jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Szakszuka, czyli smakowite śniadanie na Dzień Mamy

Chcesz sprawić mamie przyjemność w dniu jej święta? Nie ograniczaj się do podarowania jej bukietu kwiatów czy pudełka czekoladek.

Chcesz sprawić mamie przyjemność w dniu jej święta? Nie ograniczaj się do podarowania jej bukietu kwiatów czy pudełka czekoladek. Zadbaj o to, aby Dzień Mamy był wyjątkowy – świetnym prezentem będzie wspólnie spędzony czas i przygotowanie jej czegoś pysznego. Zacznij już od śniadania i wypróbuj nasz przepis na szakszukę z kabanosami.

Szakszuka to popularne danie śniadaniowe kuchni bliskowschodniej. W dosłownym tłumaczeniu szakszuka oznacza „wielki bałagan”, co dobrze oddaje charakter tego dania. Tą sycącą potrawę przygotowuje się na patelni, na bazie pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i oczywiście jajek. Nie ma jednego, ogólnie przyjętego przepisu – podobnie jak w przypadku jajecznicy, wszystko zależy od kreatywności kucharza. Dlatego nie musisz być mistrzem kuchni, żeby przyrządzić szakszukę – wystarczy, że włączysz wyobraźnię i zaczniesz eksperymentować. Możesz przygotować to danie z kiełbasą, z mięsem, serami – dodaj po prostu to, co Twoja mama lubi najbardziej.

– Aby szakszuka była syca można urozmaicić ją wędliną, np. kabanosami Kurpiowskie Specjały. Mają one wysoką zawartość białka i skutecznie zaspokoją głód. A ich intensywny smak i aromat dodatkowo podkreśli charakter potrawy – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Przygotowanie szakszuki jest bardzo proste i zajmie Ci tylko kilka chwil, a mamie sprawi na pewno sporo radości. Do dzieła!

Szakszuka z kabanosami Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol fot. ZM PekpolSzakszuka z kabanosami Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
fot. ZM Pekpol

Szakszuka z Kabanosami Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol

Składniki:

  • 3-4 kabanosy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryki
  • puszka krojonych pomidorów
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego (kumin)
  • 3-4 jajka
  • świeża pietruszka lub kolendra
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kabanosy skroić w 2 cm kawałki i odłożyć, następnie rozgrzać oliwę, wrzucić skrojoną cebulę i czosnek na około 3 min. Następnie dodać skrojoną paprykę, całość posolić i dusić przez kolejne 5 min. Do zmiękczonych warzyw dodać kabanosy, pomidory krojone i kmin rzymski, odparować około 5-7 min. tak, aby sos lekko zgęstniał. Następnie wyodrębnić 3 miejsca na jajka i wbić tak jak sadzone, uważając przy tym aby żółtka pozostały w całości. Przykryć pokrywą na ok 5 min. Podawać, gdy żółtka zaczną zachodzić białkiem, ale będą jeszcze lejące. Zazwyczaj dochodzą na patelni zdjętej z gazu. Posypać pietruszką lub kolendrą oraz świeżo zmielonym pieprzem.