jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Domowe hot-dogi na Dzień Dziecka – poznaj nasz przepis

Jak najlepiej świętować Dzień Dziecka? Oczywiście razem! Możecie urządzić piknik, zorganizować wycieczkę albo spędzić ten czas wspólnie w…kuchni i przygotować coś pysznego. Jednym z uwielbianych przez dzieci, a jednocześnie najprostszych dań są hot-dogi. Ta tradycyjna amerykańska przekąska składa się z bułki, parówki i sosu, ale Ty możesz ją urozmaicić o zdrowe i smaczne składniki. Sprawdź jak przygotować domowe hot-dogi, aby stały się bardziej wartościową i odżywczą przekąską, niż klasyczny fast food.

Domowe hot-dogi na Dzień Dziecka – poznaj nasz przepis

Jak najlepiej świętować Dzień Dziecka? Oczywiście razem! Możecie urządzić piknik, zorganizować wycieczkę albo spędzić ten czas wspólnie w…kuchni i przygotować coś pysznego. Jednym z uwielbianych przez dzieci, a jednocześnie najprostszych dań są hot-dogi. Ta tradycyjna amerykańska przekąska składa się z bułki, parówki i sosu, ale Ty możesz ją urozmaicić o zdrowe i smaczne składniki. Sprawdź jak przygotować domowe hot-dogi, aby stały się bardziej wartościową i odżywczą przekąską, niż klasyczny fast food.

Aby popularne hot-dogi były zdrowsze od ich klasycznej wersji, potrzebna jest naprawdę niewielka modyfikacja. Przede wszystkim postaw na zdrowe pieczywo. Ideałem byłaby bułka żytnia, jeśli jednak nie uda Ci się takiej zdobyć, nie kupuj gotowego pieczywa przeznaczonego specjalnie do hot-dogów. Takie bułki nie mają wiele wspólnego z prawdziwym wypiekiem – są naszpikowane ogromną ilością konserwantów i spulchniaczy. Możesz spróbować upiec bułki samodzielnie. Drugim składnikiem, który decyduje o smaku hot-doga, jest parówka. Dlatego zwróć uwagę na to, jaki produkt wybierasz. 

 – Parówki powinny być wysokiej jakości, z dużą zawartością mięsa, np. parówki Balbinki ZM Pekpol zawierają go 93%, dzięki czemu są bogate w białko. Wybierając parówki dla dzieci warto sprawdzić, czy produkt nie ma w składzie glutaminianu sodu i fosforanów dodanych. Przed włożeniem do bułki paróweczki najlepiej równomiernie obsmażyć, np. w cebulce z dodatkiem rozmarynu – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.  

Zrezygnuj też z bardzo kalorycznych i chemicznych sosów. Postawmy na niewielką ilość ketchupu albo sos przygotowany na bazie jogurtu.

Hot-dogi z parówkami Balbinkami, frytki z batatów i surówką coleslaw

Składniki:

  • 6 parówek Balbinek ZM Pekpol
  • 3 małe bułki na hot-dogi
  • różne dodatki do hot dogów np.: pomidor, ogórek, sałata, kapusta, kukurydza, kiełki, papryka, prażona cebulka.
  • ketchup
  • musztarda
  • majonez
  • ½ małej główki kapusty czerwonej
  • ½ małej główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 bataty
  • 100 g mąki
  • olej

Przygotowanie:

Białą i czerwona kapustę posiekać drobno, marchew zetrzeć na grubych oczkach, dodać natkę pietruszki. Całość doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Dodać łyżeczkę musztardy i 3 łyżki majonezu. Obrać bataty i pokroić na frytki. W frytkownicy lub garnku z grubym dnem podgrzać olej do 180°C. W misce wymieszać bataty z mąką. Smażyć partiami na złoty kolor i osuszać na papierze kuchennym.

Paróweczki podgrzać w wodzie. Hot dogi podawać z ulubionymi składnikami

Smacznego!