jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Sernik Dyniowy – tradycyjny sernik w nowej odsłonie!

W te święta zaskocz bliskich i przygotuj Dyniowy Sernik, który dzięki dodatkowi Mascarpone z Piątnicy nabierze wyjątkowo kremowego smaku!

W te święta zaskocz bliskich i przygotuj Dyniowy Sernik, który dzięki dodatkowi Mascarpone z Piątnicy nabierze wyjątkowo kremowego smaku!

Sernik Dyniowy – tradycyjny sernik w nowej odsłonie!

Składniki:

  • 1 kg Twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 250 g Mascarpone z Piątnicy
  • 5 jaj
  • 400 g pieczonej dyni
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 laska wanilii
  • 250 g cukru brązowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 20 g pestek dyni

Spód:

  • 150 g ciasteczek Amaretto
  • 80 g Masła OSM Piątnica

Polewa – opcjonalnie:

  • 100 g Śmietany 18% z Piątnicy
  • 100 g cukru pudru

Sposób wykonania:  

  1. Dynię upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C bez żadnych przypraw, a następnie  odmierzyć potrzebną ilość (nie miksować). Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować mikserem (nie blenderem) z twarogiem i serkiem mascarpone.
  2. Dodać cukier, miąższ wanilii, budyń (proszek) oraz jajka i zmiksować na jednolitą masę.
  3. Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, a następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
  4. Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 60 minut (w przypadku użycia większej tortownicy, np. 26 cm, sernik będzie gotowy wcześniej). Wyjąć, ostudzić.
  5. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.
  6. Polewa śmietanowa: śmietanę oraz cukier puder połączyć, dobrze mieszając, a następnie dodać sok z pomarańczy. Sernik udekorować prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!