jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Amerykańskie pączki z dziurką - przepis na donuty

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! Zamiast stać w długich kolejkach do cukierni po pączki, spróbuj przygotować je w domowym zaciszu! Pączki z dziurką, powszechnie znane jako donuty, to idealna propozycja dla wszystkich łasuchów. Sprawdźcie nasz przepis!

Amerykańskie pączki z dziurką - przepis na donuty

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! Zamiast stać w długich kolejkach do cukierni po pączki, spróbuj przygotować je w domowym zaciszu! Pączki z dziurką, powszechnie znane jako donuty, to idealna propozycja dla wszystkich łasuchów. Sprawdźcie nasz przepis!

Składniki:

  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki mleka
  • ¼ szklanki cukru drobnego
  • 1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży
  • ¾ łyżeczki soli
  • 2 filiżanki mąki pszennej
  • 1,5 l oleju lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

Do małego rondelka wlej śmietanę, mleko i cukier. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Posyp powierzchnię masy aktywnymi suchymi drożdżami i pozostaw na 10 - 15 minut - drożdże powinny zacząć pracować.

Dodaj mąkę i sól do miski miksera i połącz ze sobą. Dodaj masę z drożdżami i wyrabiaj ciasto hakiem na małej prędkości przez około 5 minut. Nasmaruj olejem szklaną miskę i dłonie. Wyciągnij ciasto z miski i uformuj je w kulę w dłoniach, a następnie umieść w naoliwionej misce. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny, aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość.

Wyłóż ciasto na lekko oprószony mąką blat i rozwałkuj je na grubość około 1 cm. Użyj okrągłej foremki do wycinania donutów i mniejszej okrągłej foremki do wycinania dziurek. Z ciasta z wyciętych otworów uformuj kulę i pozostaw na około 10 - 15 minut, a następnie rozwałkuj ciasto ponownie i wytnij kolejne pączki. Kontynuuj tę czynność, aż wykroisz wszystkie donuty.

Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem do temperatury 180°C, użyj termometru, aby monitorować temperaturę podczas smażenia, ponieważ może być konieczna regulacja ciepła. Staraj się utrzymać temperaturę pomiędzy 175°F - 185°F.

Wrzuć 3-4 pączki na gorący olej, w zależności od wielkości garnka, i smaż do uzyskania złotego koloru, przewracając pączki w połowie smażenia. Pamiętaj, aby nie smażyć zbyt wielu donutów jednocześnie - powinny one swobodnie pływać.

Wyjmij pączki z gorącego oleju i umieść je na kratce do studzenia lub ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar oleju.

Donuty podawaj posypane cukrem pudrem, polewą czekoladową, lukrem lub innymi ulubionymi dodatkami. Ostatnie dni karnawału umili Ci także musujące białe półsłodkie wino Marani o aromacie jabłkowych pestek, waty cukrowej, syropu z pigwy, gruszki z syropu.