06-10-2021, 09:35
Sos:
Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Na talerzu ułożyć mix sałat, wyfiletować pomarańcza i pokroić w plasterki lub kostkę i powtykać w sałatę. Wysypać cukier na patelnie i roztopić nie mieszając. Pokroić figi na połówki lub ćwiartki i położyć na patelni. Smażyć całość przez 2-3 minuty. Ułożyć figi na sałatce i pokrojonego w trójkąciki serka camembert. Wszystkie składniki sosu zblendować razem i polać sałatkę. Posypać całość prażonym słonecznikiem.
Naciąć skorupki i gotować w osolonej wodzie około 15-20 minut. Lekko ostudzić i zdjąć skorupki. Ziemniaki oraz marchew ugotować do miękkości w małej ilości wody na koniec gotowania wrzucić obrane kasztany oraz mleko kokosowe. Całość zagotować i następnie zblendować. Doprawić do smaku kardamonem, wanilią, cynamonem i solą. Dekorować kiełkami.
Umyte i oczyszczone grzyby oraz czosnek kroimy na plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni rozpuszczamy połowę masła, wsypujemy kaszę i mieszamy. Wlewamy wino i czekamy aż alkohol odparuje i zaczynamy partiami wlewać gorący bulion. Przed dodaniem następnej partii bulionu czekamy, aż poprzedni cały zostanie wchłonięty przez kaszę. Gotujemy aż kasza będzie mocno al dente. Na drugiej patelni rozpuszczamy resztę masła i wrzucamy grzyby, gdy woda odparuje dodajemy czosnek i cebulę i smażymy aż będą szkliste. Gdy grzyby będą gotowe dodajemy je do kaszy i dolewamy śmietankę część startego parmezanu, sól i pieprz. Gdy śmietanka się zredukuje kasza powinna być al dente.
Podawać obsypane parmezanem i natką pietruszki.
Dynię przekroić na pół i oczyścić z pestek, pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 20minut w temp 200st C. Gdy wystygnie obrać ją i pokroić w kostkę.
Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę i czosnek, po 2-3 minutach dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając, dodać paprykę słodką oraz wędzoną, wymieszać i wlać bulion. Gotować do miękkości. Następnie dodać dynię oraz mleko kokosowe i gotować kolejne 10 minut. Całość zmiksować i doprawić gałką muszkatołową oraz ewentualnie solą i pieprzem. Dekorować pieprzem młotkowanym i ewentualnie kremowym serkiem. Podawać z grzanką czosnkową.
W garnku przesmażyć (na oleju) pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodać mięso mielone i dokładnie obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami. Wsypać soczewicę oraz ryż i zalać całość bulionem. W między czasie obrać oraz oczyścić dynię i pokroić w drobną kostkę. Po zagotowaniu bulionu dodać dynię i pomidory. Całość zagotować, a następnie przelać do naczynia żaroodpornego. Piec przez 15 minut w 180 stopniach pod przykryciem i gdy ryż będzie już prawie gotowy, posypać startym serem i piec kolejne 5-10 minut.
Podobne artykuły
Komentarze