jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Dylemat rodziców: słodkie przekąski w szkolnej śniadaniówce? Dawać czy nie?

Słodycze w szkole to kontrowersyjny temat wśród rodziców, którzy często stają przed dylematem: pozwolić dziecku na coś słodkiego czy kategorycznie mu tego zakazać?

Słodycze w szkole to kontrowersyjny temat wśród rodziców, którzy często stają przed dylematem: pozwolić dziecku na coś słodkiego czy kategorycznie mu tego zakazać? W szkole dzieci stykają się ze swoimi rówieśnikami, których opiekuni mogą mieć inne niż my zdanie na ten temat. Różnice w zawartości szkolnej śniadaniówki mogą więc niestety wywoływać sporo emocji wśród najmłodszych. Z drugiej strony jako rodzice odpowiedzialni jesteśmy za wykształcenie w naszych pociechach nawyku zdrowego odżywiania i rozsądnego podejścia do ilości spożywanego cukru. Jak zatem odnaleźć słodką równowagę?

Batonik musli z domowym karmelem

Zgodnie z rekomendacjami ekspertów, dzieci w wieku szkolnym powinny spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia. 3 pełnowartościowe  posiłki podstawowe - śniadanie, obiad i kolację oraz 1-2 posiłki uzupełniające/przekąski (drugie śniadanie, podwieczorek). Ważne, aby nie zastępować przekąskami posiłków, kontrolować wielkość porcji oraz jakość odżywczą przekąsek. W ciągu całego dnia dziecko powinno przyswoić właściwą ilość węglowodanów (50-70% zapotrzebowania energetycznego), białka (do 15%), tłuszczów (ok. 30%), a także witamin i składników mineralnych. Cukry dodane nie powinny przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Żeby to było możliwe, każdy posiłek musi być więc przemyślany tak, żeby spełniał wymóg różnorodności i jakości. 

W tym kontekście drugie śniadanie przez wielu z nas jest zdecydowanie niedoceniane i często traktujemy je jako szybką przekąskę a nie pełnowartościowy posiłek. A właśnie to, co włożymy dziecku do śniadaniówki, ma zapewnić mu stały dopływ energii, co w znacznym stopniu przyczyni się do utrzymania odpowiedniego poziomu koncentracji podczas nauki. Pełnowartościowe śniadanie i drugie śniadanie mają właśnie pełnić taką rolę. Obowiązujące rozporządzenie o żywności w szkołach wykluczające ze szkolnych sklepików tzw. śmieciową żywność nie wyeliminowało problemu, gdyż każdy uczeń może sam przynieść produkty o niskiej wartości odżywczej, pełne pustych kalorii i niezdrowych składników. Lizaki, batony czy słodzone wody smakowe to produkty, które nasze dziecko może zauważyć u swoich rówieśników. Nie da rady trzymać dzieci w próżni – rodzice zdają sobie sprawę, że dzieci często porównują swoje śniadania i proszą o coś słodkiego do szkoły. Ważne jest wtedy, żebyśmy odnaleźli równowagę – drugie śniadanie przede wszystkim musi być pełnowartościowe, a słodkie przekąski, najlepiej przygotowane samodzielnie w domu, w rozsądnych ilościach nie zrujnują naszej diety i zdrowia. 

- Śniadanie dziecka w wieku szkolnym powinno zawierać źródła pełnowartościowego białka takie jak mleko krowie, sery twarogowe, jogurt naturalny z mleka krowiego, ale może też zawierać jogurt wegański z mleka np. konopnego czy płatki z komosy ryżowej z mlekiem migdałowym. Do tego źródło węglowodanów złożonych i błonnika jak np. płatki owsiane na mleku krowim lub wegańskim z bakaliowymi dodatkami, naleśnik z pełnoziarnistej mąki orkiszowej z owocami i bakaliami. W takich zestawieniach mamy wszystkie niezbędne źródła energii, składniki budulcowe organizmu, składniki mineralne i witaminy. Dobrze jest zmieniać smaki śniadań, aby nie kojarzyły się tylko ze słodkim. Dobrym wyborem będzie czasem np. jajecznica z warzywnym dodatkiem, z pełnoziarnistym pieczywem i sokiem owocowym. Słodkie przekąski zabierane do szkoły, najlepiej gdy są przygotowane wcześniej w domu, aby mieć kontrolę nad ich składem, mogą stanowić przyjemny i pożywny dodatek do diety dziecka. Węglowodany są dla organizmu przede wszystkim źródłem energii – dzieci w wieku szkolnym szczególnie jej potrzebują, czy to po treningu, czy po kilku godzinach wysiłku umysłowego, jakim są dla dziecka lekcje. Ważne jest nie popadanie w rutynę, tylko różnicowanie składu i smaków posiłków uzupełniających podstawowe dania – przekonuje Jadwiga Przybyłowska, dietetyk i ekspert kampanii Słodka Równowaga.

Umiar to zdrowie – psychologiczny wymiar jedzenia słodyczy

Ewolucja zaprogramowała nasze ciała i mózgi na lubienie słodkiego smaku – mleko matki jest słodkie, więc jest to pierwszy smak, jaki poznajemy po narodzinach. Nic więc dziwnego, że po to, co słodkie, chętnie sięgamy w każdym wieku. Niepokojący jest dopiero niezdrowy stosunek do słodyczy, czyli między innymi przejadanie się, podjadanie ich między posiłkami, a także sięganie po nie w momentach wzmożonego stresu, co może prowadzić do uzależnienia i chorób. Na taki stan pracuje się jednak  latami. Pamiętajmy, że stosunek do słodyczy najczęściej kształtuje się już w dzieciństwie, dlatego to na rodzicach spoczywa w tym zakresie duża odpowiedzialność. Warto o tym pamiętać, szczególnie że poza nami są też w otoczeniu jeszcze inne osoby mające wpływ na dziecko, np. dziadkowie, którzy często mają do słodkich przekąsek skrajne podejście – albo wiążą je z pozytywnymi emocjami, nagrodami i wyrazem miłości, albo widzą w nich źródło wszelkiego zła, niezdrowych zębów i problemów z trawieniem. A słodycze po prostu istnieją, czy tego chcemy czy nie. I można je jeść, ale pamiętając o odpowiednich ilościach i dobrym ich składzie. Warto uświadomić sobie, że najlepszą metodą na wyrobienie w dziecku zdrowych nawyków jest dobry przykład, unikanie skrajnych emocji, tłumaczenie zasad zdrowego odżywiania i ustalenie jasnych reguł od najmłodszych lat. 

Słodzić można, ale z umiarem 

Dlatego do śniadaniówki zamiast mało odżywczych produktów warto włożyć dziecku zdrową i słodką przekąskę – zrobioną przez rodzica lub wspólnie z nim. Taka przekąska może zawierać m.in. bakalie, orzechy, kakao lub suszone owoce. Wspólne przygotowanie takiego śniadania dla dziecka może być nie tylko dobrą zabawą i zdobywaniem nowych umiejętności, ale także czasem wzmocnienia więzi z rodzicem. Słodka, zrównoważona przekąska może stanowić smaczną i zdrową alternatywę dla kupnych słodyczy. 

Przepis na słodką przekąskę - Batonik na 5 z plusem 

Batonik musli z domowym karmelem

Składniki:

  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • 1 banan
  • 50 gramów orzechów włoskich
  • 30 gramów daktyli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 50 g sezamu
  • Karmel: 60 g cukru, 60 ml wody, łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania: 

  1. Daktyle i pokruszone drobno orzechy namoczyć w wodzie.
  2. W misce rozgnieść banan, dodać masło orzechowe.
  3. Wszystko wymieszać, dodać płatki owsiane, kakao oraz wcześniej namoczone orzechy i daktyle.
  4. Ponownie wymieszać i przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
  5. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 25 min. Po upieczeniu poczekać, aż masa wystygnie i pokroić na kształt batonika.
  6. Do garnka o grubym dnie, wysypujemy 60 g białego cukru i wlewamy 8 łyżek wody. Karmel gotujemy na małym ogniu, intensywnie mieszając cukier. Następnie dodajemy do niego łyżkę masła orzechowego i łyżeczkę cynamonu. Stosujemy jako polewę.

Opinia dietetyka o przepisie:

„Taką przekąskę z powodzeniem można nazwać batonikiem supermocy! Mało które owoce są tak bogate w cenne składniki odżywcze jak daktyle. Kakao to cenne źródło witamin z grupy B. Ponadto ma wysoką zawartość magnezu, potasu, fosforu oraz wapnia. Fosfor zawierają także orzechy włoskie, dlatego doskonale wpływają na pracę mózgu. Są także dobrym źródłem żelaza, wapnia i cynku” – wylicza dietetyk.