jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Lobio z czerwonej fasoli, czyli kulinarna podróż do Gruzji

Gruzja jesienią obfituje w piękne kolory i niesamowite krajobrazy.

Gruzja jesienią obfituje w piękne kolory i niesamowite krajobrazy. W czasach, gdy podróżowanie jest utrudnione, możemy przenieść się do krainy wina poprzez kuchnię. Świetną propozycją na obiad będzie tradycyjne gruzińskie danie – lobio z czerwonej fasoli. 

Lobio z czerwonej fasoli, czyli kulinarna podróż do Gruzji

Lobio z czerwonej fasoli
fot. Marani

 

Składniki:

  • 350g czerwonej fasoli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 80g orzechów włoskich
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • garść świeżej kolendry 

Przygotowanie:

Fasolę wsyp do miski i wlej 3 szklanki wody. Pozostaw na noc.  Następnego dnia przepłucz fasolę i umieść ją w garnku. Wlej do niego 5 szklanek wody i dodaj liście laurowe. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj częściowo pod przykryciem, aż fasola zmięknie – może potrwać to ok. 1,5 godziny. 

W tym czasie na patelni rozpuść masło i usmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj drobno posiekany czosnek. Gotuj jeszcze przez minutę, a następnie zdejmij z ognia.

Gdy fasola będzie już miękka, upewnij się, że w garnku pozostało około 1/2 szklanki wody z gotowania. Jeśli jest więcej – odlej nadmiar. Następnie rozgnieć fasolę za pomocą tłuczka do ziemniaków lub łyżki. Możesz rozgnieść całą fasolę lub część pozostawić w całości. Dodaj do garnka koncentrat pomidorowy oraz podsmażoną wcześniej cebulę. Gotuj na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodaj orzechy włoskie, sól i przyprawy. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie smaki się połączą.

Lobio podawaj na zimno lub na ciepło, skropione oliwą z oliwek i posypane świeżą kolendrą. To danie świetnie będzie komponować się z gruzińskim białym półwytrawnym winem, np. Marani Tbilisuri.