20-11-2020, 11:45
Gruzja jesienią obfituje w piękne kolory i niesamowite krajobrazy. W czasach, gdy podróżowanie jest utrudnione, możemy przenieść się do krainy wina poprzez kuchnię. Świetną propozycją na obiad będzie tradycyjne gruzińskie danie – lobio z czerwonej fasoli.
Lobio z czerwonej fasoli
fot. Marani
Składniki:
Przygotowanie:
Fasolę wsyp do miski i wlej 3 szklanki wody. Pozostaw na noc. Następnego dnia przepłucz fasolę i umieść ją w garnku. Wlej do niego 5 szklanek wody i dodaj liście laurowe. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj częściowo pod przykryciem, aż fasola zmięknie – może potrwać to ok. 1,5 godziny.
W tym czasie na patelni rozpuść masło i usmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj drobno posiekany czosnek. Gotuj jeszcze przez minutę, a następnie zdejmij z ognia.
Gdy fasola będzie już miękka, upewnij się, że w garnku pozostało około 1/2 szklanki wody z gotowania. Jeśli jest więcej – odlej nadmiar. Następnie rozgnieć fasolę za pomocą tłuczka do ziemniaków lub łyżki. Możesz rozgnieść całą fasolę lub część pozostawić w całości. Dodaj do garnka koncentrat pomidorowy oraz podsmażoną wcześniej cebulę. Gotuj na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodaj orzechy włoskie, sól i przyprawy. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie smaki się połączą.
Lobio podawaj na zimno lub na ciepło, skropione oliwą z oliwek i posypane świeżą kolendrą. To danie świetnie będzie komponować się z gruzińskim białym półwytrawnym winem, np. Marani Tbilisuri.
Podobne artykuły
Komentarze