowego?. Przykładem renomowanego dostawcy spożywczego HCl na rynek jest Grupa PCC, oferująca środek w dwóch wariantach: technicznym oraz syntetycznym, w zależności od potrzeb. Jednocześnie, podmioty zainteresowane współpracą z firmą z Brzegu Dolnego mogą liczyć na wsparcie oraz fachowe doradztwo w kwestii wyboru najlepszych dla siebie rozwiązań z bogatego portfolio produktów Grupy. 

Artykuł sponsorowany