jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Zapiekanka warzywna ze szparagami

Warzywa sezonowe to nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa podstawa naszej codziennej diety. Wspaniałym sposobem na przygotowanie warzywnego posiłku dla całej rodziny jest zapiekanka ze szparagami. Z pewnością podbije serca wszystkich domowników!

Zapiekanka warzywna ze szparagami

Warzywa sezonowe to nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa podstawa naszej codziennej diety. Wspaniałym sposobem na przygotowanie warzywnego posiłku dla całej rodziny jest zapiekanka ze szparagami. Z pewnością podbije serca wszystkich domowników!

Składniki:

  • 1 pęczek brokułów
  • 1 mały kalafior
  • 1 pęczek szparagów
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 250g mozzarelli
  • 1/2 szklanki sera cheddar

Sposób przygotowania:

Brokuł i kalafior podziel na różyczki. Odłam twarde końce szparagów, a resztę pokrój na kawałki. Gotuj warzywa na parze lub upiecz je, aż będą chrupiące i miękkie.

Roztop masło na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do miękkości, przez około 4-5 minut. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i smaż około pół minuty.

Na patelnię wsyp mąkę i cały czas mieszaj przez 1 minutę. Powoli dolej mleko oraz bulion, mieszając trzepaczką, aż uzyskasz gładką konsystencję. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj ser mozzarella i mieszaj aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem.

Do powstałej masy dodaj brokuły, szparagi i kalafior. Dobrze wymieszaj. Wlej do naczynia  i posypać 1/2 szklanki sera cheddar.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż warzywa lekko się zarumienią – zwykle trwa to od 20 do 25 minut.

Zapiekankę ze szparagami podawaj z czerwonym gruzińskim półwytrawnym winem Marani Telavuri.