jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Postaw na rośliny i dołącz do „Śniadaniowych Roślinożerców” z Florą i erVeganem!

Przyszłość jest roślinna, a nasze wybory mają znaczenie. Dlatego przygotowując codzienne śniadanie, sięgajmy po roślinne produkty. Pomoże nam w tym inicjatywa „Śniadaniowi Roślinożercy”. Dzięki niej możemy wraz z ambasadorem marki Flora – erVeganem podjąć wyzwanie i wzbogacać swoje codzienne śniadania o produkty z roślinnym składem. Bloger publikuje na swoich kanałach online przepisy na wyjątkowe śniadania w prawdziwie roślinnym stylu.

Przyszłość jest roślinna, a nasze wybory mają znaczenie. Dlatego przygotowując codzienne śniadanie, sięgajmy po roślinne produkty. Pomoże nam w tym inicjatywa „Śniadaniowi Roślinożercy”. Dzięki niej możemy wraz z ambasadorem marki Flora – erVeganem podjąć wyzwanie i wzbogacać swoje codzienne śniadania o produkty z roślinnym składem. Bloger publikuje na swoich kanałach online przepisy na wyjątkowe śniadania w prawdziwie roślinnym stylu. Więcej inspiracji oraz informacji na temat akcji „Śniadaniowi Roślinożercy” znajdziesz także na Facebooku i Instagramie marki Flora Roślinna.

Rośliny są o mega!

Roślinne produkty są zdrowe, smaczne, a przy tym korzystne dla środowiska. Doskonale wie o tym marka Flora, która poprzez akcję „Śniadaniowi Roślinożercy” zachęca do podjęcia roślinnego wyzwania i przygotowywania śniadań opartych o roślinne produkty. Wystarczy zmienić swoje nawyki, zaczynając każdy dzień od zdrowego śniadania opartego na roślinach — z wykorzystaniem Flory. Takie działanie sprawi, że poczujemy się lepiej, zadbamy o swoje zdrowie, a przy tym zrobimy coś dobrego dla naszej planety. A być może, po jakimś czasie, roślinne jedzenie stanie się jeszcze większą częścią naszych codziennych posiłków. Podejmijmy wyzwanie! Nie musi to oznaczać, byśmy stali się od razu w 100% wegeterianinami. Warto zacząć od małych zmian, by poczuć różnicę.

Roślinny ambasador

Ambasadorem akcji „Śniadaniowi Roślinożercy” został dietetyk i bloger, autor książek — Eryk Wałkowicz, znany jako erVegan, który pokazuje, że dieta roślinna może być zbilansowana, smakowita i pełna niespodzianek. W ramach akcji prezentuje on inspirujące przepisy na wege śniadania, publikując je na swoich kanałach na Instagramie, Facebooku oraz na blogu. W ten sposób zachęca on odbiorców do podjęcia roślinnego wyzwania marki Flora:

Bardzo cieszę się, że zostałem ambasadorem marki Flora, ponieważ bardzo jest mi bliskie hasło prowadzonej kampanii: „Rośliny to przyszłość”. Towarzyszy mi ono już od kilku lat w mojej działalności. Kuchnia roślinna zdobywa coraz większą popularność, wpływając pozytywnie na nasze zdrowie. Cieszy to, że coraz więcej produktów pozwala odnaleźć się w niej jeszcze łatwiej. Tak właśnie jest z Florą, która pomaga przygotowywać pyszne śniadania w ramach akcji Śniadaniowi Roślinożercy, mówi erVegan.

Oto kilka inspirujących przepisów przygotowanych przez erVegana dla marki Flora:

Tost z awokado i suszonymi pomidorami z rukolą i chili

  • 2 bułki polne
  • 2 łyżeczki margaryny Flora Original
  • 1 awokado
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 2 garści rukoli
  • 1 świeże chili
  • sól, pieprz
Postaw na rośliny i dołącz do „Śniadaniowych Roślinożerców” z Florą i erVeganem!
  1. Awokado obierz ze skórki i pozbądź się pestki. Pokrój je na w miarę równe plasterki i oprósz odrobiną soli. Suszone pomidory odsącz z zalewy i posiekaj w drobne paski.
  2. Bułki przekrój na pół i podpiecz w tosterze lub na suchej patelni. Zaraz po ściągnięciu ze źródła ciepła posmaruj je Florą i ułóż na nich kolejno: plastry awokado, świeże chilli, rukolę oraz posiekane suszone pomidory. Całość na koniec oprósz świeżo mielonym pieprzem i zajadaj ze smakiem, póki kanapka jest ciepła. Smacznego!

Kanapka z pastą z pieczonego czosnku, blanszowanym porem i grillowaną cukinią na sałacie rzymskiej

  • 2 bułki polne
  • 2 łyżeczki margaryny Flora Original
  • 2 główki czosnku
  • ½ jasnozielonej i białej części małego pora
  • kilka plastrów grillowanej cukinii
  • 2 szczypty ulubionych kiełków
  • sól, pieprz
Postaw na rośliny i dołącz do „Śniadaniowych Roślinożerców” z Florą i erVeganem!
  1. Nie obieraj czosnku, ale przekrój jego główki w połowie w poprzek tak, aby było widać pojedyncze ząbki w przekroju. Umieść je w małym naczyniu żaroodpornym i piecz pod przykryciem około 25 minut, aż miąższ ząbków będzie miękki. Wyciśnij go do małej miseczki i utrzyj z odrobiną soli i pieprzu. Wymieszaj czosnek z Florą.
  2. Posiekaj pora na małe piórka. Przelej go wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia.
  3. Cukinię pokrój i zgrilluj.
  4. Bułki przekrój na dwie połówki i posmaruj pastą czosnkową. Następnie rozłóż na każdej z nich liście sałaty rzymskiej, plastry grillowanej cukinii. Kolejno posmaruj pastą z pieczonego czosnku, nałóż na nią wcześniej przygotowanego pora. Dodaj kiełki, nałóż drugą połówkę bułki i gotowe. Smacznego!

Flora – 100% roślinna

Idealnym uzupełnieniem diety roślinnej są w 100% roślinne produkty marki Flora — Flora Original, Flora Light i Flora Gold, powstałe na bazie wysokiej jakości olejów roślinnych: słonecznikowego, lnianego i rzepakowego. Produkty stanowią doskonałe źródło korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i 6. Charakteryzuje je także świetny smak. Są odpowiednie dla wegan i wegetarian, nie zawierają też konserwantów. Flora Light to produkt, po który sięgać mogą także osoby z nietolerancją laktozy. Produkty marki Flora doskonale wpisują się w ideę zbilansowanej diety roślinnej, a przy tym pomagają zadbać o zdrowie serca.