jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Chikhirtma, czyli gruzińska odsłona rosołu

Czy istnieje coś bardziej kojącego niż gorąca zupa w chłodny jesienny dzień? Chikhirtma to tradycyjna gruzińska potrawa, która na pierwszy rzut oka przypomina rosół. Idealnie sprawdzi się jako antidotum na melancholię. Jak ją przyrządzić?

Chikhirtma, czyli gruzińska odsłona rosołu

Czy istnieje coś bardziej kojącego niż gorąca zupa w chłodny jesienny dzień? Chikhirtma to tradycyjna gruzińska potrawa, która na pierwszy rzut oka przypomina rosół. Idealnie sprawdzi się jako antidotum na melancholię. Jak ją przyrządzić?

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 8 szklanek wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 jajka
  • sok z jednej cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • posiekana świeża kolendra, mięta lub koperek

Przygotowanie:

Oczyszczoną pierś z kurczaka umieść w garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak się ugotuje (20-30 min). Wyjmij mięso, przecedź bulion przez sito o drobnych oczkach i odstaw go. Rozdrobnij mięso na kawałki wielkości kęsa.

Posiekaj cebulę na drobne kawałki i usmaż na maśle w dużym garnku. Usmażoną cebulę posyp mąką, solą, kolendrą i cynamonem, dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Następnie dodaj przecedzony bulion do cebuli i doprowadź do wrzenia.

W osobnej misce połącz ze sobą roztrzepane jajka, sok z cytryny i jedną szklankę podgrzanego bulionu. Mieszając w trakcie wlewania, dodaj masę jajeczną do zupy. Wrzuć kawałki kurczaka i kontynuuj gotowanie aż zupa się podgrzeje.

Zupę podawaj w płytkich miseczkach posypaną odrobiną czarnego pieprzu i posiekanych ziół. Chikhirtma idealnie będzie komponować się z gruzińskim białym półwytrawnym winem Marani Telavuri.