Artykuł Dodaj artykuł

Szybka pizza z patelni z Bruchetta OLE!

Szybka pizza z patelni z Bruchetta OLE!

Szybka pizza z patelni z Bruchetta OLE!

Składniki:

Ciasto:

  • 100g mąki
  • 65 ml wody
  • łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie – wersja podstawowa
(możemy modyfikować składniki – możemy również przygotować wersję mięsną z salami/szynką/kiełbasą lub wersje wegetariańską)

  • Bruschetta pomidory + czosnek + oregano OLE!
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego z ziołami
  • ¾ opakowania mozzarelli
  • czerwona cebula
  • listki bazylii

Wszystkie składniki na ciasto pizzy mieszamy, a potem wyrabiamy w kulę. Wałkujemy na płat wielkości patelni. Patelnię (zimną) smarujemy za pomocą pędzelka oliwą i kładziemy rozwałkowany płat. Podsmażam, aż od spodu pizza będzie zrumieniona. Obracamy i wierzch smarujemy sosem przecierem. Na to nakładamy Bruschetta pomidory + czosnek + oregano OLE!, ulubione dodatki, mozarellę i plasterki cebuli.

Przykrywamy pokrywką lub drugą patelnią o podobnej średnicy (jeśli nie mamy przykrywki). Smażymy 10 min. Uważając aby spód się nie przypalił.

Podobne artykuły