jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Pomysł na lekką, wiosenną przekąskę: sakiewki z szynką Dębową, gruszką i serem feta

Po długiej zimie czas odstawić kaloryczne posiłki i zastąpić je lekkimi, pożywnymi przekąskami Nie potrzebujesz wiele – wystarczą odpowiednie produkty, odrobina fantazji i ciekawy przepis. Zainspiruj się naszą propozycją na pyszne sakiewki z szynką Dębową i gruszką, faszerowaną serem feta i orzechami włoskimi.

Po długiej zimie czas odstawić kaloryczne posiłki i zastąpić je lekkimi, pożywnymi przekąskami Nie potrzebujesz wiele – wystarczą odpowiednie produkty, odrobina fantazji i ciekawy przepis. Zainspiruj się naszą propozycją na pyszne sakiewki z szynką Dębową i gruszką, faszerowaną serem feta i orzechami włoskimi.

Wiosną warto zmienić jadłospis i wprowadzić do niego więcej warzyw i owoców, które urozmaicą codzienną dietę. Możesz poeksperymentować w kuchni i sprawić, aby na Twoim talerzu zrobiło się bardziej kolorowo i różnorodnie. Jeśli lubisz wyraziste smaki to połączenie delikatnej szynki z gruszką i serem feta z kawałkami orzechów włoskich na pewno przypadnie Ci do gustu. Pamiętaj, że potrawy powinny być nie tylko smaczne, ale także pięknie się prezentować, ponieważ jak głosi znane powiedzenie –  najpierw jemy oczami.

– Aby przekąska miała wyjątkowy smak, musimy starannie wyselekcjonować wszystkie dodatki. Warto wybrać dobrej jakości szynkę, np. Dębową ZM Pekpol, która jest wyjątkowo soczysta i krucha. Takie mini danie sprawdzi się o każdej porze dnia i zaspokoi niewielki głód – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Sakiewki z szynki Dębowej ZM Pekpol z gruszką faszerowaną serem feta i orzechami włoskimi

Sakiewki z szynki Dębowej ZM Pekpol z gruszką faszerowaną serem feta i orzechami włoskimi

Składniki:

  • szynka Dębowa ZM Pekpol
  • 3 gruszki
  • 1 opakowanie serka feta
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • rukola do ozdoby
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Z szynki wykroić plastry o grubości maksymalnie 0,5 cm. Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na połówki. Ser feta wymieszać z orzechami i rozmarynem. Nadziać gruszki serem. Szynkę zawinąć wokół gruszek i spiąć wykałaczkami. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 15-20 minut. Po wyjęciu udekorować rukolą. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.