Artykuł Dodaj artykuł

Millefeuille z truskawkami

Millefeuille z truskawkami

Millefeuille z truskawkami

Millefeuille z truskawkami

www.dwor-korona.pl

Składniki:

  • 2 prostokątne placki ciasta francuskiego

Składniki na krem jogurtowy:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g mascarpone
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 50g cukru pudru

Składniki do uzupełnienia:

  • 400 g truskawek  (trochę odłożyć do dekoracji)
  • liście bazylii
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Ciasto. Dwa placki ciasta francuskiego rozwałkować blacie. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia, na każdym położyć kolejny arkusz papieru i przycisnąć drugą blaszką: w ten sposób ciasto nie odkształci się podczas pieczenia i nam nie wyrośnie. Piec w 180 ° C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i natychmiast przeciąć na pół. Otrzymamy 4 części, ale będziemy potrzebować tylko 3;  czwarty pozostaje w zapasie.
  2. Kwadraty posypać z obu stron cukrem pudrem i ponownie piec w temperaturze 200-210 ° C przez 4 minuty, czyli do momentu karmelizacji cukru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  3. Krem jogurtowy. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać mascarpone i jogurt, wymieszać. Przełożyć krem do woreczka cukierniczego z gładką dyszą (1øcm) i odstaw do lodówki na 10 minut.
  4. Składanie. Ułóż jeden z kwadratów karmelizowanego ciasta na talerzu do serwowania, przykryj pokrojoną w kostkę truskawką i kilkoma listkami bazylii. Obwód ciasta udekoruj kępkami kremu jogurtowego, w środku ułóż cienką warstwę kremu, a następnie połóż drugi kwadrat ciasta na wierzchu. Powtórz czynności i przykryj trzecim kwadratem ciasta.
  5. Udekoruj cukrem pudrem, pozostałym kremem, truskawkami i listkami bazylii.

Podobne artykuły